Judecătoarea Gîrbovan: Să prezinte actul de denunțare

Președinta UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, consideră că SRI sau Parchetul General ar trebui să prezinte actul prin care a fost denunțat protocolul din 2016 pentru a nu exista suspiciuni, acuzând că prin astfel de documente s-a adăugat la lege.

“Problema e nu că se numește protocol, nu că cooperează cele două instituții, ci că în secret au adăugat atribuții, competențe, modalități de punere în executare a unor mandate, printr-un act secret. Este irelevant că se numește protocol, convenție sau orice alt titlu. Prin aceste protocoale au fost aduse completări, modificări normelor de procedură penală, despre asta este vorba. Este interzis SRI să facă acte de cercetare penală de o prevedere în legea ce reglementează activitatea SRI”, a declarat Dana Gîrbovan, într-un interviu difuzat de Antena 3.

Magistratul a făcut referire și la mailul trimis de Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, în martie 2018 și prin care membrii CSM sunt invitați la biroul de documente secrete al instituției pentru a studia protocolul din 2016, despre care Olaru preciza ca este încă în vigoare. Mailul a fost prezentat în exclusivitate de către luju.ro, și venea în contextul în care SRI și Parchetul General susțin că documentul nu și-a mai produs efectele din martie 2017.

“Problema e că sunt două protocoale în 2016, iar dacă ar fi să mergem pe prezumții, pornind de la lucruri certe, am spune că avem un protocol, nesecret și unul secret. Atâta vreme cât în acest compartiment de documente secrete se află doar documente secrete, având în vedere mailul trimis de domnul Olaru, ar rezulta că cel secret e acolo. E o concluzie pe care o trag dintr-o prezumție. Logic este că este vorba despre protocolul secret. Acum, dacă protocolul a fost denunțat, în mod firesc ar fi să nu lași tu SRI sau PG să planeze suspiciuni și să prezinți actul prin care a fost denunțat acest protocol”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Nedormitul Dumbravă

Gîrbovan a relatat în același interviu un moment din 2016, de la o dezbatere care avea loc la Ministerul Justiției despre Ordonanța 6, atunci când generalul Dumitru Dumbravă, trecut în rezervă recent, a spus că nu a dormit trei nopți să găseacă o soluție după decizia CCR care scoatea SRI din zona interceptărilor.

„Mă pregăteam să adresez o întrebare reprezentantului ministerului Justiției vis-a-vis de modalitatea în care a fost adoptată (n.r.: OUG 6/2016) și care au fost rațiunile pentru care SRI a fost făcut organ de cercetare penală specială. Înainte să apuc să pun întrebarea, domnul general Dumbravă explică și cuprins la un moment dat, probabil, de discurs, a spus că nu am dormit trei nopți să găsim o soluție după decizia Curții Constituționale. Atunci am spus: dacă spuneți că ați lucrat la ordonanță, vă întreb direct. S-a ridicat și a spus că nu au făcut ordonanța, ci au dat aviz. Părea neobișnuit și să ceară aviz de la SRI”, a declarat președinta UNJR.

Ordonanţa 6/2016 a transformat SRI în organ de urmărire penală specială, după decizia Curții Constituționale prin care serviciul secret nu mai putea să facă interceptări în dosarele penale. Întrebat de implicarea SRI în punerea la punct a textului Ordonanței din 2016, care a stat la baza protocolului secret dintre SRI și Parchetul General, Claudiu Manda, șeful comisiei parlamentare de control spune că nu a avut cunoștință, dar acest lucru spune multe despre guvernarea Cioloș.

„Era obligația Parlamentului sau Guvernului, nu a SRI. Că s-a lucrat acolo și s-a trimis de guvern propunerea, îmi arată că guvernul Cioloș era condus de servicii, nu invers. Cred că ministerul justitiei si Parlamentul avea de reglementat în acest sens. Nu am avut niciun fel de date în acest sens”, a declarat Claudiu Manda, la Antena 3.

Dumitru Dumbravă este cel care a declarat că instanţele de judecată sunt „câmp tactic” pentru SRI, şi că „în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. In data de 28 august 2018, președintele Klaus Iohannis a semnat trecerea în rezervă a acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

3 Comentarii

  1. Mizeria asta se visa ministru al justitiei?O alta coada de topor ,cam ca tu-dorel …asti-s echivalentul din tabara rosie a celebrului portocala,niste siluitori ai legilor.

  2. Din clclul ” alba – neagra…” sunten tot ‘ acolo, bine merci ‘ Olaru, indirect, declară funcționalitatea protocolului iar Tarcea cere note explicative unei instante cu privire la desecretizarea unor încheieri … cum se numeste asta, oh da, justiția ‘in’dependentă, sta(tu)tul de drep(ți)t, bla, bla, bla !

  3. in Statul de Drept se stie doar mizeriile din Securitate conduc,nu ne-avenitii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.