Liberalii vor anularea unor contribuţii la sănătate

lei, inflatie

Senatorul PNL Florin Cîțu și deputatul PNL Dan Vîlceanu au înregistrat la Senat un proiect care prevede anularea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, datorate din perioada 2014-2017, pentru persoanele care au primit decizii de impunere de la ANAF.
„Din ordinul lui Dragnea, anul trecut, ANAF a recalculat contibuțile pentru perioada 2014-2017. O recalculare abuziva care arată diperarea acestui Guvern. În același timp este o răzbunare a lui Dragnea pe toți cei din sectorul privat, pe profesiile liberale. Proiectul de lege elimină acest abuz al ANAF la ordinul lui Dragnea. ANAF deja a emis 3.900.000 de decizii de impunere și mai urmează. În total emit 5.000.000 de decizii de impunere. Adică peste 4 milioane de români sunt suprataxați la ordinul lui Liviu Dragnea. Am depus acest proiect pentru a elimina acest abuz. Prin această lege se anulează contribuțiile recalculate de ANAF celor peste 4 milioane de români. Mai mult, cei care au plătit primesc banii înapoi. Este singura măsură corectă pentru români. Și le promit că voi prezenta public votul fiecărui parlamentar. Să știe toți românii cine votează abuzurile statului împotriva românilor. Ajunge cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîțu, pentru MEDIAFAX.
Proiectul de lege al liberalilor prevede anularea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care au primit decizii de impunere în acest sens, pentru veniturile obținute în perioada 2014-2017.
„Art. 1 – (1) Se anulează contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora pentru persoanele fizice în cazul cărora sumele de plată au fost stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent pentru definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017. (2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligațiile fiscale și accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2017”, arată inițiativa legislativă depusă de PNL la Senat.
„Art. 2 (1) Anularea obligațiilor prevăzute la art. 1 se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale, care se comunică contribuabilului. (2) În cazul în care, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligații de natura celor prevăzute la art. 2, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligațiile fiscale se scad din evidența analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere. Art. 3 Persoanene care au efectuat plata obligațiilor fiscale pentru care prezenta lege prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate.Art. 4 Procedura de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia”, mai prevede proiectul de lege.
Guvernul a decis să anuleze contribuția de asigurării sociale de sănătate, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului doar pentru o parte dintre cetățenii care au primit decizii de impunere în urma recalculărilor făcute de ANAF.
Liberalii susțin, în expunerea de motive, că guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili în această situație, însă numărul acestora este mult mai mare, circa 3.900.000 de persoane primind decizii de impunere anuală.
„La nivelul ANAF, pentru perioada 2014-2017 au fost deja emise și transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 – 31 martie 2019 și sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală. Dar guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează să se genereze decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate și care beneficiază de anularea contribuțiilor pentru perioada 2014-2017”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Liberalii susțin că „decizia guvernului este evident discriminatorie și neconstituțională, iar prezentul act normativ îndreaptă această situație, extinzând anularea contribuției pentru toți contribuabilii pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru perioada 2014-2017”.
Proiectul de lege vine în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care se aplică celor 600.000 de contribuabili care au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie, dar care erau obligați să plătească asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, în perioada 2014-2017.
Inițiativa legislativă a lui Florin Cîțu și Dan Vîlceanu a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Liberalilor,pregatiti un program COERENT de guvernare pt 20 -20!lasati vrajeala cu propuneri de legi care nu trec de comisii,ca nu aveti majoritate!Nu va pierdeti timpul,dati dovada de inteligenta nu de cretinism!Gasiti si voi 2-3 profesori de economie,ca sunt puzderie..

  2. S-a imbatat iar Sica mandolina ? Pai ce faci mon cher,ai trecut la socialisti ? Pai ce treba are liberalismul cu reducerea taxelor la sanatate monseure ? Esti jalnic,la fel ca si pe cel care-l suti.Citeam pe undeva ca tac-tu a fost securist,nu ma mira .Alcoolul si prostiile spuse din cauza lui,nu te absolva,jigodie ordinara !

  3. Bhai guma ,lasa-ne si canta la alta masa.Ai aparut la ordin si se vede de la o posta.Voi astia albastrii ,chiar nu mai stiti sa va mascati deloc ?

