Revizuirea Cartei Energiei, eșec la Bruxelles

Comisia Europeană va solicita eliminarea revizuirii Tratatului privind Carta energiei (TCE) de pe ordinea de zi a summitului TCE de marți (22 noiembrie), după ce țările UE nu au reușit să obțină o majoritate în favoarea reformării cartei, scrie Euractiv.
 Ambasadorii statelor membre ale UE s-au întâlnit vineri seara pentru a vota asupra unei propuneri de reformă a TCE din 1998, un acord internațional conceput inițial pentru a promova investițiile în petrol și gaze în fostul bloc sovietic.
Ei nu au reușit, însă, să ajungă la un acord după ce Franța, Germania, Olanda și Spania s-au abținut. „Nu a fost găsit un compromis și, prin urmare, decizia de a susține modernizarea nu a fost aprobată”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.
În vigoare din 1998, tratatul a atras atenția presei anul trecut, când gigantul energetic german RWE l-a folosit pentru a depune o cerere de despăgubire de 1,4 miliarde de euro de la Olandei în legătură cu planificata eliminare treptată a cărbunelui în această țară. Militanții au denunțat această acțiune ca dovadă că tratatul este incompatibil cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice și că trebuie reformat sau eliminat. Comisia Europeană a recunoscut aceste neajunsuri, calificând TCE drept „depășit”, în special în ceea ce privește Acordul de la Paris privind schimbările climatice și controversata clauză de soluționare a litigiilor între investitori și stat din cadrul tratatului.
În 2019, a început să negocieze o reformă în numele UE cu cei 53 de semnatari ai TCE. Acest proces s-a încheiat în luna iunie, când Comisia a anunțat un progres în discuțiile privind reforma și a prezentat un text modificat al tratatului, care includea dispoziții care să pună capăt protecției juridice pentru noile proiecte de combustibili fosili și o eliminare treptată de zece ani pentru investițiile existente.
Cu toate acestea, reforma a fost denunțată ca fiind insuficientă de un număr tot mai mare de țări ale UE. Germania, precedată de Franța, Țările de Jos, Polonia și Spania, și-au anunțat recent intenția de a se retrage din tratat, invocând incompatibilitatea cartei cu obiectivele UE în materie de climă, care impun o eliminare rapidă a combustibililor fosili. Săptămâna trecută li s-a alăturat Slovenia și, vineri, Luxemburg.
„Chiar dacă modernizarea Tratatului privind Carta energiei duce la unele progrese, tratatul este în continuare incompatibil cu obiectivele Acordului de la Paris privind clima, deoarece continuă să protejeze investițiile în energiile fosile și nucleare”, a declarat Claude Turmes, ministrul luxemburghez al energiei.
Comisia Europeană este un susținător fervent al reformei, afirmând că tratatul modernizat include dispoziții care să pună capăt protecției juridice pentru noile investiții în combustibili fosili și abordează preocupările privind dreptul guvernelor de a reglementa în scopuri de mediu și climatice.
În plus, executivul UE a subliniat că o clauză de caducitate de 20 de ani va intra în vigoare imediat după ce țările vor părăsi tratatul, ceea ce înseamnă că investițiile în combustibili fosili vor continua să se bucure de protecție juridică în orice caz în această perioadă.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1084 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Deci România care are (teoretic) rezerve de petrol și gaze a fost de acord cu reformarea tratatului astfel încât să nu mai putem beneficia de această oportunitate. Este de necrezut ce decidenți și guvernanți renegați și contra intereselor României și a românilor pe termen mediu și lung conduc de 25 de ani Țara noastră.

  2. Oaauuu mă, ca să vezi că nu e Putin de vină,. Culmea..O treabă la care inafară de Ungaria, iarăși restul de blegi in pamperși stau și tac,..Adică ursula vrea să facă un megaimprumut in numele statelor UE, pe care s-o livreze ukranului, impărțind, distribuind plata ratelor de returnat statelor membre,..E o chestie mizeră, care te fac dator fără știința și aprobarea ta,..De ce are de fapt romania europarlamentari ??

