Cea mai inedită campanie electorală

Legătura dintre un ministru și o betonieră

Anton Anton ştie pe ce ne sprijinim când se rup lopeţile

Cabinetul Vioricăi Dăncilă are în structura sa unul dintre cei mai comici miniștri din toată istoria modernă și contemporană a României. Portofoliului Energiei, deținut de cei de la ALDE, i-a fost atribuit, după ce Toma Petcu a ieșit din scenă, deputatului Anton Anton.

Proaspătul ministru trece în propriul partid, dar și în rândul liberalilor de unde a plecat odată cu șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, drept un ins cu un simţ al umorului extrem de dezvoltat, fiind mereu pus pe șotii. Deși nu mai este de o bucată de vreme la prima tinerețe, șeful Energiei debordează de multă energie când vine vorba de cariera sa politică. Anton Anton a reușit, se spune prin ALDE, să își reșapeze traiectul prin politică înainte de alegerile parlamentare din 2016 și datorită unor metode inedite de a se face cunoscut. Prea puțină lume își mai amintește faptul că deputatul a mai fost ministru, dar și de grozăvia de campanie electorală pe care și-a concertat-o la Timișoara, în 2008.

Anton a turnat și beton

Deputatul Anton Anton este doctor inginer, profesor și conducător de doctorate la Universitatea de Construcții din București. Reprezentantul ALDE în Cabinetul Dăncilă a mai fost în guvern în perioada când Călin Popescu-Tariceanu era premier. Anton a fost ministrul Educației în 2008, însă doar pentru câteva luni și fără să se remarce prin vreo „minune“ în activitatea de la minister. Deși a suferit din cauza lipsei de vizibilitate, Anton Anton nu s-a descurajat și a candidat, în 2008, pe când încă era ministru din partea PNL, pentru un post de deputat într-un colegiu din Timişoara. Numai că, la vremea respectivă județul Timiș era unul dintre fiefurile PDL. Și pentru că fostul PDL mătura tot în alegeri, iar liberalilor le era greu să se impună cu cineva care nu avea notorietate suficientă, actualul ministru al Energiei s-a decis să facă orice să câștige un mandat de ales. Anton s-a folosit de o metodă inedită şi foarte amuzantă. Șeful Energiei şi-a făcut campanie electorală umblând prin oraş cu o betonieră. Când alegătorii întrebau cine e Anton, răspunsul echipei de campanie era „Ăla cu betonul!“. Umorul candidatului liberal nu a prins însă la electorat şi Anton Anton nu a ajuns deputat, gălețile PDL cântărind mai greu decât ironiile și betonul PNL. Totuşi, betoniera nu a fost total nefolositoare, pentru că fostul candidat-beton a intrat cu ea, acum, direct în Guvern.

Demnitarul și conexiunile cu PCR

Un alt aspect mai puțin cunoscut este faptul că ministrul Anton Anton este fiul unui important lider comunist, Ioan M. Anton. Tatăl șefului Energiei a fost un membru marcant în Comitetul Central al PCR si un apropiat al familiei Ceaușescu. La rândul său, ministrul a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia“ din Timișoara, obținând titlul de inginer în 1972. Parlamentarul a făcut apoi studii postuniversitare de „Informatică și matematică pentru cercetare“, la Universitatea București, între 1973-1974, și un curs de specializare ca bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore, în 1977. Acesta și-a făcut doctoratul la Institutul de Construcții din București, între anii 1977 și 1986. După absolvirea facultății, a fost ofertat să rămână în învățământul superior la Catedra de Hidraulică și Protecția Mediului a Institutului de Construcții din București, actuala Universitate Tehnică de Construcții. Între 1972 şi 1979 a fost asistent la Institutul de Construcţii, apoi şef de lucrări, conferenţiar, profesor, iar din octombrie 2016 este conducător de doctorat la aceeași universitate. Potrivit CV-ului său, Anton are şase brevete de invenţii şi şapte cărţi publicate, dintre care una premiată de Academia Română, cu Premiul Anghel Saligny, în 2002 – „Reţele hidraulice – calcul şi optimizare“, şi a fost editor al seriei „Hidraulica ingineriei mediului“ (10 volume), publicată în perioada 2001 – 2002. De asemenea, a publicat mai multe articole în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate. Cât privește activitatea politică postdecembristă, ministrul Energiei s-a înscris în 1995 în PNL, partid pe care l-a părăsit odată cu Călin Popescu-Tăriceanu. În guvernul Tăriceanu, Anton Anton a fost mai întâi secretar de stat în Ministerul Educației, în perioada 2005 – 2006, iar apoi ministru al Educației, între lunile octombrie – decembrie 2008.

