Lista protestatarilor. Care sunt cele 76 de revendicări ale fermierilor și transportatorilor

Transportatorii şi fermierii care protestează în aceste zile au transmis Guvernului o listă cu 76 de revendicări în numele „poporului român” pentru a înceta protestele, printre care reducerea RCA la 5000 de lei pentru camioane fără istoric de daună, majorarea subvenţiei pe suprafaţă la 250 euro/ha sau respectarea referendumului privitor la reducerea numărului de parlamentari, potrivit unui document.

„Stimaţi guvernanţi, noi transportatorii şi agricultorii protestatari spontani independenţi, vă prezentăm următoarele probleme în a fi soluţionate: recunoaşterea transportului rutier drept sector economic strategic şi elaborarea unor măsuri care să susţină acest sector economic pentru a rămâne competitiv şi a aduce în continuare venituri directe la bugetul statului (este cel mai mare exportator de servicii din România, aduce peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar); diminuarea RCA la 5.000 de lei la B0 la MMTA 40 tone fără implicaţii BAAR şi introducerea în poliţa RCA a tractărilor şi asistenţa naţională/internaţională”, se menţionează în document.

1. Recunoasterea transportului rutier drept sector economic strategic si elaborarea unor masuri care sa sustina acest sector economic pentru a ramane competitiv si a aduce in continuare venituri directe la bugetul Statului (este cel mai mare exportator de servicii din Romania, aduce peste 5 miliarde de euro anual in economia romaneasca, contribuind la reducerea deficitului valutar)
2. Diminuarea RCA la 5.000 de lei la B0 la MMTA 40 tone fara implicatii BAAR si introducerea in polita RCA a tractarilor si asistenta nationala / internationala.
3. Diminuarea asigurarilor rca cascadat in tonaj mai mic .
4. Audierea ASF privind costurile componentei RCA.
5. Posibilitatea recuperarii unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport licentiate direct din pompa .
6. Introducerea unei alocatii de hrana pentru lucratorii detasati, neimpozabila, in valoare de 60 EUR/zi, care sa se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi in limita caruia se poate acorda indemnizatia de detasare si marirea plafonului neimpozabil de la 3 la 4 salarii de baza .
7. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 si respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele in vami (care prevede eliminarea controalelor maselor si dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
8. Reintroducerea tolerantelor la depasirile de greutate/gabarit la vechea lege , asa cum prevad si normele europene si evitarea dublei taxari .
9. Mutarea controalelor rovinietei, cantarului si al masurarii gabaritului pe teritoriul national/la cel putin 15 km de punctul de trecere a frontierelor , respectand astfel si Regulamentul European 1100/2008 privind controalele in vami (care prevede eliminarea controalelor maselor si dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
10. Echitate fiscala . Acordarea alocatiei de cazare neimpozabila de 265 lei/zi pentru salariatii bugetari sa se acorde si angajatilor din privat, fara documente justificative.
11. Reglementarea unui mediu de concurenta loiala in transporturi , respectiv o lege anti-dumping prin care se pedepseste prestarea unui serviciu la un tarif care nu acopera costurile implicate (poate fi aplicata la nivelul intregii economii pentru interzicerea activitatii economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referinta ( model spania , ungaria ) . Aceasta masura ofera protectie transportatorului .
12. Revenire E-transport / E-sigiliu doar la marfurile cu risc ridicat si introducerea cerealelor si a lemnului in marfuri cu risc ridicat . Transportatorul sa nu fie sanctionat daca nu faciliteaza monitorizarea marfii , ci sa fie responsabilitatea benficiarului transportului de a organiza transportul cu un operator care poate asigura aceasta monitorizare .
13. Obligatia platii timpilor de asteptare a camioanelor la incarcare/descarcare care depasesc 2 ore
14. Interzicerea serviciului prestat de sofer de incarcare/descarcare a marfii in/din camion
15. Posibilitatea de a nu platii TVA ul la stat in situatia in care o companie nu isi achita catre transportator facturile si intra in insolventa .
16. Revizuirea taxei de drum care intra in vigoare in 2026 , prin diminuarea la minim a pretului pe km
17. Revizuirea caselor de expeditii si obligarea acestora la amenzi drastice inc azul neplatilor.
