Kosovo şi-a închis frontiera pentru maşinile înmatriculate în Serbia

Kosovo şi-a închis frontiera pentru mărfurile şi vehiculele din Serbia, ca răspuns la presupusa răpire a trei poliţişti kosovari de către forţe de securitate sârbe în nordul Kosovo, transmite joi dpa, preluând media de Pristina, care cita autorităţile vamale şi un purtător de cuvânt guvernamental.

Potrivit AFP, tensiunile între Belgrad şi Pristina s-au acutizat miercuri după arestarea de către Serbia a trei poliţişti kosovari.

Serbia a declarat că aceştia se aflau pe teritoriul său, erau în ţinută militară şi dotaţi cu arme automate, GPS, hărţi şi alte echipamente.

‘Banda teroristă a fost arestată azi (miercuri) la 12.38 în teritoriul Serbiei centrale, în zona satului Gnjilica, în municipalitatea Raska’, a declarat pentru presă Petar Petkovic, şeful biroului sârb pentru Kosovo.

Gnjilica se află la circa 6 km de un post de frontieră cu Kosovo.

Guvernul de la Pristina a declarat însă că poliţiştii au fost ‘răpiţi’ în teritoriul kosovar şi că aceştia făceau parte dintr-o unitate de supraveghere a frontierei, dispărând după ce semnalaseră o incursiune a unor bărbaţi mascaţi şi înarmaţi în apropiere de Leposavic, în nordul Kosovo.

Premierul kosovar Albin Kurti a acuzat Belgradul că i-a răpit pe poliţişti, cel mai probabil ca ‘un act de răzbunare’ după arestarea unui şef prezumtiv al unei grupări paramilitare sârbe marţi.

Pristina a interzis imediat intrarea în Kosovo a vehiculelor cu numere de înmatriculare sârbe, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Perparim Kryeziu.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic l-a acuzat pe Albin Kurti că ‘vrea să provoace un război’, şi a promis că Serbia ‘va face totul’ pentru a evita un conflict.

‘Suntem la un moment de răscruce, vom continua să avem pace sau nu?’, a întrebat el. ‘Mă tem să nu fi trecut Rubiconul şi să nu fie foarte dificil să se revină la normal’, a declarat el la televiziunea sârbă.

Tensiunile între Belgrad şi Pristina s-au amplificat după instalarea în mai a unor primari etnici albanezi în patru localităţi din nordul Kosovo cu majoritate sârbă, în urma unor alegeri boicotate de sârbii din Kosovo.

Franţa, Germania şi SUA au chemat cele două părţi la dezescaladare, Washingtonul, aliat cel mai apropiat la Pristinei, denunţând decizia guvernului kosovar de a instala primarii.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, i-a cerut miercuri seară lui Albin Kurti să ia ‘măsuri pentru o dezescaladare’. ‘În caz contrar, vor exista consecinţe politice negative’, a prevenit el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Imi place ca sirbii, dirji cum ii stim, numesc un sat aflat la 6 km departare de o imaginara, mafiota si temporara „frontiera” a unei regiuni aflata vremelnic sub ocupatie NATO, „în teritoriul Serbiei centrale” !

  2. Kosovo, alt punct fierbinte unde și-au băgat coada veninoasă Li?icii DemonRați Belicoși. Plus sclaveții din UE…?

  3. ^în municipalitatea Raska’,*Unul dintre primele state sârbe, înființat în regiunea Raška, a fost înființat la jumătatea secolului al XII-lea de Casa Vlastimirović; a devenit Regatul Serbiei. În anul 1220, sub conducerea lui Ștefan I, Serbia a devenit regat, iar în anul 1346, Ștefan Dušan a înființat Imperiul Sârb, dezintegrat în urma înfrângerii în fața turcilor otomani în anul 1389. Bătălia istorică a avut loc la Kosovo Polje ./ Asta era cu vreo 400 de ani înainte ca pirații anglo-saxoni să înființeze coloniile americane , prin exterminarea populației băștinașe și cu 650 de ani înainte ca urmașii acelor pirați să născocească * făcătura asta :S-a gandit cineva ca ^făcătura albaneză Kosova,are un nume sarbesc ?

  4. Kosovo un Arahat de teritoriu …nu este recunoscut ca stat…iarăși și-au băgat coada criminalii din toată lumea acolo…

  5. Daca izbucneste ceva in Balcani, va fi interesant de vazut ce pozitie vor adopta trepadusii de la Bucuresti. Dat fiind ca problema Kosovo este singura unde Romania nu a mers identic cu pozitia transatlantica, din motive evidente, Romania ar avea mari probleme interne daca ar sustine militar o coalitie anti-Serbia si pro-Kosovo. Posibil chiar populatia romaneasca s-ar rascula.
    Si atunci, marionetele vor trebui sa impace capra cu varza. In fata unui ordin venit de la Washington, si cu poporul inarmat cu furci in Piata Victoriei, vor avea eterna dilema a vandutilor: de cine sa asculte mai intai?

  6. Anglo-americanii au mereu la dospit câte-un conflict. E timpul să vedem conflicte de acest gen în Occident. În lumea lor „civilizată”.

  7. Au si sirbii razboiul lor de dus. Sa vedem noi de curul nostru ca si pt noi se coace unul in laboratoarele marelui?. Planurile sunt gata si totul depinde de evolutia din nenorocita aia de gubernie rusa scapata de sub control.

  8. e o vorba pe la noi.. baba frumoasa si sarb cuminte nu vei intalni vreodata

  9. Ce cauta soldati romani intr-un „stat” nerecunoscut de catre statul roman ?

  10. Miine jucam cu „Kosovo” ! Urmeaza meciurile cu Disneyland, reprezentativa Narnia si, daca lucrurile merg bine, poate ajungem in finala cu echipa Atlantidei ! (ps : mare noroc ca nu am cazut in grupe cu echipa Tinutului Secuiesc ! …)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.