Ban la ban trage…

Din declaraţiile sale de avere reiese că ministrul Anton are un teren de 885,4 metri pătraţi în Voluntari, cumpărat în 1998, două case, una în Voluntari, construită în 2005, una în Alba Iulia, moştenită în 2016, şi un apartament moştenit în 2012, în Timişoara. Ministrul mai deține două maşini, un Ford Focus cumpărat în 2014 şi un Chevrolet Spark achiziționat în 2011. Din 2016, deputatul a devenit pensionar, obţinând venituri din retribuția lunară de 9.126 de lei. Din salariul de profesor a obţinut, în 2017, 180.000 de lei. Potrivit declaraţiei sale depusă la Parlament anul trecut, Anton nu are datorii, ci şapte conturi în bănci, atât în lei, cât şi în euro. Cea mai mare valoare a acestora este de 26.000 de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Anca Toader 86 Articole
Author

11 Comentarii

    • Ai vazut vreun parlamentar, ministru, inalt functionar care sa fie urmasul unui fost detzinut politic, urmas al adevaratelor elite ale Romaniei,care a fost torturati si ucisi[peste 450.000] de bolshevici cominternisti si de „cozile de topor” din tara?!.. NU!…avem aceiasi, bolsevici, nomenklaturisti, securisti si progeniturile lor, care de peste 70 de ani distrug tara si-i umilesc pe romani, iar de peste 28 de ani o jefuie; din tara cu al 4-5 loc in lume ca nivel de trai si cu singura moneda nationala complet acoperita in aur, am ajuns cea mai saraca din Europa si cu peste 4 milioane de romani plecatzi in bejenie pe alte meleaguri pentru un trai decent!

    • @Nas’ty :un alt caz ,Volodea Tismaneanu,”cupil” de cominternist,’botezat”de Dolores Ibarruri,si scos din tara tot de ea,inca traia batrana comuista cand a intervenit la Ceausescu pentru”nepotel”!Acum ne invata democratia?Ne invata ..si altii ca el,au iesit in 1989 ca sobolanii dupa andropauza ,au recuperat vilele nomenclaturii din care au fost scosi cu cainii de Ceausescu,si s-au pus iar pe lichefiat si scos din tara bogatia poporului roman, ajutati de lacheii autohtoni!Astia suntem….

  1. In definitiv, nu inteleg ce aveti cu el, in afara doar de faptul ca a fost coleg de catedra cu un premier si cu un sef actual as senatului, ca provine de la Timisoara, dintr-o familie universitara, tatal sau a fost chiar rector si nu cred ca era un titlu chiar atat de ceausist. PS: Ca fara energie, nu se aprinde becul, cred, dar si aportul energiei hidraulice e incontestabil !!!

    • …ce naște din pisică ,șobolani( în democrația original Ro) mănâncă!Așa sunt comuniști-liberali mai de stânga.

    • Au vrut doar sa arate ca ALDE e o mica oficina comunista ,sa nu mai pomenim de radacinile „liderului”,ale lui Meleșcanu si a altora ca ei din acest partid de ciudati!Putem spune un mic sie?Sa nu se mai ascuda dupa cires…

  2. O caricatura de ministru, ca si ceilalti colegi ai lui, in frunte cu Vasilica Viorica de la Videle…
    Intrat in politica, precum Tariceanu, s-a invartit prin diverse functii inalte, DAR nu a lasat nimic in urma.
    NIMIC.
    Nici unul dintre cei care sunt azi in Guv Romaniei, in funte cu Vasilica Viorica, NU a FACUT nimic REMARCABIL la viata lui, CVurile lor sunt GOALE sau pline de functii politice si de instruiri pe masura!
    Rusine!
    L-am vazut de cateva ori la TV aparand „cauza” PSD-ALDE, un mincinos si un zeflemist de 2 bani jumate…
    O sa manance pe degeaba o paine alba la Guvern, vreo 6 luni…

  3. .Dupa „femeia-motostivuitor” iata si „ministrul-betoniera” (as adauga, daca ma uit la poza din articol, „c-un cocosel la butoniera” !). Auziti, da’ acuma pe bune, Anton Anton ? Care-i numele de familie si care prenumele ?

  4. Ban la ban trage… 3 case, 2 masini economice, un teren si niste bani in casa la o varsta inaintata si o cariera de profesor e chiar modest.
    Daca e sa ne luam dupa parinti, nici Kovesi n-ar avea ce sa caute in functie… nu mai vb. de oamenii care au activat in regim, pe unul l-ati tinut presedinte doua mandate.
    E un prof de nota 10 si cu simtul umorului pentru toba de carte din el.
    Cica omul are CV gol, aveti multi care sa se laude cu un premiu al Academiei prin actualul PMP/PDL/USR?

  5. Din pacate astfel de specimene pe care socialismul I-a inzestrat cu o diploma si au ajuns in invatamint ca dupa 1989 sa se afirme din plin,dar nu in sensul bun ci cel hilar!
    De fapt sunt niste mediocrii ca multi altii!
    trebuie legea raspunderii si astfel de mizerabili sa raspunda pentru prostiile si prostia lor!
    Caci in functiile inalte ale Romaniei imposture si mediocritatea tot la subminarea Romaniei este pusa1

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.