Mai putem avea încredere în Facebook?

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a apărut miercuri la CNN, unde a vorbit despre scandalul Facebook-Cambridge Analytica. O apariție tardivă a celui de la care zeci de milioane de utilizatori au așteptat zile bune o explicație pentru furtul datelor personale.

„Putem avea încredere în Facebook?“, a fost întrebarea fundamentală pentru Zuckerberg, cel considerat de jurnalistul CNN Anderson Cooper drept „cel mai puternic om din lume“. Răspunsul a fost o lungă eschivă, cu regrete, promisiuni, programe și aplicații. „Vrem să fim siguri că toți cei care au avut datele personale afectate vor afla. Mai departe, vom identifica aplicațiile similare care fac astfel de lucruri și le vom spune oamenilor despre ele. Cu siguranță, când mă uit în urmă regret că nu am făcut asta la timp, că am greșit, dar suntem deciși să facem lucrurile bine în viitor.“

Dar iată ce spunea Zuckerberg în 2009, la BBC, întrebat dacă Facebook va oferi terților informații personale ale utilizatorilor. „Cine este proprietarul informațiilor de pe Facebook? Cel care le postează sau dumneavoastră?“. „Informațiile sunt proprietatea utilizatorilor“, spune Zuckerberg. „Le veți oferi altora?“. Zuckerberg: „Nu le vom schimba decât cu cei cu care utilizatorul spune că dorește“. În 2009, când Zuckerberg dădea răspunsuri clare, compania avea venituri de sub 800 de milioane. Acum, când se eschivează, Facebook are venituri de 40 de miliarde de dolari.

Zuckerberg a postat după acest interviu un fel de spovedanie pe propria platformă, în care arată cum Facebook a fost înșelată de compania Cambridge Analytica, cum în 2013 un cercetător de la Universitatea Cambridge a distribuit prin Facebook o aplicație cu un test de personalitate, descărcată apoi de 300.000 de utilizatori și care i-a afectat și pe „prietenii“ acestora, în total, 50 de milioane. Aplicația lua datele personale ale celor afectați, iar cercetătorul amintit, Aleksndr Kogan, le-a oferit companiei de consultanță Cambridge Analytica, unde au fost folosite pentru simulări electorale, utilizate apoi în campania Brexit și campania prezidențială din SUA. Facebook, spune Zuckerberg, nu era suficient protejată la momentul 2013. În 2015, Facebook, spune Zuckerberg, a cerut companiei britanice să șteargă datele cu pricina și a primit dovada legală, numai că asta nu s-a întâmplat. „Este un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica și Facebook. Dar este un abuz de încredere și între Facebook și cei care fac schimb de informații personale și se așteapă să protejăm aceste informații“, scrie Zuckerberg.

Ultilizatorii Facebook au pornit o campanie de boicotare a platformei în urma acestui scandal – #Delete Facebook. „Se pregătește o furtuna anti-Facebook pe Twitter și, ironia istoriei, și pe Facebook“, scrie The Washington Post. „Înțeleg ca părăsirea Facebook este un lucru bun. Nu vei mai face parte din comoara de date a Facebook, vei avea timp liber pentru familie, pentru sport și pentru a citi Washington Post“, scrie cotidianul american, care adaugă că „boicotul va fi eficient doar dacă va afecta reputația Facebook, astfel încât platforma fie își va reface regulile, fie își va pierde clienții”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

13 Comentarii

  1. Vai de mine ! Si unde mai postez eu poze cu chilotii lu’ nevasta-mea (marime XXXL) sau cele cu tortul din frigider, care zace acolo din august 2005 ? … Mark Zuckerberg, iti cer prietenia ta ! Si banii.

  2. Daca a avut cineva incredere in fbuc a fost si fi va prost, doar nu credeti ca zucă e patron si face ce vrea el. Se cheama manipulare grosolana.