  4. Liberalii l-au exilat pe Cuza nu ii lasa sa fure.Ei si taranistii au tinut tara in cea mai mare saracie si subdezvoltare.

  5. @Marco.Da aveti perfecta dreptate Alexandru Ioan Cuza a fost obligat sa abdice in miez de noapte la 11 februarie 1866 sub amenintarea armelor de catre liberalii radicali.Domnia lui CUZA se afla sub semnul inovrii si modernizarii si nu le convenea liberalilor cum nu le convine nici astazi.Au adus cu pasaport fals un neamt (care nu doresc sa- l numesc)ca sa devina rege cum au adus si astazi un NEONAZIST sa devina presedinte.Asa ne trebuie,pentru ca suntem un popor prea tolerant.

  6. 1.Cei doi liberali spun ca Dragnea se razbuna pe profesiile liberale. N-am inteles de ce s-ar razbuna. Ba mai mult, trebuie sa recunosc ca masurile din programul Dragnea ne-au favorizat consistent: reducerea impozitului pe venit, reducerea bazei de calcul a contributiilor sociale, chiar si reducerea TVA-ului. Cine nu recunoaste ca i-au intrat mai multi bani in buzunar sau ca a putut cu acesti bani sa angajeze inca un om, poate doi, sa ceara statului sa-l taxeze pe legea anterioara:)) 2.Nu zic ca nu m-as bucura ca fiscul sa ne ierte de datoriile la CASS, dar liberalii trebuie sa spuna intregul adevar: In 2012 baza de date a CASS privind asiguratii si contributiile lor a trecut la ANAF. Mai inainte,ca si azi, regula era ca deciziile de plata (diferentele calculate) pentru anul anterior sa se comunice in anul curent dupa ce depuneai declaratia cu venitul realizat. Deciziile pt anul 2012 si urmatorii nu ni s-au mai comunicat 5 ani la rand intrucat ANAF-ul (nu stiu de ce), nu a avut capacitatea de a gestiona baza de date preluata de la CASS. Abia in 2017 s-au emis deciziile de plata/calcul pt 2012 in extremis, caci altfel se prescriau datoriile si ramanea statul pagubit. Apoi in 2018 a venit decizia pe 2013, iar acu cea din 2014. Sa fim sinceri, Dragnea nu a umflat si nu a recalculat nimic (eu imi tin f. strict socotelile si calculele mele coincid cu decizile ANAF), or fi intarziat ei cu deciziile de impunere (ceea ce inseamna ca statul ne-a credidat timp de 5 ani fara dobanda – caci nu datorãm penalitati/accesorii cum insinueaza PNL) dar adevarul este ca in anii ramasi, 2015,16,17, NU AM PLATIT (INCA) integral contributia CASS decat partial, la nivelul anticipatelor declarate. Deci, cinstit vorbind, datorãm bani la CASS de cativa ani, chiar daca nu din vina noastra. Acuma, deh, daca PNL vrea sa ne cadoriseasca cu asa o pomana, ce sa zic, saru-mana! ;)) Da` hai sa n-o transformam in vreo mare dreptate sociala, caci nu prea e :))

  7. Dududule, baza de calcul a contributiilor sociale a crescut prin introducerea contributiei angajatorului in salariul brut!!
    Bine, bine, psdeul a crescut, a crescut si iar acrescut atat de mult incat nu se resimte!!
    Inainte imi ajungeaua banii de la o pensie la alta far sa pot face si economii, iar acum dupa aceste IMENSE cresteri trambitate de politruci si postaci este la fel!! Tot nu pot economisi NIMIC!!

  8. Pai la sanatate sa contribuie doar cei care nu-s liberali / cu profesii liberale – proletarii, ca de asta is proletari, nu-i vorba de spitatlele lor (care au mnai ramas nedesfiintate de colegi democrat liberali / basisti) si sanatatea lor. Apoi, liberali se trateaza la Viena (exemplu democrata liberala JO – devenita populara cu viitor mandat in PE), chiar nu conteaza ca decontarile se fact tot din bugetul CNAS.

  9. Pentru @cet : Discutia este despre profesiile liberale si nu despre salariati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.