18. Furnizorul bunurilor sa raspunda pana la suma pretului de transport in cazul in care speditia intra in faliment sau nu plateste ( cum este in Franta ) .
19. Masuri pentru blocarea externalizarii profitului multinationalelor .
20. Intensificarea controalelor camioanelor ucrainene pe teritoriul Romaniei pentru combaterea concurentei neloiale.
21. Rezolvarea problemelor de acces in Portul Constanta care au devenit din ce mai acute de cand sunt atat de multe camioane ucrainene care intra zilnic in port .
22. Eliminarea taxei de acces in terminalul CSCT.
23. Creare de conditii in terminalele de containere Socep si CSCT ( la Socep soferii pot sta si pana la 4-5 ore in frig la ghiseu pentru a face actele sa intre in terminal , la CSCT programarea pin pentru a putea intra in terminal poate dura in unele cazuri pana la 48 h )
24. Reglementarea transportului containerizat si oprirea abuzului liniilor de shipping ( libertatea preluarii containerelor pe auto propriu restrictionata de anumite linii maritime )
25. Eliminarea taxei M/H din portul Constanta .
26. Posibilitatea suspendarii acoperirii politelor (RCA/CMR/casco) cand un camion nu este in uz si prelungirea automata a valabilitatii.
27. Revizuirea sistemului bonus-malus .
28. Pornirea asigurarilor de la B8 , nu de la B0 .
29. Nivelul Malus sa depinda de valoarea pagubei nu de numarul incidentelor .
30. Efectuarea platii primei RCA in rate indiferent de nivelul acesteia pentru reducerea efortului financiar
31. Revizuirea modalitatii de stabilire a tarifului de prima RCA pentru contractele incheiate pe perioade mai mici de 12 luni .
32. Monitorizarea electronica prin reteaua de camere de supraveghere in trafic a valabilitatii RCA
33. Posibilitatea diminuarii valorii primei prin introducerea fransizei platibila doar in caz de dauna.
34. Certificat de daunalitate – similar cu procesul de interogare existent in sistemul bancar ( biroul de credite) . se introduce posibilitatea ca acesta sa poata fi solicitat si de catre persoanele juridice care au un interes legitim cu acordul potentialului asigurat si respectarea legislatiei privind GDPR . Se urmareste responsabilizarea conducatorilor auto cu efect in timp asupra reducerii tarifului
35. Referitor la veniturile din cedarea de folosinta bunurilor (venitul din arenda) revenirea la nivelul anterior, adica modificarea deducerii la venitul din arenda de la cota 20% la 40 la% asupra venitului brut, fapt ce implica micsorarea cantitatii de arenda acordate proprietarului de teren (arendatorului).
36. Anularea articolului din legea 296/2023 privind TAXARE PFA-urilor referitor la contributia de sanatate .
37. Permiterea deductibilitatii cheltuielilor cu sponsorizarile cum era in vechea lege .
38. Conform actualei legi Pierderea fiscala se compenseaza la 70% in urmatorii cinci ani. Solicitam compensare integral in urmatorii cinci ani.
39. Anularea Legii 296/2023 si pastrarea impozitului pe venituri la 1% inloc de 3%, cu respectarea conditiilor de numar de angajati.
40. Anularea Legii 370/2022 prin care se modifica plafonul pt stabilirea tipului de impozitare la microintreprinderi de la 1.000.000 euro la 500.000 euro si revenirea la acelasi plafon de 1.000.000 euro conform vechii legi.
41. Anularea Legii 296/2023 si pastrarea facilitatilor privind CASS la nivelul anterior pentru sumele din venitul brut lunar pana la 10.000 lei din sectorul agricol, conform Legii initiale 135/2022 prin care se asigura facilitati fiscale si pt agricultura pana in decembrie 2028 , cu conditia ca firmele sa realizeze 80% din venituri din agricultura.
42. Acordarea subventiilor APIA aferente anului in curs pana la finalul lunii Ianuarie a urmatorului an , inclusiv pentru fermierii aflati in esantionul de control clasic si prin teledetectie , precum si accelerarea proceselor pentru compensarile financiare asociate celorlalte scheme de plata directa (eco-scheme, masuri de agro-mediu etc.).
43. Continuarea programelor AGRO IMM INVEST si RURAL INVEST prin cresterea plafoanelor de garantare si a plafonului de ajutor de stat annual aferent fiecarui agent economic din sectorul agricol, in cadrul creditarii cu garantie FGCR, precum si extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B si C, demers realizat in colaborare cu BNR si institutiile bancare cat si relaxarea conditiilor bancare si regandirea sintagmei ‘rau platnic ‘, si includerea in refinantarea creditelor existente in aceste proiecte investitionale cu dobanda subventionata fara taxarea de preluare a acestor credite cu comisionul de plata anticipata .
