Centenarul Marii Uniri:

Kitsch ambalat în palavre politice

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va avea nici un rol în celebrarea Centenarului: este în renovare de peste un deceniu

Oficial, toată lumea, de la politicieni și intelectuali până la oamenii simpli de pe stradă se laudă cu Centenarul, că 2018 este ,,Anul Marii Uniri. Da, dar ce facem pentru a marca după cum se cuvine acest moment istoric? Mai nimic: discursuri găunoase împănate cu promisiuni grandioase. Promisiuni care, deși în marea lor majoritate nu se vor îndeplini  niciodată, sunt frumos ambalate în pălăvrăgeală politică.

Anul ,,Centenarului Marii Uniri“ a început oficial pe 26 noiembrie 2017, la Teatrul Naţional București. Acolo a avut loc  un spectacol ,,cu ușile închise“, la care au participat doar oficialități şi invitaţi speciali. După acel prim eveniment, anul aniversar a intrat într-un  ,,stand- by“ păgubos, marcat doar prin înființarea unor ,,comitete și comiții“ care s-au înlocuit una pe alta, au primit bani de la buget, dar deocamdată n-au făcut mare lucru.

Comitete și comiții

Practic, ideea unui program dedicat Centenarului Marii Uniri a apărut în  2014, când guvernul Ponta a emis o HG prin care pe 17 ianuarie s-a înființat  ,,Comitetul Naţional pentru Programul România 100“ (CNRP 100), din care făceau parte circa 30 de persoane: Premierul și  vicepremierul pe probleme de securitate naţională plus reprezentanţi ai ministerelor Apărării, Culturii, Educaţiei, Dezvoltării, Afacerilor Interne, Finanţelor, Afacerilor Externe, Justiţiei şi ai Secretariatului General al Guvernului, plus alții. Acela a fost un prim organism guvernamental care urma să stabilească un plan de acţiuni dedicate evenimentului. A fost un proiect interesant, care a avut totuși un singur defect: n-a funcționat niciodată. Doi ani mai târziu, în iulie 2016, Premierul Dacian Cioloș a înfiinţat ,,Departamentul Centenar“ compus dintr-un  secretar de stat și 25 de subordonați, a cărui activitate urma să dureze până în 2019. Timp în care urma să realizeze o serie de proiecte naţionale majore: Proiectul România Educată, Proiectul România Competitivă, autostrăzile Piteşti-Sibiu şi Iaşi-Târgu Mureş, plus altele similare. A auzit cineva că s-a început construirea vreunei autostrăzi dintre cele promise? Bineînțeles că nu!  Cât despre educație și competivitate… inutil să mai vorbim.

Guvernul Grindeanu, venit la putere în iarna lui 2016, n-a făcut mare lucru în ceea ce privește anul omagial ,,România 100“. Singura sa realizare a fost alegerea unui ,,logo“: o combinație ciudată între cifra 1 și simbolul matematic al infinitului ( un 8 culcat orizontal), toate colorate precum penele unui papagal exotic. Oficial, acest logo n-a costat nimic, fiind oferit ,,pro bono“, după cum ne-a anunțat Ministerul Culturii.  Ajuns Premier al României, Mihai Tudose a  făcut cam tot ceea ce i-a stat în putință ca să încurce și mai mult lucrurile. A desființat structurile înființate de ,,antemergătorii“ lui, a plimbat ,,Departamentul Centenar“ de colo până dincolo și a înființat un Comitet Interministerial pentru Centenar (CIC) a cărui sarcină era să preia propunerile venite de la Ministerul Culturii.

Dar, în paralel cu toate acestea s-a mai înființat și o ,,Comisie specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului“, a cărei menire era „asigurarea dimensiunii parlamentare a organizării evenimentelor prilejuite de celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului, asigurarea controlului parlamentar asupra activităților Departamentului Centenar“, dar și multe altele. Astfel că, oricum ar fi, chiar și socotite băbește, pe degete, constatăm că în circa patru ani s-au înființat cinci structuri a căror menire este aniversarea  Centenarului Marii Uniri: patru structuri guvernamentale (CNPR 100, DC, CIC, DIN) şi una parlamentară (CPC).

Peste două mii de proiecte

Exact așa se face că, sărind din Comisie în Comitet, dar și invers, iată-ne ajunși, parcă pe neașteptate, în ,,Anul Marii Uniri“. Și ce constatăm? Constatăm că deși ne-am pregătit câțiva ani la rând, și de astă dată am fost ,,luați prin surprindere“. În deschiderea unei ședința de Guvern din săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că suntem într-o mare întârziere în ceea ce privește organizarea evenimentelor dedicate anului aniversar al Marii Uniri: ,,Îmi pare rău că s-a produs această întârziere, dar eu cred că nu trebuie să privim la trecut şi trebuie să privim spre viitor şi să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca românii să se bucure de un moment atât de important cum este Centenarul“. Iar pentru asta a promis, desigur, încă o Ordonanță. O Ordonanță care va viza ,,coordonarea programului Centenarului şi finanţarea acestuia.“ Totodată, premierul a cerut miniştrilor ca ,,în cel mai scurt timp“ să prezinte lista manifestărilor dedicate Centenarului. În acest context, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţioanale a anunţat că aşteaptă ca toate instituţiile să retrimită, în variantă completă, proiectele pentru manifestările dedicate Centenarului şi că vrea să clarifice mecanismul de bugetare a lor printr-o ordonanţă de urgenţă care va modific OUG 5/2017. Dar George Ivaşcu, ministrul Culturii, a anunțat deja că o listă cu 2.042 de propuneri de proiecte validate la finalul anului trecut a fost  anulată, deoarece fişele acestora nu erau complete. De fapt, unele dintre acele proiecte, venite din partea unor autorități locale, erau de-a dreptul aiuristice: un campionat intercomunal de fotbal, instalarea a o sută de băncuțe ori organizarea unor spectacole de muzică patriotică.

