Lumea petrolului a intrat în epoca „fiecare face ce vrea”

Reuniunea de săptămâna trecută a membrilor cartelului OPEC, organizație care asigură 40% din petrolul mondial, a abandonat pentru prima oară după 1982 stabilirea unui plafon maxim de producție și a instiuit o așa numită stare de fapt prin care fiecare poate să face ceea ce vrea, pentru a a-și acoperi necesarul de venituri din petrol.

În prezent, plafonul oficial de producţie al OPEC este de 30 de milioane de barili pe zi însă cifra reală este mai mare cu aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.

Comunicatul publicat la finalul reuniunii de săptămâna trecută este unul neobişnuit întrucât nu menţionează niciun nou plafon de producţie. Secretarul general al Cartelului, Abdullah al-Badri, a precizat că organizaţia nu a putut cădea de acord asupra unei cifre precise deoarece nu poate preconiza când anume Iranul va începe
să-şi majoreze producţia după eliminarea sancţiunilor.

De asemenea, miniştrii participanţi la reuniunea de la Viena au căzut de acord să reprimească Indonezia în rândul statelor membre OPEC, după o pauză de şase ani.Chiar dacă producţia de petrol realizată de cel de al 13-lea stat membru OPEC merge în principal spre consumul
intern, această decizie ar putea duce la creşterea cantităţii de petrol vândută de OPEC pe piaţa mondială, scrie The Wall Street Journal.

Conform Bloomberg, fiecare ţară membră este acum pe cont propriu, pentru că are nevoie disperată de bani. Membrii Cartelului sunt dispuși să vândă țiței la orice preţ, pentru că trebuie acoperite bugetele naţionale cu venituri. Reuniunea de la Viena de săptămâna trecută se aștepta să dureze patru ore, însă a fost prelungită până la aproape şapte, organizaţia a renunţat la ideea de a-şi limita producţia pentru a ţine preţurile petrolului sub control, potrivit Bloomberg.

Din 1982 și până azi, OPEC şi-a fixat o ţintă de producţie aproape fără întrerupere, chiar dacă ţările membre ale organizaţiei au ignorat-o adesea şi au pompat peste aceasta. Limita de 30 de milioane de barili pe zi, instituită în 2011 şi abandonată acum ca fiind prea rigidă, nu este o excepţie.

Producţia OPEC a depăşit această limită timp de 18 luni consecutive. Acum, organizaţia spune că va continua să pompeze la nivelul actual, de aproximativ 31,5 milioane de barili pe zi, susţinând astfel o producţie nelimitată. „Americanii nu au niciun plafon. Rușii nu au niciun plafon. De ce ar trebui OPEC să aibă un plafon?”, s-a întrebat ministrul irakian al petrolului, Adel Abdul Mahdi, după reuniunea de
la Viena. Omologul său iranian, Bijan Namdar Zanganeh, a spus că după decizia de vineri, „toată lumea va face ce vrea”. Acesta a spus că țara s-a va încerca să stimuleze exporturile brute, anul viitor, atunci când sancțiunile internaționale pentru programul său nuclear vor fi
eliminate.

Azi, luni 7 decembrie, cotația barilului de petrol a rămas sub pragul psihologic de 40 de dolari pe bursele asiatice pe fondul unei piețe pesimiste după refuzul OPEC de a scădea cotele de producție. Un baril de țitei „light sweet crude” (WTI) cu livrare în ianuarie a pierdut 37 de cenți, până la 39,60 dolari în primele tranzacții ale zilei.
Petrolul Brent a cedat 12 cenți, până la cotația de 42,88 dolari.

OPEC a produs luna trecută cel mai mult în ultimii 3 ani, în condiţiile în care Iranul a revenit la cel mai înalt nivel după 2012, an în care au fost consolidate sancțiunile internaționale, scrie Bloomberg.

OPEC, care controlează 40% din producţia mondială de petrol, a pompat în luna iulie 31,5 milioane de barili pe zi, cu 100.700 barili mai mult decât în iunie, potrivit raportului lunar al cartelului, cu sediul la Viena. Evoluţia este surprinzătoare având în vedere că Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, obişnuieşte să reducă producţia în această perioadă a anului, şi chiar a informat OPEC că a luat această măsură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.