Mahmud Abbas a obținut susținerea UE 

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, a primit, luni, asigurări din partea Uniunii Europene în privința susținerii pentru o capitală palestiniană la Ierusalimul de Est, relatează site-ul agenției Reuters.

În cadrul unei întâlniri la Bruxelles cu miniștrii de Externe ai UE, Abbas a cerut recunoașterea statului palestinian, susținând că acest lucru nu va afecta negocierile cu Israelul privind un acord de pace în regiune.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, le-a cerut celor implicați în acest conflict să acționeze „cu inteligență și cu simț de răspundere”.

„Vreau să-l asigur pe președintele Abbas de angajamentul ferm al Uniunii Europene față de o soluție cu două state în cazul Ierusalimului, din postura de capitală comună celor două state. În mod cert, există o problemă cu Ierusalimul. Acesta este un eufemism extrem de diplomatic”, a spus Mogherini.

Federica Mogherini a subliniat că dorește să colaboreze cu Statele Unite în privința negocierilor de pace din Orientul Mijlociu, discutând încă de la sfârșitul anului trecut cu vicepreședintele Mike Pence și cu secretarul de stat Rex Tillerson.

În schimb, apelul lui Abbas pentru recunoașterea de către UE a statului Palestina a primit puțin sprijin la întâlnirea cu diplomații europeni.

„Suntem nerăbdători să continuăm negocierile. Suntem hotărâți să ne reunim poporul și teritoriul”, a fost discursul liderului palestinian.

Miniștrii de Externe din UE au discutat varianta majorării ajutorului financiar acordat Autorității Palestiniene, după ce Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor retrage aproximativ jumătate din asistența pe care intenționau să o ofere agenției ONU pentru ajutorarea palestinienilor.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie 2017, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creștini și musulmani deopotrivă.

La 21 decembrie 2017, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Mahmud Abbas a catalogat decizia drept o „victorie pentru Palestina”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Ar fi bine sa nu visam!
    ONU este un urias ineficace cu picioare de lut iar americanii fac ceeace Israel le ordona.

  2. He he ! Ce ma amuza, intr-un fel, e ca palestinienii nu s-au prins inca de faptul ca, cu ei, de ani de zile se joaca sceneta „politistului bun si a celui rau” ! In cazul de faţă, UE, respectiv USA ! (cam la fel se intimpla si cu „vecinii” de prin zona, kurzii)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.