Lovitură pentru economie: Azomureș suspendă iar

Azomureș, cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, suspendă temporar producția de amoniac din cauza prețului ridicat la gazele naturale. Este pentru a doua oară când unitatea industrială din Tg. Mureș ia o astfel de decizie, prima fiind luată la finele anului trecut.

Piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului. În ultimele zile prețurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului. În paralel, prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor. În aceste condiții este evident că producția de îngrășăminte nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic. În consecință, Azomureș a luat decizia de a suspenda temporar producția de amoniac (produs intermediar obținut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrășămintelor), instalația urmând a fi oprită în condiții de siguranță începând cu data de 23 iunie 2022. Vom continua să producem îngrășăminte, până la epuizarea stocului de amoniac existent. Decizii similare au luat și alte companii din Europa, cauza fiind aceeași, prețul nesustenabil din punct de vedere economic.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piața gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrășăminte. În România, continuăm dialogul cu autoritățile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe țări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziția industriei un preț plafonat, de 72 Euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deși are la dispoziție cadrul legal european. Ca producător știm că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată și în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Personalul de pe platforma Azomureș își va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. În acest moment nu se ia în calcul șomajul tehnic, dar rămâne o opțiune dacă suspendarea activității se va prelungi.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Se rezolva! A fost MaCiuca dupa gaze si petrol in Orientul Mijlociu, dar a venit repede ca trebuia sa fie prezent la bilantul SRI… Vom raporta de urmare. Sa traiti!

  2. Azomureș este o technologie foarte veche,.energofagă. Practic nu era cazul să funcționeze de multă vreme. Fabrici mult mai performante au fost lichidate..Plus e vorba de fabricare de ortăvuri,.Ingrășămintele chimice sunt otrăvui pentru ape, pentru tot ce este biologic,.. Este sursa nitriților și nitraților din apele potabile, pe care românu le bea in veselie, nedându-și seama de unde i se face capul moale..

  3. Care-s costurile de producție (extracție, transport, stocare) la gaze naturale în România?
    La țiței, anul trecut, 2021, costurile de producție OMV Petrom erau de 13,2usd/baril (treișpe).

  4. Ba Guvern de Tiriplici, nu sunte-ti sanatosi la cap, tradatorilor !

  5. Solutia cu Azomures? Nationalizata si administrata de catre Romgaz! Cine a dezechilibrat siguranta nationala in toate domeniile economice ale Romaniei, sa raspunda, dar mai ales , sa nu mai repete greselile! De ce nu fac chiar firmele de stat investitii? Sau de e ce SIF-urile nu fac investitii, green field, in domenii de siguranta nationala, mai ales ca avem materie prima? Nu ne lasa UE? Fuck UE, pentru a parafraza pe cineva din USA!! Sa murim de foame si frig intrucit vrea UE?

  6. Care economie, bre? Mai exista economie in Romania? Da, exista minister cu ministru neica nimeni, exista escrocherii si furaciuni pe banda rulanta prin legi cu dedicatie! Aaaaa!, exista economie pentru coordonarea si controlul saracitilor si a decimarii prin lege, se vad emisiuni zilnic si in fiecare seara la televizor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.