MAE din R. Moldova l-a convocat pe ambasadorul rus

Federaţia Rusă sfidează normele şi principiile dreptului internaţional şi subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat marţi Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, după ce i-a transmis o notă de protest ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, în legătură cu deschiderea de secţii de votare în Transnistria pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestei săptămâni în Rusia, relatează Deschide.md şi Radio Chişinău.

„Ambasadorului (rus) i-a fost exprimat un protest în legătură cu deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE”, se afirmă într-un comunicat al diplomaţiei moldovene emis la finalul întrevederii cu şeful misiunii diplomatice ruse, care fusese convocat special pe această temă la sediul MAE moldovean.

„Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situaţia şi vă vom informa adiţional despre alte reacţii ce se impun”, se menţionează în text.

Autorităţile de la Chişinău au permis deschiderea unei singure secţii de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale din Rusia (15-17 martie), şi anume în incinta ambasadei ruse.

La rândul său, Oleg Vasneţov le-a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din sediul MAE, că Rusia a primit mai multe solicitări de deschidere a unor secţii de votare.

„Pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc circa 250.000 de cetăţeni ruşi. Au fost recepţionate multe cereri către Comisia Electorală Centrală de la Moscova, Ministerul rus de Externe şi Ambasada Rusiei privind dorinţa de a vota”, a spus el.

În consecinţă, „Comisia Electorală Centrală (de la Moscova), Ministerul rus de Externe şi autorităţile din stânga Nistrului au decis să deschidă aceste secţii de vot (şase), un număr mult mai mic decât în anul 2020-2021, când în regiune au fost deschise 27 de secţii de vot”, a declarat presei Oleg Vasneţov.

Diplomatul rus a adăugat că dreptul la vot reprezintă un drept inalienabil al tuturor cetăţenilor, iar scopul principal al oricărei reprezentanţe diplomatice este să faciliteze protecţia drepturilor legale şi a intereselor cetăţenilor săi.

Media oficiale de la Tiraspol relataseră luni că Rusia va deschide şase secţii de votare în Transnistria în vederea desfăşurării alegerilor prezidenţiale în principala zi de vot pe 17 martie. Acestea vor fi deschise în oraşele Tighina, Tiraspol, Rîbniţa şi Grigoriopol, potrivit Tiraspolului.

Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova şi pe cetăţenii săi, a reacţionat premierul moldovean Dorin Recean, citat de Deschide.md.

Referitor la deschiderea celor şase secţii de votare în Transnistria, premierul moldovean a declarat: „Statul acţionează acolo unde poate să controleze mediul şi în mod corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale. În rest, aşa cum am spus, o notă de protest i-a fost înaintată ambasadorului rus. Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova şi, prin aceasta, cetăţenii Republicii Moldova”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Daca exista aceasta teorie a Republicii Moldova cu un singur centru de vot care pare sustinut ca ar fi corect de toate tarile europene ,atunci la fel sa se procedeze in situatia cind Romania sau Republica Moldova ,vor avea alegeri .Sa existe inafara tarii o singura unitate ,unde sa se poata vota si asta doar in sediul Ambasadei.

  2. Cum poate un stat să dicteze altui stat câte secții de votare să deschidă fără acordul acelui stat? Îi plătește Rusia pe polițiștii care asigură securitatea secțiilor de votare?

  3. Despre suveranitate cred că e o glumă.. De după fiecare pas a lui Sandu se văd „urechile” lui Șaroș&Co
    iar in comportarea liderilor PAS clar se vede tupeul păpușilor care au în spate departamentul de stat sau vreo donație injghebată de Nuland gen cu cea care a făcut maidanul..

  4. @ElenaPopa: eşti inteligent, nene, ce să zic! Cum ți s-ar părea dacă în Italia sau Spania ar exista doar o singură secție de votare pentru români atunci când sunt alegeri în România?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.