Locul tenebros unde marile puteri își dau mâna

Pe 13 martie, Parlamentul European a adoptat o recomandare pentru Comisia Europeană privind contracararea propagandei ruse și majorarea fondurilor pentru East StratCom Tak Force, organul UE care are rolul de a comunica politicile și activitățile UE în vecinatatea estică. Recomandarea PE arată că Rusia este ”principala sursă de dezinformare în Europa”.

Cum se apropie alegerile europene, recomandarea PE mai cere statelor membre UE ”să se asigure că legislația electorala ia în calcul posibilele amenințări ale campaiilor de dezinformare” și ”să-și adapteze regulile electorale privind campaniile online, să monitorizeze și să evalueze transparența campaniilor politice de pe platformele online”. Argumentul central pentru aceste măsuri ține de campaniile ruse de dezinformare care urmăresc să sporească tensiunile din cadrul UE și din statele membre”.

Fără îndoială că Rusia desfășoară o campanie mediatică în statele Parteneriatului Estic și în țările membre UE pentru promovarea propriilor interese strategice. O reacție europeană este firească, însă ”adaptarea regulilor electorale privind campaniile online” seamănă periculos cu ceea ce se întâmplă chiar în Rusia, care este acuzată de dezinformare și limitarea libertății de expresie și a libertății presei și internetului. În urmă cu un an, după criticile primite din partea Congresului SUA, Facebook a recurs la un parteneriat pentru verificarea informațiilor de pe această platformă socială. Cine sunt partenerii Facebook? Nimeni alții decât Atlantic Council, un think tank creat în perioada de apogeu a Războiului Rece și din care fac parte foști secretari ai Pentagonului, foști înalți diplomați americani.

Internetul suveran al lui Putin

”Suveranitatea internetului” este un concept ce face parte din doctrina lui Igor Așmanov (Doctrina Securității Informației), unul dintre șefii comunității de limbă rusă de pe internet, Runet. Așmanov este soțul Nataliei Kaspersky, cofondatoare și fostă președintă a cunoscutei companii Kaspresky Lab. Potrivit ucrainenilor de la euromaidanpress, doctrina Așmanov poate fi rezumată astfel: orice guvern ”poate justifica o intervenție armată în alt stat” prin atacuri informaționale și poate împiedica asemenea atacuri împotriva sa cu ajutorul ideologiei.

Libertatea de expresie este un instrument folosit de liberalii occidentali pentru a împiedica ”suveranitatea informațională” in statele lor, condideră Așmanov. Iar ”dacă nu ai suveranitate informarțională îți poți pierde suveranitatea, adică încetezi să mai fii un stat independent”. Libertatea cuvântului ”este folosită de SUA în războiul informațional împotriva altor state”, pentru că astfel informațiile controlate de SUA penetrează aceste state. ”Suveranitatea este anihilată de puteri străine în primul rând prin diseminarea informației și apoi prin substituirea ideologiei”. Este motivul pentru care guvernele trebuie să se protejeze printr-un ”scut și o sabie informaționale”, spune Așmanov.

Scutul înseamnă: un nivel ridicat de computerizare în țară, imaginea internă și externa și externă a statului trebuie să fie pozitivă, o ideologie națională care să uneasca un număr mare de oameni într-un anumit scop, legislație, o infrastructură națională a internetului.

Sabia înseamnă: sisteme de propagandă externă, promovarea produselor culturale naționale, promnovarea unei imagini pozitive pe internet și distrugerea imaginii inamicului, subminându-i credibilitatea internațională, legi care să prevadă sancțiuni împotriva hackerilor și a celor care incită la revoluții.

Conservatorii tună împotriva liberarlilor din Silicon Valley

În timp ce Duma de Stat de la Moscova legiferează ”suveranitatea internetului” , conservatorii aflați la guvernare ăn SUA încep lupta pentrui propria libertate a internetului. Donald Trump Jr, fiul președintelui SUA, a publicat un editorial în The Hill în care acuză marile companii din lumea internetului că fac jocurile politice ale liberalilor. Trump Jr. pare să militeze pentru o versiune proprie a ”suveranității internetului”, pe care să-l extraga de sub ”suzeranitatea” taberei liberale globaliste.

