Legea care îi vizează pe alegătorii cu domiciliul în străinătate, promulgată

iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care permite alegătorilor cu domiciliul în străinătate să transmită cererile și copiile după documentele necesare înscrierii în Registrul electoral și prin poșta electronică.

„Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate și semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoțită de o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește reședința, eliberat de autoritățile străine, sau a pașaportului, cu menționarea statului de domiciliu, transmise prin poștă, inclusiv prin poșta electronică, ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular”, potrivit textului legislativ.

Legea prevede şi formulele de calcul pentru numărul total al alegătorilor în listele electorale existente în secţia de votare, de pe listele electorale permanente şi suplimentare, care s-au prezentat la urne, care au votat prin intermediul urnei speciale, prevăzuţi în listele electorale din circumscripţia electorală.

Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional, la începutul lunii februarie, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2016 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016 şi pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi a Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Pe cine interesează legea aceasta, dacă numărul deputaților și senatorilor pentru diasporă (teoretic ai diasporei, deoarece sunt candidați ai Bucureștiului, noii Agamiță Dandanache) este fix de 4 deputați și 2 senatori care își ocupă locurile inclusiv prin repartizarea mandatelor?
    S-a ajuns să se câștige un mandat cu vreo 30, da, treizeci de voturi.
    Câți români sunt în diasporă? Păi, dacă populația României a scăzut la vreo 18-19 milioane din cca. 23 milioane în 1991, diferența ar putea să constituie numărul NOILOR ”diasporeni”.
    Cât aduc aștia în țară? BNR tocmai a declarat că banii intrați în țară de pe urma emigranților, deși au scăzut față de alți ani, depășesc totuși totalul investițiilor străine.

    • Il intereseaza direct pe plavan, spera ca mai prosteste lumea inca o data. Astea „electronice” pot fi manarite usor la prezidentiale. Sa ne amintim cum la Paris s-a votat in ritmul de 1 votatnt la 3 secunde pe vremea betivului. Orice fac nemernicii astia intrebativa mereu unde-i interesul lor ascuns, ca de interesul fata de Tara s-a lamurit toata lumea de mult; mai putin retarzii care zbiara in piete ca vor sa pupe kooruri straine 😀

    • Mai nene, daca pe cei plecati afara ii intereseaza cine va conduce in tara, sa se intoarca in tara si sa voteze in tara la locul de domiciliu nu sa dea lectii de demcratie precum ca vor o tara ca afara dar sa o construiasca altii.

  2. in ce zi intre la promulgare de catre presedintele romaniei d-l klaus iohanis legea cu privire la vinerea mare ca zi libere si nelucratoare

  3. Viteza de promulgare este un atribut al personalității președintelui.

  4. buna,
    „Legea care îi vizează pe alegătorii cu domiciliul în străinătate” prin cerintele birocratice;
    1.cereri scrise, datate și semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal,
    2. însoțită de o copie a actului de identitate
    3. și o copie a documentului care dovedește reședința, eliberat de autoritățile străine,
    4.sau a pașaportului, cu menționarea statului de domiciliu,
    5.transmise prin poștă, inclusiv prin poșta electronică,
    6. ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular
    va avea ca efect diminuarea drastica a prezentei la vot a romanilor din strainatate.
    ACESTA E SCOPUL ACESTEI LEGI .PSD SI-A ATINS TINTA. OPOZITIA E FACUTA Knockout!
    NU era necesara legea in aceasta forma.Era suficient sistem informatic cu scanarea CNP si a altor date eventual.Se evita votul multiplu.Romanii de afara puteau vota la orice sectie doar cu actul de identitate ,fara cereri si birocratie. Sistemul informatic inregistra votul in baza de date securizata. Nu s-a vrut asa ca era prea simplu . PS. UN PARIU ca efect al acestei legi! Prezenta la vot in 2019 si in 2020 a romanilor din strainilor va fi de cca.10% (sau chiar mai mica) din nr. celor care au fost la vot in 2016! Rusinos e faptul ca nici in Parlamentul Romaniei nu se foloseste votul electronic. Pana si in Rusia (unde nu e democratie adevarata)sau in R.Moldova vedem vot electronic care afiseaza;za(pentru)x,protiv(impotriv)y. La Bucuresti nu se poate ca e mai „util” sa numaram din 3in 3 si sa iasa cat ne trebuie.Conteaza cine numara!
    A LOVIT TARE PSD!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.