Legea plafonării obligă mulți români să achite mai mult la curent. Retroactiv

Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat. Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

De exemplu, un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și l-a stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința. La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate. După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 473,2 lei, adică cu 92% mai mult. Aberant, consideră Chisăliță

Conforrm acestuia, noua legislație obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Daca legea este aberanta de ce nu raspunde nimeni in fata jecmanelii legiferate, de ce nu raaspunde iohanis in fata romanilor ?de ce nu raspunde virgil popescu pentu aceasta lege aberanta,apllicata retroactiva care nu face decat sa ii saraceasca pe romani ? tot guvernul este plin de haimanale si lepre de la pnl, psd, udmr si usr.Toti sunt javre fara drept de apel in fata romanilor. Huo, Ursula, cea mai corupta femeie din europa, prima limba de lemn si sluga americanilor.Huo, Ciuca, Huo Iohanis cu toata sleahta ta de derbedei aserviti aaustriei.

  2. Orice ierarhizare, pe orice criteriu, creaza discriminare. Atata lucru nu simt aia ca-si spun „liberali” ? Ce au facut astia la scoala, cred ca nici buretele nu stiu sa ude !

  3. Păi bre, nea Chisăliță, dacă consumatorul lu’matale a stat în septembrie 2022 cu chirie, îl doare fix la bașcheți, fiindcă contractul e pe numele proprietarului.
    Dacă este un proprietar „sărac”, cu două case, de ce n-a achitat, bre, consumu’ pe septembrie? Că uite suntem deja în decembrie. N-a primit chiria? Sau s-au grăbit, cumva, să-și achite la stat impozitul pe chirie?
    Bre, nea Chisăliță, ia mai cântă matale și la altă masă, măi nene.

  4. Orice lege data de guvernele Rromanistaneze sunt facute in asa fel incat cetateanul de rand sa piarda, iar hotii sa castige.
    Sa va intre asta-n cap……[Rumburak]

  5. Mostra de legi cu dedicatie, adica, facute de firme, in dezavantajul consumatorului final.

  6. La capitolul pensii speciale e consens. S-a renuntat la CASS peste 4.000 de lei, sa fie primit ca ciugulesc si aia de la CCR, traiasca neamul lor.
    Nu se ciopleste nimic anul asta. Mai vedem la anul cum o aburim. La parlamentari niciu deranj, ei centreaza ei dau cu capul. Incaseaza tot de la bancile austriece, pe card.
    Acu, fie vorba intre noi, cat de nesimtit sa fie un contributiv sa arda mai mult de 100kwh pe luna.
    Ce, are pensie de esential.
    Isi merita soarta.
    Fara pile si relatii nu ești esențial, nu faci parte din nomenclatura si nici macar un amarat de bugetar nu ajungi.
    Bugetarul este un entry level in gasca noastra. De aici recrutam viitoarele categorii de esentiali.
    Gata, tovarasi, la munca.
    Cerem scuze esentialilor comentatori de pe forum pentru ca readucem in discutie sărăcia și obraznicia pretentiilor fantastice ale contributivilor.
    Cum adica fara pensii speciale?!

  7. E o porcarie ! O ilegalitate !
    Aberații ale corupților și trădătorilor care ne conduc!
    Ei sunt puscariabili fără niciun dubiu!
    Unde sunt procurorii curajoși?
    Nu cei care execută dorințele lui Robo făcând dosare la comandă.

  8. De ce comunicatele de pana acum a lui Chisalita,Virgil Popescu au prezentat legea doar cu jumatate de masura,totul ambiguu, ca sa ne ameteasca,sa nu mai intelegem nimic.De ce nu fac public ,transparent catre presa toata legea,sa vedem daca o intelegem? Adica daca beneficiem in anul 2023 de plafonare ,platim ce a fost plafonat in septembrie? La ei totul merge retroactiv? De ce nu cresc retroactiv si pensiile? Ei nu au bani sa plateasca furnizorii de energie si o dau cotita,doar doar sa platim cat mai mult energia,ca explicatii incalcite or sa tot fie.La asta se referea liberalizarea energie,Cand ne povesteau ei liberalii avantajele pe care o sa le avem,noi populatia? Am dorii sa vedem si noi contractele si facturile oficialilor,In mod sigur sunt alte preturi,alte valorii ale facturilor.,ca doar n-or fi prosti sa plateasca ca noi,pentru multele vile,apartamente pe care le detin. [chiar exista in contracte un articol , referitor la reducere de pret,unde la prostime este 0]Astia chiar merita huiduiti, cand ies in lume ,cu ei nu merge cu comportamentul decen,manierat,nu ai cu cine,nu au rusine,nu au constiinta,nu au empatie fata de poporul roman.

  9. De cind a inceput dreptatea in Romania? V-ati uitat pe lege. Ce treaba are cu consumatorul? Daca unul are zece contracte pe zece locuri de consum si se inscrie in plafoane la fiecare, sa plateasca plafonat pana cind vrea guvernul. Punct. Ce rost are birocratia asta declaratii peste declaratii. Toata birocratia este pentru a preintampina o situatie ipotetica in care un detinator de imobil care consuma peste plafon sparge un contract in mai multe mici plafonate. Poate sunt doua cazuri si pentru aia suferim toti…

  10. Nu înțeleg nicicum retroactivitatea legii. De ce să plătească din urmă cu alt preț atâta timp cât facturile emise consumatorului au fost onorate integral de către acesta? Consumatorul a plătit exact ceea ce furnizorul a scris în factură, nu altceva. Nu poate veni după un an încasat conform cuvântului său ca să pretindă din urmă un alt preț decât dacă nu este întreg la minte. Asta chiar e o aberație care te trimite să pui mâna pe par și să-ți faci dreptate singur. Să ceară guvernului banii pe care îi vrea în plus.

  11. Cine-i Statul ? Cine si ce sunt astia care primesc leafa de la Stat ? Daca intrebarile aste nu se pun, inseamna ca treaba merge unsa !

  12. @nils; ha+ha, un vecin a primit aceeashi amenda de la CNAIR de 2(DOUA) ori pt. masina vanduta acu’ 10 ani (la a doua amenda masina era de un an vanduta unuia din alta tzara) !! Shi uite-asha va plati romanea amenda ca CEDO (avoktu’ popoului spunandu-i ca nu e treaba lor)…

  13. Lege aplicata retroactiv, ati înnebunit complet spălați pe creier ce sunteti . Vor curge procesele si veti pierde, nu profitați de blândețea săracilor ca ne-a ajuns dejacutitul la os. Iar Budai nu va scăpa de furia noastră.

  14. Moșu nu te apară nimeni de hoți singur trebuie sa te aperi.Cat timp aștepți un salvator,hoțul îți fura tot ce ai.Guvernele de azi au misiunea de a fura tot de la popoarele lor pas cu pas prin crize inventate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.