Resuscităm Cerbul de Aur!

Până la urmă s-a aflat că bugetul alocat pentru Centenar va fi de circa 32 de milioane de euro, bani repartizați Ministerului Culturii. Dintre aceștia, 8,5 milioane de lei vor ajunge la Consiliul Local Alba Iulia, unde vor fi folosiți pentru realizarea lucrărilor de amenajare a Pasajului ceremonial şi reamenajarea Parcului Unirii, precum şi punerea în valoare a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din oraș.

În schimb, Primăria Capitalei a anunțat pe 23 martie că din totalul sumei de 30 milioane lei care a fost alocată pentru monumentele de for public în proiectul de buget pe acest an circa 26,15 milioane lei vor fi destinați realizării unor proiecte propuse de Comisia pentru pregătirea aniversării Marii Uniri, condusă de academicianul Răzvan Theodorescu. Se are în vedere realizarea monumentului „Ferdinand I Întregitorul” realizat de Florin Codre, monumentul „Marea Unire“, realizat de Ion Bolborea, reconstrucția monumentului „I.C. Brătianu“ și a monumentului „Însingurare“, dedicat mamelor și soțiilor eroilor căzuți în Războiul de Întregire. Dar în plus față de toate acestea există și o propunere neașteptată: încă de anul trecut Guvernul a propus Primăriei Brașov ca printre evenimentele dedicate centenarului Marii Uniri să fie inclusă și o ediție jubiliară a Festivalului Cerbul de Aur. Motiv pentru care Mihai Costel, viceprimarul Braşovului, s-a grăbit să anunțe că în proiectul de buget pe 2018 este inclusă o filă dedicată Cerbului: „Acest demers ne va permite ca, în cazul în care TVR și Guvernul României îşi vor exprima intenţia fermă de a organiza evenimentul, să putem aproba cofinanţarea aferentă Braşovului. Așteptăm documente scrise privind organizarea festivalului din partea celor două instituţii, apoi în Consiliul Local, printr-o rectificare a bugetului va aproba contribuția financiară a municipiului Brașov“. Cât va costa resuscitarea Cerbului de Aur? Încă nu se știe, dar dacă se va aproba… ,,are balta pește!“. Planuri frumoase, promisiuni și mai frumoase, dar să vedem câte dintre ele se vor împlini. Totuși, sperăm că de 1 Decembrie nu vom avea parte doar de un sobor de preoți care vor bălăngăni o colivă de proporții monumentale. Și nici de  politicieni care ne vor explica, și de astă dată, așa cum au făcut și cu alte ocazii: ,,Nu sunt bani, traversăm o perioadă de austeritate!“

Muzeul Național de Istorie

Cu siguranță că ar fi fost de așteptat ca Muzeul Național de Istorie a României să se afle în centrul manifestărilor dedicate centenarului Marii Uniri. Imposibil! Iar asta, pentru că de aproape un deceniu impozanta clădire care-l adăpostește se află în renovare. O renovare care, începută prin niște contracte păguboase, încheiate cu diverse firme de construcție, nu dau vreun semn că ar avea de gând să încheie vreodată. Motiv pentru care toată activitatea muzeală de acolo se desfășoară doar la parterul clădirii și în subsolul ei, unde se află „Sala Tezaur“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Anul Marii uniri ar trebui sa fie anul in care Romania isi regaseste si isi promoveaza adevaratele valori nationale. Se pot face o gramada de lucruri in afara de carnati cu fasole, sarmale si o hora. Statul poate sustine si incuraja prin o reducere de taxe includerea siglei centenarului impreuna cu alte simboluri nationale, personalitati si povestea lor, eroi ai neamului si asa mai departe pe ambalaje de produs, afise sau in campanii de publicitate ale firmelor private. E simplu. Doar sa vrei si sa te duca un pic capul.

  2. Dumneata te vezi, domne ,ce scri?nimic precis ,ce va face Min Culturii, ce va face tanti Firea etc.
    Departamentul Centenar sfasiat sau nu ?G”eorge Ivaşcu, ministrul Culturii, a anunțat deja că o listă cu 2.042 de propuneri de proiecte validate la finalul anului trecut a fost anulată, deoarece fişele acestora nu erau complete. De fapt, unele dintre acele proiecte, venite din partea unor autorități locale, erau de-a dreptul aiuristice: un campionat intercomunal de fotbal, instalarea a o sută de băncuțe ori organizarea unor spectacole de muzică patriotică.”ASADAR, Lasati TARA ASTA SA RESPIRE LIBERA ?
    ASta este,nu-si poate rspira libera libertatea, reintregirea.
    Sa vina Vasile Surcel sa arate ce e in neregula ,dar nu cum ar trebui sa fie.
    In final este cum simte si FIINTEAZA ORICE ROMAN,adica parte intrinseca a sortii sale de a fi ROMAN, de a-si iubiri tara prin definitie ,nastere si radacini ,NATURAL,FIRESC, fara lozinci si PORCARII CA EL DE O SUTA DE ANI STA IN PATRIA LUI ! PATRIA LUI DINTOTDEAUNA ! NIIC FERDINAND NICI NIMENI NU-L PUTEAU OMPLANTA AICI <DACA NU ERA< DAR EL A FOST DE SECOLE SI MILENII !

  3. Muzeul de Istorie e in mare pericol! La un eventual cutremur, nu se stie ce soarta vor avea exponatele si Patrimoniul National, dar nimeni nu face, se pare, nimic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.