”Se pare că Facebook și-a modificat algoritmul în așa fel încât să recunoască sintaxa și stilul conservatorilor, pentru a nu promova conținutul acesta”, scrie Donald Trump Jr. ”Lobby-iștii din Silicon Valley au aruncat cu milioane de dolari în mlaștina de la Washington pentru a convinge tabăra conservatoare că ei respectă sistemul pieței libere și proprietatea privată”. ”Daca nu sunt controlate, companiile Big Tech și activiștii liberali ar putea să construiască un ”sistem al creditelor sociale” – nu foarte diferit de ceea ce comuniștii au implementat sub forma unui coșmar în China – un sistem care să-i excludă pe conservatori dintr-o bună parte a societății americane, pentru simplul motiv că viziunea lor diferă de cea a șefilor companiilor big tech. Niciun principiu conservator nu ne obligă să stăm deoparte în timp ce cele mai bogate companii din lume abuzează de puterea pe care le-o dăm”.

Sistemul ”creditelor sociale” din China

Sistemul chinez comparat de Donald Trump Jr. cu un „coșmar” pare să se impună ca o țintă a organizării internetului și libertății de expresie către care, fiecare în felul ei, se îndreaptă marile puteri. Așa cum măsurile adoptate în UE și SUA tind să se apropie de controlul internetului pe care vrea să-l exercite statul rus, la fel Vladimir Putin tinde către controlul mediului online brevetat în China. Pe lângă ”Marele Firewall” care filtrează întregul conținut oline, in China este aplicat la nivel experimental și sistemul ”creditelor sociale”, un sistem al cărui principiu a fost sumarizat de Business Insider: să ai încredere în sistem este o virtute, să nu ai încredere este o rușine. Sistemul monitorizează în mod integrat toate acțiunile cetățenilor, de la cele în mediul online, până la comportamentul surprins de camerele de supraveghere din locurile publice. Sunt penalizate nu doar criticile aduse guvernanților sau opiniile politice contrare, ci și conducerea imprudentă a autovehiuculelor, fumatul în spații neamenajate special, achiziționarea unui număr prea mare de jocuri video, postarea unor informații false în mediu online. Sancțiunile merg de la interzicerea accesului la internet, până la interzicerea accesului la anumite școli, la călătoriile cu trenul sau avionul și părăsirea țării.

Acest sistem al ”creditelor sociale” este ajutat nu numai de activitatea indivizilor pe platformele sociale, ci și de plata în sistem digital și dispariția treptată a banilor cash. Întreg comportamentul de consum al indivizilor, la fel ca și prezența lor într-un numit loc pot fi astfel lesne monitorizate.

Totul pentru apărarea agendei grupurilor privilegiate

Toate instrumentele de mai sus se regăsesc și în societățile occidentale și sunt utilizate într-o proporție și mai mare decât in China, cu marea diferență că în Occident nu a fost adus în dfiscuție un sistem al ”creditelor sociale”. Acest sistem marge mână în mână cu partea întunecată a platformelor sociale online, zona invizibilă a aisbergului, în care se adună cantități uriașe de informatii despre fiecare utilizator, informații tranzacționate în scop comercial și politic.

Fie că este vorba despre China, Rusia, UE sau SUA, supravegherea spațiului virtual, acumularea de informații și folosirea acestora în laboratoarele marilor forțe politice și economice este justificată oficial prin amenințarea externă. UE propue aceste măsuri pentru contracararea propagandei ruse, regimul Putin propune un ”internet suveran” pentru contracararea potențialelor atacuri cibernetice din partea SUA, Casa Albă vrea o ofensivă împotriva companiilor big tech pentru a le scoate de sub influența globaliștilor, China a restrâns dramatic accesul la internet invocând acelasi pericol cibernetic reprezentat de Occident.

”Scopul societal al presei este să inculce și să apere agenda economică, socială și politică a grupurilor privilegiate care domină societatea și statul. Mass media acționează în acest scop în mai multe feluri: prin alegerea și elaborarea subiectelor, emiterea îngrijorărilor, filtrarea informațiilor, alegerea tonului și menținerea dezbaterii în limitele unor premise acceptabile”, spunea in 1998 Noam Chomsky. În cele două decenii care au trecut, aceste acțiuni au fost preluate și de mediul online. Aici, China și sistemul său orwellian aflat în stadiul de experiment stabilesc un cel mai mic numitor comun periculos spre care tind să se îndrepte marile puteri ale lumii de azi, care par să își dea mâna departe de ochii cetățenilor, în partea întunecată a marilor rețele sociale.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. INFORMAȚIE PE NET: FB a vîndut identitățile a 800 milioane din utilizatorii lui și SUA vrea să amendeze FB cu 25 milioane $! ESTE ADEVĂRAT?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.