  3. 1. Occidentul nu renunta la supunerea Rusiei….De aceea trimite rachete cu duimul in Ucraina. 2.Occidentul NU mai are nimic de oferit in afara de palavre si goange si trebuie neglijat. S – a dus moda basinilor Wolkswagen. In domeniul echipamentelor fotovoltaice China conduce topul mondial….3.Zona economica ruso -asiatica este azi cea mai dinamica si mai ravnita zona de Imperialismul Occidental pus deocamdata cu botu pe labe de Rusia.Mai exact de rachetele Rusiei.

  4. Climaci dilimaci. Prima a fost o ipoteză hazardată a unor mocofani în domeniu, niste neica nimeni ai meteorologiei care au vrut să tulbure apele prin’99 cu un articolaș despre care au spus ulterior că” am zis băă, n-am dat cu paru'” după care Al Gore a-nceput să amușine a meserie nouă de climac cu jet în dotare și parale multe, după zeroul ce a fost ca secretar de stat si s-a dat cu popou’ de pământ,îngrijorat și trendy în 2003 când a jurat lângă un par gradat că-n 2018 vine potopul.Paru’ e tot acolo, apa nu s-a mișcat neam, ghețarii sunt bine mersi cu urșii pe ei.Povestea s-a lățit de la gradele 400C de pe Venus cu mult CO2 și ceva H2SO4 uitându-se foarte convenabil că în zona în care presiunea e similară cu a atmosferei terestre sunt cel mult 40 de grade si asta la Ecuator și rar. Carnot, cine naiba mai e și ăla și ce știa Diesel să ne învețe el.Normal, sunt bani cu conteinerul de făcut iar Mediul, dă-l îm mă-sa, s-a descurcat el cu asteroizi, supervulcani și comete, ete na, niste politicieni cu buzunare adânci o mar răbda si el, până om pune șeptelu’ fraier cu botu pe labe.Hai resetu’…

  5. Conform canoanelor PNRR stabilite la Bruxelles, in Romania va avea loc in 2023 o ultima marire a pensiilor din viitorii 50 de ani…. E mirobolant cum rumanu a refuzat micul,pasnicul si profitabilul CAP local in favoarea giganticului, ineficientului si parsivului CAP european !!! Nicolae Ceausescu ar rade si cu cooru de romanu de azi, iar parea rau ca si – a distrus viata pentru niste idioti, vorba lui P. Tutea.

  6. UE a avut la inceput intentii mai bune si mai curate. Dar duoa criza din 2008 au inceput sa se vada toate jocurile de culise. Nu va ajunge niciodata la coeziunea si solidaritatea de care ne tot vorbeste. A ajuns aceasta UE un fel de coaja putreda.

  7. România are europarlamentari ca să aibă cine incasa comisioane din vânzarea ei pe tava și pentru a avea cine sa-i păteze obrazul de la vârf.

  8. Daca acest nucleu bolnav la cap de la Bruxelles nu se va desfinta definitiv si pt. totdeauna ,toata Europa va ajunge complect demolata si populatia va devenii saraca si obligata sa execute toate anomaliile venite de la acesti dementi bolnavi mintal.

  9. I’e-te, bre!
    A’ începutără corporațiile să-și arate colții la guWernările $$oroșizde iooropenise, așa că rămîne cum am mai spus: NICICUM!
    Uniunea Ioropenisă mai are de trăit maximum 3 ani…..[Rumburak]

  10. UE nu are elite in ultimii 15 ani..Are doar lichele imbecile la solda lui Șoroș, care stau pe sforile de la casa albă..O europă nu poate decădea in halul in care o pot duce sancțiunile impuse după un război programat la casa albă și pentagon..Să fii atât de bleg și slugă ca european , incât să accepți toate astea,.e grav și e fatal..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.