Mai puneţi mâna şi pe cărţile de istorie, domnule premier!

Neliniştiţi şi isterizaţi, probabil pentru că manifestaţiile anti Roşia Montana Gold Corporation nu se mai opresc, în loc să înfiripe un dialog cu protestatarii, mai mulţi demnitari de prim rang ai statului român au început să-i înfiereze cu o mânie proletară specifică perioadei bolşevice de tristă amintire. Primul a pus gaz pe foc directorul SRI, George Maior, care a vorbit de prezenţa unor eco-anahişti în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Apoi, ministrul Culturii, Daniel Barbu, i-a etichetat “neofascişti” pe protestatarii care l-au asaltat în faţa Clubului A, când i s-a spart luneta de la autoturismul de serviciu în urma unui incident regretat şi regretabil. Cel mai tare s-a dat în stambă pemierul Victor Ponta, care a făcut trimitere la legionari în cazul protestatarilor implicaţi în incidentul cu ministrul Barbu şi a vorbit de prezenţa unui “grup extremist” la mitingul anti RMGC de la Câmpeni (pe care nu l-a văzut şi altcineva).

Demnitarii noştri ar trebui să fie mai atenţi în astfel de cazuri, cu cuvintele, cu epitetele şi cu etichetele, atât prin prisma păcii interne, cât şi prin prisma imaginii externe. Cei trei nominalizaţi nu numai că sunt demnitari de prim rang, dar se consideră şi intelectuali cu oarecare ştaif. Directorul SRI, George Maior, este licenţiat în drept, fost politician şi diplomat, fiul unui istoric consacrat, mai nou el însuşi prefaţator de cărţi de istorie politică. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, este profesor de istorie la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, la care a fost şi decan. Iar premierul Victor Ponta este licenţiat în drept, iar înainte de a deveni şeful Guvernului a fost procuror, parlamentar şi ministru. Prin prisma profesiei şi carierei lor, cei trei ar trebui să aibă proprietatea termenilor pe care-i folosesc. Şi, bineînţeles, responsabilitatea pentru termenii folosiţi. Se pare însă că premierul Ponta are mari carenţe la istorie, dacă avem în vdere gafa făcută recent la Istanbul, unde a afirmat că domnitorul Constantin Brâncoveanu şi fiii săi au murit în închisoare, când este cunoscut (se învaţă la istorie în clasa a IV-a) că supliciul lor în capitala Imperiului Otoman s-a încheiat prin tăierea capului celor patru fii şi apoi a domnitorului Constantin Brâncoveanu. Apropo de cultura sa politică, de multe ori m-am întrebat ce-o fi reţinut năbădăiosul Victor Ponta din ţelurile şi faptele mai vechiului său idol Che Guevara sau ale noului său idol Tony Blair. Poate ia nişte lecţii de la profesorul de istorie Crin Antonescu, principalul său partener politic.

În locul acestui curaj verbal, ar fi fost preferabil ca premierul Ponta să dea dovadă de curaj politic şi să iniţieze discuţii cu protestatarii care se opun exploatării aurului de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. Pe parcursul unei singure săptămâni, Ponta a dovedit însă că este un fricos. Astfel, în penultimul weekend a renunţat în ultimul moment să mai vină la Cluj-Napoca la inaugurarea aeroportului internaţional din localitate, de frica câtorva zeci de oameni care au anunţat că îl vor întâmpina cu proteste. Iar săptămâna trecută, de frica câtorva zeci de protestatari, a plecat pe uşa din dos de la conferinţa pensionarilor social-democraţi din judeţul Sibiu. Ce-o să facă vehementul şi impertinentul şef al Guvernului când îl vor asalta mii, zeci de mii, sau poate sute de mii de protestatari? Victor Ponta dovedeşte treptat-treptat că este tigru doar pe sticlă, iar în faţa contestatarilor săi preferă rolul de iepuraş speriat. Necunoaşterea şi neasumarea istoriei au făcut ca premierul României să fie primit la noua Înaltă Poartă doar la nivel de vicepreşedinţi, de ţară şi de corporaţii, şi să fie întâmpinat la vechea Înaltă Poartă doar de viceguvernatorul Istanbulului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 280 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.