Liberalii cer ședință în Coaliție pe problema pensiilor

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că este necesară „cât se poate de repede” o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care să se stabilească procentul de majorare a pensiilor din 2023, calculele PNL relevând că pentru o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15%, impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde de lei.

„Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (…) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% – inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (…) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”, a afirmat Gorghiu, luni, la Senat.

Ea a subliniat că în 2022 au existat încasări mai mari la buget şi că „există resurse pentru această mărire, aşa cum îşi doreşte Partidul Naţional Liberal”.

„Ne dorim o şedinţă a coaliţiei cât să poate de repede în aceste zile. Se va ţine această şedinţă a coaliţiei şi le vom arăta colegilor din coaliţie calculele noastre (…) care sprijină o creştere a pensiilor conform viziunii PNL. Sunt convinsă că cei de la Ministerul Finanţelor, cei de la Ministerul Muncii vor veni cu calcule, astfel încât, sper eu, în cel mai scurt timp coaliţia să poată decidă varianta finală. (…) Sunt mai multe scenarii de discuţii care vor fi înaintate acestei coaliţii şi (…) vom ajunge la varianta finală. Cred că avem suficiente argumente astfel încât să ajungem la o mărire nediferenţiată a pensiilor, aşa cum este legal şi constituţional. Coaliţia va fi cea care va avea ultimul cuvânt de spus, repet, cu cifrele pe masă”, a adăugat Gorghiu.

Potrivit acesteia, din calculele specialiştilor PNL, pentru indexarea punctului de pensie cu 15% impactul bugetar ar fi undeva la 18 miliarde.

„E important să se discute cu Finanţele şi cu Ministerul Muncii şi cu cei care ştiu cum vor să alcătuiască bugetul, astfel încât să vedem cât se poate face această mărire. E o decizie care trebuie să aibă în spate un studiu de impact, astfel încât formula finală să fie sustenabilă. (…) Nu s-a pus problema de majorare a pensiilor doar cu procentul de 6,1%, care este rata inflaţiei pe anul trecut, motiv pentru care, conform legii, este obligatorie indexarea cu acest procent (…) De aici în sus pornim cu creşterea pensiilor.(…) Nu se pune problema niciunui conflict în interiorul PNL. Nu se pune problema decât a unui dialog care să aducă argumente mai multe pe masa coaliţiei (…) Există o singură îngrijorare şi nu este cea legată de strategia de capital politic pe care PSD şi-o face şi anume aceea că nu suntem suficient de determinaţi să obţinem cât se poate de mult pentru categorii vulnerabile. PNL doreşte ferm să ajute pensionarii în perioade vulnerabile şi nu doar pensionarii, fiind foarte atenţi şi la mediul de afaceri”, a spus Gorghiu.

Senatorul PNL a atras din nou atenţia că problema pensiilor speciale, jalon în PNRR, trebuie soluţionată până la finalul anului.

„Mai avem încă un subiect foarte sensibil şi anume cel al pensiilor speciale care ştiţi că până la finalul lunii decembrie trebuie să fie rezolvat. Cred că suntem în întârziere cu acest jalon din PNRR pentru că e, într-adevăr, un subiect sensibil şi a trebuit să fie discutat cu ministerele de linie, cu cei care sunt afectaţi. Ne dorim ca aceste pensii speciale să se racordeze la principiul contributivităţii şi ne dorim ca oamenii care ocupă aceste profesii să nu depopuleze tagma respectivă, pentru că există şi acest risc. Trebuie tratat cu foarte mult tact subiectul pensiilor speciale şi sunt absolut convinsă că Ministerul Muncii înţelege că acest jalon din PNRR trebuie bifat până la finalul anului”, a transmis Gorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Inflatia este peste 15%. Deci majorarea punctului de pensie pe contributivitate (nu pe pomenile date pe „special”) trebuie sa fie minim 15%. Daca mai vor sa dea ajutoare (POMENI) alora cu pensii mici ptr ca nu au vechime si au contribuit cu sume mici (salar mic, munca la gri/negru). este alta poveste. Dar este imoral sa iei de la aia care au contribuit mai mult si sa dai la aia care au contribuit putin. Ca sa fie bine in medie DAR FARA SA FI CONTRIBUIT CU SUMA ACLASIM NUMAR DE ANI, ci DIFERIT !!! Lasati dracului bolsevismele!

