Juncker: Acordul UE-Turcia privind migraţia trebuie respectat

Acordul semnat între Uniunea Europeană şi Turcia, menit să stopeze fluxul de migraţie spre Europa, „trebuie să fie respectat şi va fi”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul La Libre Belgique, transmite AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat vineri că va deschide frontierele Turciei pentru a lăsa liberă trecerea migranţilor spre Europa, o reacţie survenită la o zi după ce Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care a cerut îngheţarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

„Am luat cunoştinţă (de aceste declaraţii), tot aşa cum luasem cunoştinţă acum mai bine de un an, în cursul unei întrevederi încordate, masculine şi virile pe care am avut-o cu Erdogan în Antalya. Am încheiat un acord, el trebuie respectat şi va fi”, declară Juncker pentru cotidianul belgian.
Deşi laudă perioada în care Erdogan a fost prim-ministru (2003-2014) şi în care Turcia „a făcut multe progrese în materie de calitate democratică”, Juncker remarcă faptul că, „de doi ani sau aproape”, Ankara „se îndepărtează de valorile şi principiile europene”.

„Constat că Erdogan şi guvernul său sunt pe cale să «pre-culpabilizeze» Europa pentru eşecul negocierilor de aderare”, adaugă şeful executivului comunitar, potrivit căruia blocajul actual decurge din faptul că Turcia „refuză deocamdată” să lanseze reforma legislaţiei antiteroriste, una din condiţiile puse de UE.
„În loc să pună acest eşec pe umerii Uniunii Europene şi ai Comisiei, dnul Erdogan ar face bine să înceapă să se întrebe dacă nu este responsabil pentru faptul că cetăţenii turci nu vor fi autorizaţi să circule liber pe teritoriul european. Turcia vrea sau nu să devină membră a Uniunii? Ar fi bine ca partenerii noştri turci să-şi pună această întrebare”, mai afirmă Juncker.

În acelaşi interviu, el aminteşte că Parlamentul European nu are „nicio competenţă” în ce priveşte continuarea sau nu a negocierilor de aderare cu Turcia, o decizie care aparţine celor 28 de state membre. Cu toate acestea, Juncker consideră că luarea de poziţie a PE – pe care nu „o împărtăşeşte în totalitate pe fond” – constituie totuşi „un semnal de alarmă căruia Turcia n-ar trebui să-i subestimeze importanţa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.