  3. ce sa mai intelegem?

    https://www.activenews.ro/externe/Zuckerberg-rupe-tacerea-in-scandalul-Cambridge-Analytica.-Fondatorul-Facebook-nu-sufla-insa-o-vorba-despre-colectarea-de-date-de-pe-Facebook-de-echipa-de-campanie-a-lui-Obama-149905
    „Zuckerberg rupe tăcerea în scandalul Cambridge Analytica. Fondatorul Facebook nu suflă însă o vorbă despre colectarea de date de pe Facebook de echipa de campanie a lui Obama”
    … Zuckerberg a promis și că platforma va controla toate aplicațiile care au acces la „cantități mari” de date ale utilizatorilor, care au fost guvernate de regulile slabe ale companiei înainte de 2014 și care au prezentat „activitate suspectă”.
    Aplicația lui Obama se încadrează în toate cele trei categorii . Va controla Facebook și asta? Sau va cere să șteargă datele, care, potrivit lui Davidsen, sunt încă în circulație?, se întreabă breitbart.com

  4. Dar turul 2 la presidentialele din Romania cum a fost influient si de facebook.Dar pe rezistenti cine ii covoaca la manifestatii.Serviciile secrete folosesc de mult datele de facebook.Cea mai mare operatiune de invadare a intimitatii personale si manipularea ei in multe scopuri mai ales in cele economice ,politice, comerciale si de de sustinere a globalismului o reprezinta aceasta inventie parsiva.

    • Pe rezistenți îi convoacă la anifestații propria lor conștiință, căci starea națiunii vorbește singură despre clasa politică. Dacă politicienii nu și-ar mai face jocurile murdare și România s-ar dezvolta, ar dispărea și influența manipulatorilor pe rețelele de socializare. Iar rețelele de socializare sînt un mijloc de cunoaștere reciprocă, totul e să știi să le folosești evitînd capcanele.

    • Programul „Restart Romania” lansat in 2012 de ambasadorul gittenstein la Bucuresti impreuna si cu ambasadorii Canadei,Frantei,UK, Germaniei,Olandei este motorul #resist in Romania. Potrivit acestui program 140.000 de tineri sunt pregatiti sa sustina in Romania prin facebook orice actiune vs. orice guvern care nu apartine globalismului si care nu sustine corporeits.

  5. Care-i atat de idiot sa-si puna date importante pe facebook? si cine dracu are incredere in facebook?

  6. U.S.A (Uniunea Sovietica Ailalta) nu poate concepe altfel lumea decat incercand s-o controleze in fiecare clipa. Asta sa fie cea mai mare democratie??

  7. M-am inscris la fb in urma cu un an din curiozitate. Repede m-am convins ca majoritatea participantilor fac parte din categoria prosti si foarte prosti. La care se adauga informatiile false si manipulatoare difuzate de aceiasi prosti dar si de centre specializate in difuzarea de stiri false, mincinoase, manipulatoare. Disparitia fb va fi in beneficiul oamenilor. Sa amintim si faptul ca toate serviciile de informatii au la dispozitie o sursa inepuizabila de informatii, absolut gratis.

  8. Daca vrei sa palavragesti, mere’ facebooku’. Dar daca vrei sa te informezi NU ptr ca este un actor politic. Si stafful lui Obama a apelat la acelasi matrapazlac ptr a obtine datele personale ale utilizatorilor dar nu a fost atacat ca stafful lui Trump… ptr ca Zuckerberg a declarat ca el este de partea democratilor!!!! Ca sa nu spun ca facebook cenzureaza din greu tot prin sita angajamentului politic. Pentru cine vrea sa-si exhibitoneze viata personala, facebooku’ este mijlocul perfect. Se stie, asa ca reclamatiile ca cele de fata nu prea isi au rostul. Dar cum unii sunt dependenti in a-si expune viata privata… asta este.

  9. FB trebuie luat asa cum e. Unul e un servicu gratuit care castiga din publicitate si manevrarea informatiei etc. Pe FB nu pui date importante, doar nu esti prost. Nu iei lumina de la FB si daca ai postari a unor ciudati ai atat de simplu optiunea de a refuza/bana acel utilizator. FB este un serviciu necesar, in primul rand ca te poti loga pe foarte multe aplicatii care iti cer accesul la email sau facebook si normal preferi sa intrii cu FB ca oricum acolo e balarie curata. Nu trebuie insa sa nu omiteti ca am vazut grupuri de FB foarte interesante in terte domenii si acolo e necontestabil isi aduce un aport pe masura. Luati FB asa cum e, nu trebuie sa aveti incredere in el, trebuie doar sa va folositi de el.

  10. intrebare gresita! mai putem avea…. cum adica sa ai incredere intr-o asemenea porcarie? ha ha ha ha

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.