Ultimele alocări

La cine merge cea mai ieftină energie

Hidroelectrica trebuie, prin ordin ANRE, să livreze 1,3 TWh de energie către piața reglementată a consumatorilor casnici, până la sfârșitul acestui an, din care jumătate va merge la Electrica, furnizorul care alimentează Transilvania și nordul Munteniei. Producătorul hidro trebuie s-o vândă la 116 lei/MWh, un preț mic, doar ceva mai mare decât costurile de producție. Pe piața liberă, MWh se vinde acum cu peste 200 de lei/MWh. Culmea, Complexul Energetic Oltenia, care produce electricitate din cărbune, dar, mult mai scump, a primit o alocare mai mare – 1,39 TWh, o explicație fiind că statul vrea să aibă grijă, o perioadă, de cărbune, care se confruntă cu o sumedenie de greutăți, din pricina ecotaxelor pe care trebuie să le suporte și concurenței mari din piață din partea producătorilor mai ieftini.

Detaliat,  571,7 GWh, adică circa 44% din toată energia hidro pusă la dispoziţia pieţei reglementate, merge către Electrica Furnizare, compania de furnizare a energiei electrice care are cei mai mulţi clienţi în zona reglementată. Enel, care este şi el furnizor de ultimă instanţă în trei zone de distribuţie dintre cele opt al ţării, la fel ca şi Electrica, şi care are un număr de clienţi casnici comparabil, a primit însă de la Hidroelectrica, pentru ultimele şase luni ale anului, doar circa 268 GWh, printre explicaţii fiind şi faptul că Enel a trecut mulţi dintre clienţii săi în zona concurenţială.

CEZ a primit de la Hidroelectrica 142 GWh de energie electrică, iar E.On 322 GWh. Ficare dintre companii este furnizor de ultimă instanţă pentru o zonă de reţea, Oltenia şi, respectiv, Moldova.

Ultimele 6 luni sub „umbrela” prețurilor reglementate

Hidroelectrica va primi, în acest al doilea semestru al anului, 116 lei/MWh, pentu energia electrică livrată consumatorilor casnici reglementaţi, cel mai mic dintre cele ale producătorilor cu obligaţii de livrare la reglementat.

Producătorii care vor livra energie electrică pieţei reglementate în acest al doilea semestru al anului sunt Complexul Energetic Oltenia, cu 1,39 Twh, Hidroelectrica, cu 1,31 TWh, Nuclearelectrica, cu 1,09 TWh, și Petrom, care va livra o cantitate mică de energie prin centrala de la Brazi (0,18 TWh)

Producătorii vor livra această energie pentru furnizorii de ultimă instanță care vor asigura consumul populației aflată în regim reglementat în a doua jumătate a acestui an. Este ultima perioadă în care statul mai stabilește prețuri pentru producători și pentru populație – de la 1 ianuarie 2021 piața de electricitate se re-liberalizează complet.

De la 1 iulie, prețul reglementat al energiei electrice a scăzut, în medie cu 1,9% la nivel national.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlat de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1090 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Pretul de cost al MWh obtinut in hidro este de maxim-maximorum 20 euro!Restul e profit curat impartit cu hotii de la FP

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.