44. Reducerea cu 50% a impozitului pe venit a salariatilor din agricultura.
45. Eliminarea programului E-Factura pana la nivelul de 1.000.000 EUR cifra de afaceri .
46. Eliminare accizei la motorina folosita in agricultura direct de la pompa, crearea unei platforme cu fermierii care beneficiaza de aceasta facilitate ( Numai platim ca sa numai asteptam sa primim ) .
47. Crearea unui pachet de ajutor pentru fermierii care doresc sa achizitioneze terenuri/ferme pentru incurajarea investitiilor in domeniul agricol , cat si a intregului sector si interzicerea vanzarii terenurilor catre straini sub orice forma chiar daca unul din actionari este roman ( interzicerea oricarei forme de capital strain in a cumpara terenurile tarii ).
48. Reglementarea comertului in piete prin prioritizarea comertului local, eliminarea falsilor producatori.
49. Simplificarea acordarii ajutoarelor din agricultura prin debirocratizare modului de depunere a cererilor unice.
50. Credite garantate prin FGCR pt fermieri, cu dobanda subventionata similar IMM invest , pt relansarea activitatii fermierilor si acoperirea datoriilor neplatite .
51. Rating bancar separat pt fermierii aflati in dificultate .
52. Relansarea productiei de fertilizanti pt piata interna .
53. Acordarea de facilitati pt producatorii de fertilizanti , destinati pietei interne .
54. Tarife stabilite pt transportul de cereale si fertilizanti pe calea ferata .
55. Plata RCA pt perioada de folosinta echipamente agricole si camioane proportional.
56. Cresterea subventie pe suprafata la minim 250 euro ha .
57. Compensare de urgenta pt pierderile inregistrate de fermieri ca urmare a razboiului din UCRAINA.
58. Taxe vamale si TVA de protectie pt produsele din Ucraina pt a nu se mai repeta situatie de acum .
59. Introducerea TVA la produsele agricole importate din Republica Moldova .
60. Completarea legii preventiei cu toate domeniile de activitate pt a prevenii si apoi a sanctiona .
61. Eliminarea impozitului pe subventie fiind considerate venituri in bilantul contabil.
62. Anularea tva ului la imputuri pt agricultura si ingrasaminte.
63. Rambursare tva la maxim 30 zile din momentul aprobarii cererii pentru companiile romanesti .
64. Revenirea la planul ca amenzile sa fie platite 1/2 si 15 zile de plata .
65. Crearea cadrului legal pentru schimburile temporare de terenuri agricole pentru comasarea lucrarilor agricole.
66. Renuntarea la a se implementa o lege a arendei intrucat este un contract civil si se poate subroga codului civil in cadrul reglementat.
67. Creare unui cadru legal pentru a se impune in contractele intre parti acordarea de bonificatii pentru indicii calitativi de umiditate si de corpuri straine fata de stas la cereale .
68. Neimpozitarea profitului reinvestit in firma.
69. Incurajarea prin facilitati fiscale si suport financiar de dezvoltare a fabricilor de procesare in zone preponderant agricole pentru a procesa produsele obtinute evitandu-se a se vinde marfa bruta.
70. Regandirea plafonarii produselor finite agricole de baza de la producatori la cumparatori incluzand o gama mai variata de produse agricole .
71. Solicitam interventia statului prin OUG de a fi interzise solicitarile de insolventa pe un termen de 3 ani in agricultura , ca efect al impactarii razboiului din Ucraina a domeniului agricol , fiind in joc siguranta alimentara a Romaniei .
72. Scoaterea finantarii partidelor politice de la bugetul de stat intrucat aceasta gaura neagra trebuie sa o platim noi .
73. Respectarea referendumului privitor la reducerea numarului de parlamentari .
74. Rectificarea legii vanatorii prin obligativitatea apartenentei de o asociatie de vanatoare si scoaterea adeverintei de poligon ca dovada pentru posesia de arma de vanatoare .
75. Emiterea unei legi a ’ursului’ , intrucat la nivel national mor zilnic oameni in regim de urgenta .
76. Toti participantii pasnici independenti care au fost la protest si care pot face dovada ca au fost la protest nu vor fi supusi unor controale suplimentare fata de controalele legale ale autoritatilor, li se vor returna permisele, li se vor anula dosarele penale .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. ti-a facut DOREL gratar, un miel, in strada si tu nu vrei sa discuti cu el!
    ai pus Romania in intuneric=batjocura… chestia cu mielul(nu e clar daca era miel sau catel) o sa ajunga la toate televiziunile din schenghen 😀
    NOI VREM PAMANT!

