Cine este adversarul lui Mugur Isărescu

Lucian Isar – un personaj cu multe fețe și dosare

După apariția materialului despre afacerile de la Bancpost, în care erau implicați Florin Cîțu, Lucian Isar, Mihai Bogza și alții, am primit la redacție un set de documente legate de prestațiile și afacerile lui Lucian Isar. Noi îl știam pe Isar ca pe un vajnic adversar al guvernatorului BNR. Nici prin cap nu ne trecea că marele luptător pentru transparența operațiunilor BNR ascunde un personaj el însuși copleșit de dosare-problemă.

Din ultima declarație de avere, rectificativă, depusă pe 20.06.2017 la Senat de către soția lui Lucian Isar, Alina Gorghiu, aflăm că deține un teren de 3.000 mp în extravilanul comunei Mogoșoaia, o casă în Sectorul 1, în suprafață de 125 mp, un apartament de 124 mp și încă unul în Suceava, în suprafață de 56 metri pătrați. La capitolul autovehicule, Isar deține un Audi Q7 cumpărat în leasing. Tot el este cel care a îmbogățit averea familiei cu bijuterii în valoare de 83.000 euro. La capitolul conturi bancare, banii sunt împărțiți: Alina Gorghiu deține 449.136 lei și 71.706 euro, iar Lucian Isar – 480.000 lei, 264.000 euro, 139.000 dolari și 175.500 lire sterline. De asemenea, pe numele fiului celor doi, Noah Isar, există un cont de 141.289 lei.  Cu ocazia botezului, cel mic a primit cadouri în valoare de 102.000 euro. Gorghiu a declarat o creanță în valoare de 100.000 lei la Cabinetul Individual Avocat Pop Tudor-Octavian – Gorghiu Alina Ștefania. Lucian Isar a acordat un împrumut în nume personal către Aurelian Amurăriței, în valoare de 150.000 dolari, și un alt împrumut către Anamaria Stroie, în valoare de 120.000 euro. Lucian Isar are 15% acțiuni în SC ElaraBy BCF Money SRL, în valoare de 3.750 euro. Asemenea conturilor, și datoriile sunt împărțite. Alina Gorghiu are datorii de 35.000 euro pentru un imobil ANL construit în cartierul Pajura, iar Lucian Isar are datorii către BRD în valoare de 300.000 euro. Alina Gorghiu a încasat de la Camera Deputaților 62.651 lei, de la Senatul României – 2.187 lei, iar Lucian Isar – 110.000 lei, toate fiind sume nete.

Pomenit într-un denunț

În povestea Spitalului Malaxa apare un personaj nou, care lucrează în dreapta lui Mugur Isărescu, în Banca Națională a României, dar care este apropiat al principalului dușman al guvernatorului, respectiv Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, pe vremea aceea instalată de Iohannis la șefia PNL. În denunț, ofițerul SRI Daniel Dragomir afirmă că Marius Mitruș, în vârstă de 37 de ani, fost ofițer de rang înalt pe analiză financiar-bancară la SRI, consilier al lui Mugur Isărescu și, totodată, administrator al Rompetrol, este „bun prieten“ cu Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu.

Denunțul lui Dragomir face referire la Marius Mitruş, consilier BNR, care a fost numit în 2016 membru în Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a petrolului din România. Numirea lui Mitruş în CA al Rompetrol Rafinare a fost făcută la iniţiativa Ministerului Energiei, entitate care deţine 44,69% din acţiunile firmei. Acesta l-a înlocuit pe Nicolae Bogdan Codruţ Stănescu. Mandatul lui Marius Mitruş este valabil până la finele lunii aprilie 2018. Mitruş este absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“.

Iată ce denunț a depus la DNA fostul ofițer SRI Daniel Dragomir despre Marius Mitruș:

Denunț cu privire la Marius Mitruș, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

„Subsemnatul Dragomir Daniel, (…) prin prezenta, formulez următorul denunț cu privire la următoarele persoane și aspecte de interes care ar putea prezenta relevanță pentru organele de cercetare penală:

Referitor la cetățeanul român Mitruș Marius, menționez următoarele:

