Povestea din spatele știrii de la televizor

Locurile de joacă, pericol public

Autoritățile locale ale Sectorului 2 au găsit o soluție tipic românească după evenimentul nefericit din septembrie de la locul de joacă din Parcul Tei. Respectivul loc de joacă a fost desființat. Surse din Primăria Sectorului 2 afirmă că această decizie nu a fost luată de edili, ci a fost impusă de ANPC, fiindcă locul de joacă a fost construit fără acte și este mai vechi de zece ani. Zecilor de copii care frecventau acest loc de joacă le rămâne varianta de a se juca în alt parc până la anul, când vor fi bugetați bani pentru noile spații de joacă. Specialiștii au concluzionat că ruperea corzii s-a făcut „ca urmare a unor acțiuni mecanice specifice procedeelor de tăiere“.

Stupoare pentru zecile de copii care zilnic se jucau în Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei. Locul în care se jucau de ani de zile a fost făcut una cu pământul. Autoritățile au decis să închidă definitiv spațiul de joacă după ce o fată a căzut după ce s-a rupt o funie a ansamblului de joacă și s-a lovit la spate. Evenimentul s-a produs în luna septembrie. Locul de joacă din parcul bucureștean Tei, unde s-a lovit aceasta, este în administrarea ADP Sector 2. Cei din Primăria Sectorului 2 declarau atunci că săptămânal se fac verificări la locurile de joacă.

Fata a suferit mai multe contuzii în urma ruperii funiei

Au dat 2.000 lei și au mers senini mai departe

Inspectorii ANPC au verificat zona imediat după incident și au găsit mai multe nereguli. Amenda a fost dată fiindcă nu erau montate panouri cu atenţionări. Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti a primit amendă de 40.000 lei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Surse din cadrul Primăriei Sectorului 2 au declarat pentru Cotidianul că amenda a fost dată pentru lipsa documentelor locului de joacă și pentru că este mai vechi de zece ani. Acesta, spun aceleași surse, a fost amenajat în anul 2007 de primarul Neculai Onțanu împreună cu oficiali azeri. În 2007, în urma unui acord de prietenie încheiat între România și Republica Azerbaidjan, s-a realizat o modernizare masivă a mobilierului urban, a pavajelor, a fântânilor arteziene în culori, a locurilor de joacă pentru copii și a sistemelor de iluminat. Drept mulțumire pentru sprijinul material, în parc a fost amenajată aleea Heidar Aliev, în memoria fostului președinte azer, al cărui bust a fost instalat pe aleea cu același nume. Documentele au fost căutate în primărie, dar nu au fost de găsit. Astfel, autoritatea locală Sector 2 a plătit amenda în cuantum de 2.000 lei în 48 de ore. Aceleași surse afirmă că au fost verificate mai multe astfel de locuri de joacă amenajate de fostul primar, dar nici pentru acestea nu există documente. Atunci s-a luat decizia să fie desființate pentru a fi prevenită astfel o altă amendă. Pe de altă parte, în ultimul an inspectorii ANPC Bucureşti au controlat zeci de astfel de locuri de joacă din Capitală şi la cele mai multe au găsit nereguli. Ca probleme generale, au fost identificate „nereguli de genul tobogane ruginite, locuri de joacă de pe care se exfolia vopseaua sau fără instrucţiuni pentru copii, adică greutate, înălțime“. Viceprimarul Sectorului 2 Cristian Popescu a declarat că până la anul, în ceea ce privește locul de joacă din Parcul Tei, asta este situația. „Abia la anul am prevăzut în buget bani pentru amenajarea locului de joacă. Anul acesta nu au fost bugetați bani pentru așa ceva. Sunt mai multe locuri de joacă pe care le vom moderniza după ce vom avea toate avizele necesare.“