  2. Bun!
    Sa inceapa Ciolacu si partidele sa raspunda punctual!
    Si mai ales sa se termine circul ca intra 400 pe usa Parlamentului! Sa intre doar cei 300 chemati! Asta e prostire pe fata si lipsa de integritate a conducerii. Cum circula Parlamentul cu multumea de jefuitori agatati ciorchine de usile Parlamentului ca vor bani moca? Ce e starea asta de indiferenta si turpitudine? Unde va credeti? Asta e JAF pe fata si in fata UE!
    Va vede dna Kavalec.
    Ce e aia ca trimite conducerea batele pe persoane care spun adevarul cand conducerea chiar nu il respecta?
    Sa se respecte legea pentru ca nimeni nu e mai presus de lege!
    Constitutia ba!

    Constitutia Klaus Iohannis! Te-ai pus in fruntea tarii pentru ca te crezi creier/destept. Lucreaza odata! Ce astepti? Lucreaza la deblocarea situatiei! Se ofera solutii, se fac propuneri, tu taci complice uzurpatorilor.

    Protestatarii aveti cuvantul indarat.
    🙏
    Miorita

  3. prop. 45 in numele evazionistilor ,nu ale poporului roman!poporulroman isi plateste darile la stat
    cereti si pensii speciale ,ca impotentii astia sunt in stare sa va aprobe ineptiile

  4. cereti si si titlul de ‘revolutionari’cu drepturile aferente

  5. Asta ce mai e ? Se vede ca se apropie razboiul. Deja oamenii vor arme! 74-„Scoaterea adeverintei de poligon ca dovada pentru posesia de arma de vanatoare”. Mai mult de atit, o sa li se dea Kalashnikoave.

  6. gratare in curte, cu padurea taiata langa tine, sa vina animalele salbatice dupa miros? si voi vreti o lege a ursului? vreti pusti pentru a ucide animalele si intre voi cand beti pana va luati la omor nevestele si copiii? nu vad ca cereti ANULAREA IN TOTALITATE E-FACTURA, adica controlul asupra muncii de catre securitate! nu vad nimic despre „digitalizare”. voi nu vreti decat „felia” voastra, altfel erati in strada in 2020 pentru LIBERTATE – apropos ca vreti si cereti nu LIBERTATEA DE A MUNCI, CI VRETI NOI „REGULAMENTE” CARE SA VA „REGLEMENTEZE” MUNCA! wow.

  7. „Doreii” i-au făcut program de guvernare lui Ciolacu „minim invaziv” și șefului lui, adicătelea Grindeanu. Se vede din avion că, Grindeanu este omul lui Soros infiltrat în guvern, precum Arafat! Succesuri guys!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.