Lovitură dură pentru unul din liderii pro-ruși din Republica Moldova

Oligarhul moldovean Ilan Shor, primar al orașului Balti, politician de orientare pro-rusă și anti-occidentală care și-a obținut mandatul in timp ce era cercetat de justiție, a fost reținut pentru 72 de ore, transmite Deschide.md. Procurorii spun că vor cere 30 de zile de arest. Shor a fost reținut în cadrul unei noi cauze penale din ancheta extinsă ”BEM” (Banca de Economii al Moldovei), pornită pe frauda din sistemul bancar. El este bănuit de spălare de bani și escrocherii în proporții deosebit de mari. Măsura a fost aplicată în baza răspunsurilor pe care Procurorii Anticorupție le-au primit de la mai multe comisii rogatorii.

„Cauza penală a fost deschisă pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Datorită informațiilor pe care le-am obținut de peste hotare, informaţiilor care le-am primit de la autoritățile similare din Letonia și alte state, analizele financiare economice, am revenit la aceeași poziție care am susținut-o asupra temeiurilor rezonabile de a fi aplicată aceasta măsură preventivă. Reieșind din tot ce am documentat până la această etapă, inclusiv și audieri de persoane, fapt pentru care o să ne permită să depunem demers către Judecătoria Buiucani pentru a solicita aplicarea măsurii preventive. Este vorba de un alt dosar în afară de cel din 2014, unde Ilan Șor are statut procesual de învinuit”, a declarat procuroarea Adriana Beţişor.

Avocații lui Shor consideră că reținerea clientului lor este una ilegală. Potrivit acestora, procurorii nu au prezentat probe noi, iar clientul lor a colaborat anterior cu organele anchetei.

„Astăzi, în procedura reținerii nu ne-au fost prezentate probe care ar servi drept temei legal pentru reținere. Considerăm că acțiunile de astăzi au un caracter media. Procuratura se dă la influența mass-media. Vorbim de opinia publică negativă formată de unii în ultimul timp în adresa lui Ilan Shor”, a spus avocatul Denis Ulanov.

Ilan Shor este printre cei cercetați și într-un alt dosar pornit încă în 2014. În cadrul anchetei pe cauza respectivă, CNA şi Procuratura Anticorupţie au făcut la începutul lunii februarie 2015, percheziţii la birourile consiliului de administraţie al întreprinderii IPTEH. Membrii CNA au efectuat percheziții și la domiciliul lui Ilan Shor, fiind adus ulterior la sediul Centrului Naționaol Anticorupție pentru audieri.

Câteva zile mai târziu omul de afaceri a organizat un briefing de presă în cadrul căruia și-a făcut publică poziția cu referire la scandalul din jurul creditelor de la Banca Socială și Banca de Economii. În discursul său rostit în limba rusă, citit de pe foaie, Shor nu a explicat ce s-a întâmplat la Banca de Economii și unde au dispărut un mlrd de dolari. Acesta s-a rezumat doar la a spune ce a făcut pentru ca banca să se dezvolte cât a fost președinte al consiliului de administrație și despre profiturile înregistrate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.