„JUSTIŢIA SUVERANĂ sau adevăratul TRATAT DE DREPT PROCEDURAL“ (72)

In acest spațiu, aici puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz.

JUSTIŢIA SUVERANĂ sau adevăratul  TRATAT DE DREPT PROCEDURAL“

Curs practic cu pilde edificatoare  (Vocalize în mi minor) Editura Junimea Iaşi  2016

  1. Minuta speţei

ÎNTÂRZIEREA II

          (Continuare)

  1. Avertisment preliminar:

Pornind de la Procesul ÎNTÂRZIEREA, vom da drept exemplu instructiv şi Procesul ÎNTÂRZIEREA II, cel născut în mod firesc după concluziile predecesorului său. SCFI (SOCIETATEA CĂILOR FERATE INDEPENDENTE), cel mai important concurent al SRaCF, (SOCIETATEA REGALĂ a CĂILOR FERATE), prevalându-se de faptul lucrului o dată judecat, a instigat călătorii să ceară despăgubiri similare cu cele obţinute de dr. Radoslav Isidorovici Spam[1]. Astfel au apărut câteva mii de reclamaţii ca urmarea unor întârzieri ale trenurilor, SRaCF riscând să dea faliment. Pentru a nu se afla în aceeaşi situaţie, cursele SCFI au fost suspendate pe timp nelimitat, Căile Ferate Independente intrând în remont.

  1. Faptele: Da, dar nici SRaCF n-a stat cu mâinile în sân şi l-a strecurat pe maestrul Ludovic L. într-unul dintre procesele în care un oarecare geamgiu Japiţ Rupert Donn (pe care-l vom numi în continuare J.R.D.) a dat în judecată Societatea pentru o întârziere de şase minute şi 43 secunde, pretinzând că din acea pricină a întârziat la o importantă tranzacţie imobiliară, întârziere ce l-ar fi costat peste un milion de dolari. Iniţial J.R.D. nici n-a vrut să-şi angajeze un avocat, precedentul părând că-i garantează succesul. (Între timp, garniturile trenurilor au fost asaltate de mii de pasageri sperând la întârzierile care să le aducă uriaşele despăgubiri…) Totuşi, prin nişte specialişti bine pregătiţi[2], J.R.D. s-a pomenit cu un avocat. La despăgubirile aşteptate, ce mai conta onorarul piperat pentru maestrul Ludovic L., numit în continuare L.L.­? („Dacă, totuşi, prin cine ştie ce chichiţă avocăţească, ai pierde procesul, nu ai regreta toată viaţa că nu ai angajat un apărător atât de cunoscut?” a fost principalul argument prin care J.R.D. a fost convins să se pună în grija lui L.L. Şi a mai fost un argument: „Dacă L.L. este atât de scump, înseamnă că-i un avocat foarte bun!” Aşa că, de data aceasta, însăşi viitorul prezumtiv perdant l-a plătit pe L.L. Păi, povestea asta n-are nici o logică: de fiecare dată L.L. era – şi este – angajat de partea opusă pentru certitudinea că mandantul lui L.L. va pierde în instanţă, de ce să fi acceptat J.R.D. să piardă?

De ce? Veţi vedea de ce!)

_________________________________________________________________

Minuta:

(Acelaşi Complet, aceiaşi avocaţi.)

2.Faptele: Numitul Japiţ Rupert Donn (numit în continuare „reclamantul”) a dat în judecată SOCIETATEA REGALĂ a CĂILOR FERATE (numită în continuare „Pârâta”) pentru o întârziere de şase minute şi 43 secunde, pretinzând că din acea pricină a ratat o importantă tranzacţie imobiliară, întârziere ce l-ar fi costat peste un milion de dolari.

Se constată că Pârâta nu s-a prezentat la proces, acesta fiind reprogramat.

Se constată, de asemenea, că Pârâta nu s-a prezentat nici la următorul termen, astfel încât procesul s-a judecat în lipsa Pârâtei.

3 Dezbaterile: Reclamantul, reprezentat de către maestrul L.L., a expus împrejurările întârzierii, precum şi paguba de 1.000.000 (un milion)$ pricinuită de întârzierea trenului şi, conform precedentului lucru judecat, a cerut să i se plătească reclamantului cu titlu de despăgubire suma de 1.000.000 (un milion)$ plus dobânzile legale aferente plus cheltuieli de judecată.

„Nu se poate ca într-o speţă să se dea o soluţie şi într-o altă speţă similară, altă soluţie!” a spus maestrul L.L., spre uimirea generală.

__________________________________________________________________

(„Cum va reuşi astfel maestrul L.L. să piardă şi această cauză? Cum?” Mai ales că nici chiar staff-ul SRaCF nu putea să mai suporte o asemenea pagubă, era ca şi cum ar fi fost părtaş la tăierea găinii care-i oferea ouăle de aur! „Cum va reuşi astfel maestrul L.L. să piardă şi această cauză? Cum?”)