  1. La începutul anului 2014, prin prisma funcției pe care Marius Mitruș o deține (consilier al guvernatorului BNR), acesta mi-a adus la cunoștință că în perioada următoare, ca rezultat al unor cerințe ale BNR, o serie de bănci urmează a se scoate pe piață. Între acestea, a menționat Millennium Bank și Piraeus Bank. Astfel, acesta mi-a solicitat în primă fază să identific investitori disponibili a se implica într-un astfel de proces, el urmând a asigura aprobarea BNR pentru ca investitorii să fie acceptați de către Departamentul de Compliance al BNR. Pentru a demonstra capacitatea sa, mi-a pus la dispoziție o serie de documente confidențiale, întocmite de către PwC – Pricewaterhouse Coopers (unul dintre acestea, intitulat «Rodna Project», fiind un document confidențial de uz intern, care cuprindea date interne ale Millennium Bank). În acest context, sub pretextul că a identificat deja doi investitori pe care îi va sprijini contra cost, atât în informații din interiorul procesului de achiziție, dar și cu influența pe care o deținea la nivelul BNR, a reiterat solicitarea de a identifica alți investitori disponibili. În urma acestor discuții, m-a invitat împreună cu un prieten al meu, cetățeanul israelian Shimon Kashti, fost bancher, la un prânz la un local din zona BNR (Chocolat), unde i-a mai adus pe Lucian Isar și Ion Sandu (la acel moment, președinte Nextebank). În cadrul discuției, Marius Mitruș a lăsat a înțelege că cei doi sunt persoanele pe care le sprijină pentru achiziția Millennium Bank, menționând, totodată, că în fapt fondurile necesare achiziției ar proveni de la numitul Adrian Sârbu, cei doi fiind doar o fațadă. Având în vedere modul în care au decurs discuțiile, cât și posibilitatea implicării într-o afacere ce părea necurată, atât eu, cât și partenerul meu am refuzat acest joint venture. (…) Menționez că Marius Mitruș a deținut până în aprilie-mai 2013 funcția de șef la Unitatea 6510 de securitate economică a SRI“.

Ținta: BNR

Surse din mediul bancar au vehiculat ideea că Lucian Isar ar fi în grațiile președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de viceguvernator al Băncii Naționale. Nu ar fi pentru prima dată când numele acestuia este vehiculat pentru această funcție. Și după debarcarea cu scandal a viceguvernatorului Bogdan Olteanu, numele lui Lucian Isar a fost aruncat pe piață ca posibil înlocuitor. La vremea respectivă, altfel stăteau lucrurile. La guvernare se afla majoritatea formată din PNL – PSD – UDMR. Acum însă din acea alianță a picat PNL, deci și Alina Gorghiu. Postul pentru Lucian Isar ar fi mai mult decât călduț, mai ales că, din scăpările de la interogatoriul lui Bogdan Olteanu, s-a aflat ce alte beneficii mai picau, pe lângă salarii, protocoale, călătorii la first class și bonusuri.

Accidentul

Anul acesta, Lucian Isar a fost implicat într-un accident de circulație pe Valea Oltului. Conform România TV, anchetatorii au stabilit că Lucian Isar a provocat accidentul în urma unei depăşiri într-o zonă interzisă. Maşina pe care o conducea, Porsche Cayenne, a fost distrusă în întregime. Potrivit România TV, mai mulți martori au declarat că soţul Alinei Gorghiu a condus foarte agresiv pe tot tronsonul de drum şi ar fi intrat în mai multe depăşiri extrem de riscante. Practic, accidentul a survenit tot din cauza unei depăşiri neregulamentare, în curbă, pe linie continuă. A izbit o autoutilitară şi un TIR. Conform aceleiași surse, Lucian Isar conducea un Porsche Cayenne în momentul accidentului, maşină care nu apare în declaraţia de avere a soţiei sale, senatoarea Alina Gorghiu. Ea a trecut în declaraţie un Audi Q7, achiziţionat de Lucian Isar în leasing, în 2015. Surse consultate de RomaniaTV.net au dezvăluit că maşina distrusă de Lucian Isar are numărul de înmatriculare B-555-CGO şi aparţine unei firme private din zona IT, Computer Games Online SRL. La vremea respectivă, Alina Gorghiu a afirmat că maşina respectivă este a cumnatei ei, sora lui Lucian Isar. „Era cu mașina surorii. E o investigație în curs. (…) E un accident în trafic, mai multe detalii nu pot să vă dau, mă bucur foarte mult că nu există victime“, a spus Alina Gorghiu într-o emisiune la TVR 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

5 Comentarii

  1. si toate astea se intampla cu BANI de la stat;de la mult-hulitul stat…Pai,comunistii nu aveau-TOTI LA UN LOC-atatia bani catiare femeiushca asta impreuna cu justitiarul ei sotz…

  2. Cu ce lume bună conviețuim fără să știm și ce de sinecuri are țara ca acestei lumi să nu îi lipsească nimic. Bizar cum ofițerii de rang înalt în analiză financiar-bancară din patrioticul SRI, al căror șefi când li s-a reproșat că fac și desfac jocuri politice prin Justiție, se Jurau că principala lor preocupare sunt numai de spionii de pe teritoriul României sondează terenul și culeg date pentru străini la afacerii de sute sau miliarde de euro. Pur întâplător Millennium Bank, cea care derula un Rodna project a fost cumpătată de OTP Bank, bancă cu sediul la Budapesta, de unde s-au coordonat discret protestele anti Roșia Montană.

  3. Si pe acestia : alde Issar, Issar escu, Liicevici, Basescu, Petre Roman, Ghitenstain…etc. de ce nu le dau „atentie” madamele Kovesi, Macovei, Guseth….

    • pentru ca nu am voie de la Yerushalaim, pentru ca sunt femeie si sunt slaba in fata otomanilor, aparati-ma deci de haiducii vanjosi din Codrii Vlasiei! ca de nu, ii bag la ocna ! de oftica pentru ca nu ma cauta mai des de buica !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.