„Pot să mor sau să-mi pierd un plămân“

Lăsați fără tratament vital

fibroza chistica

Odiseea tratamentelor vitale lipsă din spitale continuă. Moștenire grea pentru noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care trebuie să găsească soluții rapide pentru ca sute de oameni să nu moară cu zile. 600 de persoane cu imunitate aproape zero în fața bolilor se tem pentru viața lor.

Ne aflăm în plină epidemie de pojar. Dar şi în plină epidemie de gripă. Şaisprezece oameni au murit până acum din cauza gripei ucigașe, unul dintre ei fiind un bolnav de leucemie care a contractat boala în spital. Statul nu le mai livrează de două luni dozele de anticorpi, deși aceștia au nevoie vitală de tratament. Singurul producător din țară nu mai livrează fiole pentru că statul a plafonat prețul. Ministerul Sănătății spune că a cumpărat ser din străinătate. Dar mai durează până ajunge la cei care au nevoie. Timpul este însă marea problemă a celor bolnavi. Timpul nu lucrează în favoarea lor, iar alternativele nu sunt decât două în această situație: fie sunt răpuși de boală, fie dau mii de euro pe tratament.

Costuri de mii de euro pe lună

Marina este una dintre pacientele care au nevoie de acest tip de tratament. Ea nu a mai făcut tratament complet din luna octombrie. Ştie că fiecare întârziere, atât pentru ea, cât și pentru ceilalți bolnavi aflați în situația ei, o poate nenoroci. „Pot să mor. Pot să am sechele. Pot să-mi pierd un plămân. Iată câte variante pot să am. Pot să fac pneumonie, otită, pot să rămân fără auz. În cazul nostru, situația este foarte gravă. Și, după cum vă aduceți aminte, la sfârșitul anului trecut, o femeie din Alba a murit după șase luni fără medicație“, spune femeia. Ce înseamnă mai exact toată această situație pentru acești bolnavi? „Riscul infecțiilor amenințătoare de viață crește rapid, mai ales acum, că suntem la sfârșit de iarnă și există epidemii de gripă, varicelă“, explică dr. Alexis Cochino, medic imunolog. Mulți dintre cei bolnavi aleg să-și cumpere din străinătate anticorpii pe care statul trebuie să-i ofere gratuit. „Costurile ajung de la 800 euro pe lună pentru un copil de 10 ani până la câteva mii de euro pentru un adult“, afirmă Otilia Stângă, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare. Marina a fost anunțată că tratamentul este momentan indisponibil și așa va rămâne pentru o perioadă nedeterminată.

Amânări din nou

Ministerul Sănătății anunță că situația este pe cale de rezolvare. „Au intrat în țară și urmează să fie distribuite către spitale un număr de o mie de doze de IGVena. În cursul acestei săptămâni, Compania Națională Unifarm a anunțat că va primi 600 de flacoane de Intratect (imunoglobulină)“, se arată pe site-ul instituției. Întârzierea este însă una foarte mare, pentru că fiolele ar fi trebuit să ajungă la cei cu imunitate redusă acum două săptămâni. Pacienții dependenți de imunoglobulină au rămas fără tratament încă din iulie-august 2017, când aceștia și rudele lor au tras primele semnale de alarmă. Prima întâlnire pe această temă pe care reprezentanții pacienților au avut-o cu oficialii Ministerul Sănătății a avut loc pe 4 septembrie anul trecut. Intratect, singurul medicament pentru pacienții cu imunodeficiențe primare rămas pe piața din România anul trecut, după retragerea celorlalți producători, a mai ajuns o singură dată în țară după declanșarea crizei, în urmă cu aproximativ o jumătate de an: o tranșă de 900 de flacoane în luna decembrie, suficientă pentru maximum o lună.

Pacienții cu imunodeficiențe primare și boli autoimune spun că au primit asigurări de la autorități că, după criza din anul 2017, începând din luna ianuarie, situația se va normaliza și câteva mii de doze de Intratect vor intra în țară lunar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.