  2. Spurcăciuni dintr-un capăt într-altul ! PSD ,PNL nicio diferență ! Proști cu grămada ,incompetenti in toate domeniile ! De abia așteptăm să-i voță ! Va fi votat AUR ,UDMR si orice alt partid de care nu a auzit nimeni….

  3. La pensionarii contributori se indexeaza cand si cu cat are guvernul chef. Sau nu se indexeaza in baza unor majorari viitoare prevazute in legea pe care nu o vor aplica. Asa ca nici indexarile si nici majorarile nu vor fi acordate desi doua legi le prevedeau.

  4. Alinutza, in discutie este indexarea la inflatie a punctului de pensie pentru anul 2023. Anul precedent anului 2023 este 2022 si nu cum crezi tu , 2021. Du-te , fata, la croitorie ca iti ia alta locul .
    Asdar indexarea legala , conform art. 120 din Legea 263/2010 este cu inflatia anului 2022 , cca 17% .
    Dati indexarea legala, n’o mai frecati atata indiferent cata placere electorala va procura . Pervesilor !

  5. ” Ne dorim ca aceste pensii speciale să se racordeze la principiul contributivităţii…” zice PNL ista, dar, si noi ne dorim ca, PENSIILE „RIVOLUTIONARILOR” sa fie desfiintate, nefiind contributive, caci escrocheriile cu „rivolutionarii” astia, au saturat pe romani, nimeni nu-i cunoaste pe acesti escroci de-si zic „rivolutionari, unde sunt ei, cu ce se ocupa, motivul pt care isi infuleca gratuitatile, pensiile, imobilele, terenurile non-stop de 33 ani, c-au ajuns de la cateva sute in 89′-90′, la cateva sute de mii, cca. 2 milioane de escroci cu patalamale.

  6. dar pt a avea fonduri pt o crestere de 15% ar trebui sa te duci la toti angajatorii de stat sau privati sa creasca salariile cu 15% ca sa creasca si CAS-ul cu 15% si atunci sigur vei avea cresterea mult dorita…Deci intrebarea este poti sa convingi Statul sa creasca deficitul, imprumutandu-se pt a creste conform Legii salarizarii, pe care a uitat s-o aplice si din care are de dat 1/4 valoarea grilei din 2020 si 1/4 din 2022 cand trebuia sa se finalizeze legea…nu stiu procentual cat reprezinta la salariu acestea, daca e mai mica de 15% atunci trebuie dat 15%, apoi mergi si la firme, unele in insolventa, altele lucrand greu din cauza preturilor la energie si scumpirii materialelor folosite…Usor de spus:”Vrem 15%”, si eu vreau si copiii mei vor, dar patronul nu prea are…

  7. Băgați urgent un vaccin anticovid și scăpați de prăpădiții aia de pensionari care au lucrat 40,45 de ani!…
    Rămân doar cei care au maxim 50 de ani la pensie!…de viață…

  8. Mari ipocriti ! Cand au mai fost preocupati liberalii de majorarea pensiilor !? O fac acum pentru ca sunt in coalitie cu PSD si vor sa dea bine la electorat.

  9. toata lumea stie ca faceti un joc de glezne. Dar ce puteau sa va invete la scoala FSN, tatucul Ilici?
    Cand vorbiti de pensii speciale, in trei zile sunt gata marite, indexate si apretate. Cat a durat pana ati marit salariile AMARATILOR de prinari? O saptamana! Saracutii de ei!
    S-or mai destepta odata si votantii aia de alearga dupa morcovi!…

  10. Ma intreb de multe ori cind vom intelege noi romanii ca aceste cirezi de politicieni isi bat joc de noi de ani de zile cu aceste mariri de pensii si salarii.Atunci cind au facut legi in avantajul lor sa votat si sa aplicat legea imediat ,numai cind este vorba de popor ,amana si se contrazic teatral bine inteles, ca sa treaca timpul si sa nu faca nimic.

  11. România, o Colonie Marginală Eșuată !
    Jefuită fără scrupule, de străini, de politicieni, de SPECIALI !
    Doar un deZastru politico-militar de anvergură al Occidentului mai poate repara ceva.
    Slavă Z !

  12. Viktor Orban a „anexat” Transilvania. Premierul ungar a purtat un fular cu harta Ungariei Mari.
    Filosovieticii ronani dau din codite. UE pute ca ne taie din pensioara speciala.
    Putin plateste pensii speciale.
    Noi, esentialii va aparam!
    Ne bazam pe contributivi sa se ofere voluntari.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.