_____________________________________________________________

Revenind la Minută:

În continuare, maestrul L.L. a arătat că trenurile pot întârzia din diferite motive şi a relatat şase cazuri amintite de Seneca, două de Sfântul Augustin şi cinci de Borak cel Bătrân. La remarca adusă de onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan cum că pe vremea numiţilor Seneca, Sfântul Augustin şi Borak cel Bătrân nu exista cale ferată şi, deci, nici trenuri, maestrul L.L. a dat mai multe uimitoare exemple de premoniţii ale numiţilor. Şi a adăugat că, dacă numiţii nu sunt suficient de credibili, poate prezenta şi o prevestire în acelaşi sens a lui Nostradamus. Onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan a declarat că nu pune nici o clipă sub semnul întrebării premoniţiile numiţilor Seneca, Sfântul Augustin şi Borak cel Bătrân. Totuşi maestrul L.L. a prezentat şi două previziuni ale cumplitelor catastrofe feroviare din 1997 şi, respectiv, 2014. În acest context, maestrul L.L. a declarat că întârzierea de 6 (şase) minute şi 43 (patruzeci şi trei) secunde, obiectul procesului, n-a făcut decât să prevină o altă nenorocire majoră. „Şi nu merită chiar şi un milion de dolari salvarea a numeroase vieţi? După cum rezultă din registrul biletelor vândute, în garnitura trenului IR 207 se aflau în momentul acela nu mai puţin de 1082 călători, dintre care 627 bărbaţi, 219 femei, restul copii inocenţi! Prin întârzierea aceasta, s-a evitat dispariţia atâtor vieţi, atâtor cariere virtuale, atâtor tragedii în familiile celor care…” „De unde ştiţi că întârzierea ar fi evitat o catastrofa?” a întrebat Preşedintele, onorabilul judecător Profesor Universitar Emerit Academician Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan. „Din premoniţiile lui Seneca. A greşit Seneca?” „Nu! Categoric nu!” „Dacă veţi citi cu atenţie frazele respective din ediţia Gumbach, veţi putea observa că întregul citat este optativ, adică catastrofa s-ar putea întâmpla sau s-ar putea să nu se întâmple! Este însă adevărat că în ediţia Rozenzweig, această formă nu a fost reluată. Aşa că la al IX Congres Seneca de la Utreht, Profesorul Doctor Minkelvicius a afirmat că…” Maestrul L.L. n-a fost lăsat să expună ceea ce a afirmat Profesorul Doctor Minkelvicius la al IX-lea Congres Seneca de la Utreht[3].

  1. Sentinţa: În Decizia Civilă 234567b2, Curtea a stabilit:

– Dat fiind faptul că întârzierea de 6 (şase) minute şi 43 (patruzeci şi trei) secunde, obiectul procesului, n-a făcut decât să prevină o nenorocire majoră, Pârâta este exonerată de plata daunelor cerute de reclamant, fapta intrând în evenimentele prevăzute de situaţiile de forţă majoră;

– Cum reclamantul nu este vinovat de  evenimentele prevăzute de situaţiile de forţă majoră, nu este obligat la plata cheltuielilor de judecată.

– Cu drept de recurs în termen de opt zile lucrătoare.

Doar că acea posibilitate de recurs n-a fost folosită de niciuna dintre părţi, Decizia rămânând definitivă,

  1. Urmări:
  2. SOCIETATEA REGALĂ a CĂILOR FERATE (SRaCF) şi-a recâştigat bunul renume şi a scăpat în felul acesta de ameninţările plăţii unor noi despăgubiri;
  3. Maestrul L.L. a pierdut şi acest proces, rămânând notat cu litere de aur în Cartea Recordurilor.
  4. Reclamantul – ei, aici apare geniul marelui avocat! – nu s-a ales cu milionul de dolari cerut, dar a devenit dintr-un „oarecare geamgiu” un distins membru în Consiliul de Administraţie a SCFI (SOCIETATEA CĂILOR FERATE INDEPENDENTE), întrucât SCFI a obţinut beneficii imense pe perioada cât dl. Japiţ Rupert Donn s-a judecat aşa de multă vreme cu marea rivală SRaCF. (Doar amânările au durat 31 luni…) Şi, nu trebuie să omitem nici faptul că dl. Japiţ Rupert Donn a devenit, drept urmare, şi doctor honoris causa a şapte universităţi. (Însă, după cum observaţi doctor honoris causa cu litere mici.)

Pierzând şi acest proces, maestrul Ludovic L. (pe care nu-l cheamă nici pe departe Ludovic L.), a izbutit iarăşi ca toată lumea să fie mulţumită.

 

[1] Întrucât, chiar şi după răsunătorul său succes, Radoslav Isidorovici Spam, netrădându-şi vocaţia, a rămas aprod gradul I, este firesc ca titlul său de doctor să fie notat cu literă mică, la fel ca pentru orice aprod, chiar şi pentru un aprod gradul I.

[2] Se pare că acesta a fost momentul când s-a înfiinţat ŞSpLL (Şcoala Superioară pentru Ludovic L.), o instituţie menită să pregătească specialişti calificaţi pentru a fi în stare să-l plaseze pe maestrul Ludovic L. drept apărător al oponenţilor în cauzele procesuale.

[3] Însă, cu această ocazie, această foarte interesantă polemică a apărut în extenso în mai multe publicaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.