Un „voluntar” de nădejde, în funcţie de interese

Portavocea lui Onțanu

Prima care a postat pe Facebook întâmplarea cu pricina a fost Alice Schiopan. Aceasta le-a cerut oamenilor să distribuie masiv evenimentul, acuzând autoritățile Sectorului 2 de neglijență. Lumea se întreabă ce căuta aceasta în zona cu pricina, ea neavând copii. Pentru că, așa cum se laudă chiar ea pe Facebook, este membru fondator la Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție „Om între Oameni“, unde președinte era chiar fostul edil al Sectorului 2 Neculai Onțanu, cel care a aprobat instalarea respectivului loc de joacă. De asemenea, Alice Schiopan spune că a fost comisar la ANPC, președinte al Organizației de Tineret UNPR Sector 2, președinte Zona 2 la Tineret UNPR Sector 2 și voluntar la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

Raportul specialistilor privind posibilele cauze ce au dus la ruperea corzii

Funia a fost tăiată

În cazul incidentului din Parcul Tei, poliţiştii fac verificări in rem pentru vătămare corporală din culpă. Dosarul este sub îndrumarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Aceștia trebuie să stabilească cine se face vinovat de acest incident. Problema este că pentru amenajarea locului de joacă nu există documentația necesară. Pe de altă parte însă, specialiștii din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, Departamentul de Tehnologie Mecanică, au întocmit un raport privind posibilele cauze ce au condus la ruperea unei corzi montate în complexul de joacă din Parcul Tei. Aceștia, în urma analizelor, au concluzionat următoarele: „Coarda de susținere ce face obiectul studiului este formată din patru toroane de cablu metalic, protejate fiecare dintre acestea de un suport textil. Diametrul total al corzii este de 19 mm. Un toron metalic are diametrul de 2,5 mm și este format din 19 (1+6+12) fire (sârme) din oțel ce au diametrul de 0,5 mm. Din analiza secțiunilor transversale aparținând sârmelor ce formează toroanele cablurilor componente ale corzii în zonele de cedare, se observă că nu sunt identificate zone deformate plastic, specifice unei curgeri de material generate de suprasarcini. Este exclusă ruperea sârmelor ca urmare a fenomenului de oboseală al materialului, deoarece nu s-au evidențiat zone de curgere a materialului însoțite de micșorarea secțiunii planului de rupere. Coarda are secțiunea supradimensionată, ea putând susține masa unui copil de 65 kg, chiar dacă din fiecare toron erau rupte 18 din cele 19 sârme componente, și în condițiile în care cablul ar fi fost confecționat dintr-un oțel cu valori scăzute ale proprietăților mecanice. Presupunând că toroanele de cablu ar fi fost fabricate astfel încât ar fi corespuns clasei I de rezistență (cea mai mică), sarcina minimă de rupere a cablului ar avea o valoare de 1.700 kgf. Secționarea cablului s-a făcut ca urmare a unor acțiuni mecanice specifice procedeelor de tăiere.

Acest lucru este vizibil și în cazul învelișului textil. Aceste concluzii ne conduc la ideea că secționarea corzii s-a produs ca urmare a unei acțiuni voite și nu este vorba despre o cedare generată de apariția unor solicitări mecanice (suprasarcini) sau a fenomenului de oboseală“.

Surse din cadrul Poliției Capitalei ne-au declarat că vor fi analizate și imaginile video surprinse de camerele  de supraveghere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

4 Comentarii

  1. „Cineva” avea nevoie de teren !…când va fi înălțat imobilul o să știm cine…

  2. Vom ramane fara locuri de joaca… Aceasta campanie a fost lansata de unii care au pus ochii pe terenurile de joaca si le vor transformate in parcari! ATENTIE, MAMICI !!!

  3. De ce să muncești în anonimat în Fabrici sau Uzine, de ce să te spetești în zotehnie sau al munca câmpului când poți fi vocală și vizibilă pe o pâine albă fiind „comisar la ANPC, președinte al Organizației de Tineret UNPR Sector 2, președinte Zona 2 la Tineret UNPR Sector 2 și voluntar la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare”. Parcurile după ce ni le construiesc cei din Republica Azerbaidjan, să facă bine să aducă periodic Organizațiile de tineret din Azerbaidjan să le întrețină, fiindcă Organizațiile de tineret din capitală sunt ocupate cu proteste și incitări la proteste prin internet. Dacă ar pune mâna pe pesule să vopsească, pe lopată și pe mătură li se strică digitația la butonat telefonul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.