La cât ne-a ajuns deficitul bugetar

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde de lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 56,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 2,5 miliarde de lei, informează, vineri, Ministerul Finanţelor.

Conform MF, deficitul a fost cauzat, printre altele, şi de volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde lei. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale pe primele trei luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 1,24% din PIB la 1,19% din PIB.

Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Gaura financiara se cască din ce in mai mult. Dobânzile la împrumuturile în dolari/euro pentru plata unor salarii nesimtite la un număr mic de functionari adâncesc deficitul bugetar. Guvernanții nu au curaj să ia taurul de coarne.

  2. de bine…daca si-au planificat sa ajunga la 4,4%, s-ar putea ca la anu sa ajungem la 3%, dificil dar dupa un deficit cu doua cifre opera lui Catu-Orban, acum pare ca mai avem un pas…

  3. Esti deja doctor in limbaj de propaganda, pacat ca nu intelegi ca un deficit de 4.4% este mai mic decat unul de peste 10% cat a fost in Pandemie. Ori depresia ori nivelul de manipulare nu-ti piermit sa intelegi ca lucrurile nu-s atat de rele asa cum iti tot spun la TV care au rolul de distrugere psihica a populatiei prin sugestii negative, ia-o si bucura-te de perspectiva nefasta care te asteapta…pt mine va fi bine chiar cu un venit modest, dar cu o sanatate mentala buna care nu-mi intunica mintea incat sa vad doar negru…

  4. Cu cat creste PIB-ul, cu atat creste si deficitul. Doar unul fara scoala a vrut sa nu aiba deficit si a prabusit o tara si a fost pus la zid. Cat timp politicienii nu platesc imprumuturile din banii lor, se vor imprumutata sa ajute si dusmanii !

  5. Socialiștii din România, fac ceea ce au făcut socialiștii din Venezuela, Sri Lanka și Grecia. Duc țara cu premeditare în faliment.

  6. Daca ai o ipoteca de 50% crezi ca-ti vei pierde casa? Care-i diferenta intre 40% din venit cat poti imprumuta si 50% cat are tara noastra si peste 100% tari ca Germania, Grecia etc. Nu mai spun de una mareata care are un deficit de 31.000 de miliarde si n-am auzit sa-si fi pierdut din maretie…dar daca iti doresti falimentul si sa-ti pierzi tot nu pot decat sa-ti urez succes sau sa ti se faca voia!

  7. pe vremea lui Basescu tot cu Grecia ne speria si el, numai ca atunci pensia la ei era 500 de euro, la noi nu stiu daca este azi 300 sau 400 de euro…invata sa gandesti si apoi vorbeste/scrie/comenteaza

  8. @Claudia > Grecia a fost impinsa in faliment de catre Germania, pentru utilitatile la mare sau in alte tari, de ex. Telekom. Bancile americane faceau pariuri pe Grecia. Komisarul ultracomunist portugez al UE a vandut informatii la principala banca americana implicata, dupa care a plecat angajat la aia. Asa ca, lasa socialismul aici, n-are vreo legatura. In viata se platesc doua vicii: prostia si domnia !

  9. Fără industrie și condusă de aceeași mafie PSD PNL și securistii speciali care ne-au furat 33 de ani, Romania e condamnata

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.