Mai rău ca-n gară

Una dintre raritățile vieții publice din România vine de la faptul că ziariștii se trag de curea cu politicienii. O distracție continuă. Adeseori, se cred și mai deștepți, și mai buni să conducă țara. Bîrfe, telefoane, coterii, petreceri, relații amoroase, diversiuni și manipulări. Ai zice că învîrt aceleași afaceri, că sunt la fel de împiedicați în gramatică, în legi și în norme de comportament.

Un așa talmeș-balmeș nu cred să mai existe pe nicăieri în lume. Vina este în primul rînd a polticienilor. Ei au stabilit regulile și tot ei i-au folosit pe ziariști la tot soiul de diversiuni. Ce-au cîștigat din folosirea gratuită a jurnaliștilor s-a întors împotriva lor. Cu vremea, jurnaliștii, unii și mai cunoscuți și chiar mai deștepți decît politicienii, au ajuns să se creadă și mai puternici decît ei. Sunt deja cunoscute cazurile unor oameni de media care au participat la debarcarea unor demnitari sau la scoaterea unor cîștigători în campaniile electorale.

Și atunci, cum să nu se creadă mai puternici, mai ales că unii jurnaliști au folosit și arma șantajului. Să nu uităm că România a avut cîțiva jurnaliști-vedetă, despre care mai toată lumea știa că folosesc șantajul. Dan Diaconescu a și fost condamnat pentru asemenea practici.

De la toate aceste aiureli nereglementate s-a ajuns la jurnaliștii care îi iau la bastoane pe parlamentari, la dialoguri de mahala, la exprimări necuviincioase. Și apoi, la circoteca produsă de Mălin Bot sau de USR-iști, cu trompete, cu afișe și bannere, cu ce le trăsnește lor prin cap cînd vor să-i lase pe adversari cu gura căscată. Introducerea de demonstranți în parlament, tăvălirea pe holurile camerelor, toate n-au fost decît un soi de escaladări ale aceleiași degradări de atmosferă.

Nicăieri în lume asemenea ieșiri nu sunt posibile. Nici la politicieni, nici la jurnaliști. Nimeni nu-și permite să-l ia la refec pe un parlamentar, necum pe un șef de stat sau pe un premier. În România, jurnaliștii se poartă uneori ca procurorii. Sau chiar mai rău. Acuză, descalifică, terfelesc, moralizează și impun soluții.

Tentativa de reglementare a spațiului de exercitare a profesiei a stîrnit o neașteptată revoltă. Unii au sărit ca arși, de parcă ar lupta pentru libertatea de exprimare, deși nu este vorba decît de cîteva reguli de comportament civilizat.

– Unii dintre dumneavoastră stau ca-n gară, le-a spus Eugen Nicolicea jurnaliștilor furioși că au fost puși să-și exercite libertatea într-un spațiu delimitat.

Citiți editorialul integral în ziarul Cotidianul ediția digitală 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

14 Comentarii

  1. Degradarea relațiilor de RESPECT între instituții precum și între cetățeni și instituțiile statului se agravează continuu . Relația Politician – Jurnalist este îngrijorătoare , descalificantă . Peștele de la Cap se-mpute , Capul fiind Iohannis și apoi tot ce este în jos , tot mai în jos .

    • Propaganda neagra din presa si farsa cu pluripartidismul postdecembrist au condus la rezultate vizibile si dramatice: fărâmiţarea compoziţiei demografice a tarii, distrugerea sistematică a industriei şi agriculturii, disponibilizarea forţei de muncă în folos strain. Axa tradarii Iliescu-Brucan – Roman-Constantinescu- Basescu –Iohannis pare ca a fost mai presus de vointa buna a romanilor. Din ‘90 şi până astăzi au avut acces liber spre posturile-⁠⁠cheie ale Statului si ale Presei cu precadere “aceia” care au trecut prin ⁠⁠ stadii de (re)educare externe -consistente ca informatori,turnatori,colaboratori servicii, ag de influenta . Cotitura anticomunista s-a transformat alarmant intr-o lovitura antinationala, la care de 3 decenii lucreaza meticulos tot soiul de falsi politicieni si jurnalisti, sprijiniti din umbra de intelligence strain . Dl Nistorescu cred ca e la curent cu destule secretele murdare din presa centrala, in care sunt camuflate tot felul de interese geopolitice si economice antinationale , tot felul de conjurații sustinute de surse austro-hungare, germ- fr-rusesti , isr-americ, arabesti, brit-indiene, chino samd… Trecerea de la comunismul sălbatic la capitalismul sălbatic a fost rapidă si oribila in Romania, înlesnita de presa masluita aflata in tabara politicienilor-birocrati tradatori care n-au avut remuscari sa deschida larg porţile speculantilor corporatismului transnaţional, adică ale noului tip de comunism numit globalism.

    • Dle Solomonescu, ai inceput superb comentariul si l-ai incheiat la fel de reusit! Din pacate ai scrantit-o la un anumit
      moment, decisiv pentru adevarata dumitale pozitionare procomunista!!! „Cotitura” a fost neocomunista, la capitalism
      trecand nomenclatura comunista, de aceea pseudocapitalismul din Lagarul de Concentrare comunist este SALBATIC! In ce
      priveste comunismul,acesta este de o salbaticie genocidara. Neasezarea corecta a datelor problemei va viciaza analiza.
      Daca vorbeati de lovitura de stat kgb-ista si despre Securitatea care se afla in toate, va faceati mai inteles! Fiii de nomenclaturisti de varf, oficiali si ilegali, erau si sunt trimisi la studii in cele mai inalte universitati, ca de
      exemplu Pedro Romanovici Mercader pe vremuri, cand taticul lui era seful oficinei de spionaj acoperita la Editura
      Politica

  2. Totusi, ca sa folosesti santajul, trebuie sa ai la indemana o fapta condamnabila a santajatului. Deci santajatul nu este nicidecum nevinovat. E corect sa condamni santajistul, sa plateasca pentru fata sa de santajist care e chiar mai rea decat o tainuire, dar si santajatul sa fie judecat pentru fapta sa care era ascunsa.

  3. Ar trebui intarita „organizare interna” in Parlament,e prea multa brambureala ziaristica !Sa nu mai vorbesc ca microfoanele,aparatura ,cablaraia,prizele aiurea si consumul de curent electric, arata a secol XX,astazi mobilul face toata treaba unui reporter modern!

  4. De ce va este frica de Dan Diaconescu?Toata breasla jurnalistilor ,in loc sa-l apere ,sar toti sa-l critice.Toti sunteti curati ca lacrima ,nu luati comisioane nici de la politicieni,nici de la oamemi de afaceri,[nu faceti afaceri cu ei],nici nu ati santajat vreodata,dar sunteti multi foarte bogati.Toata mass-media este partinica..Deciziile judecatoresti sunt considerate la toti abuzuri numai la el juste.Logic,fara flagrant,fara bani luati,fare reclamant,fara martori,fara inregistrari doveditoare de santaj[oricine poate sa ceara bani in numele alcuiva],unde este santajul?Toti vreti sa se schimbe cate ceva,dar sa ramana la fel,ca va convine .

  5. „Nimeni nu-și permite să-l ia la refec pe un parlamentar, necum pe un șef de stat sau pe un premier.”
    ?!
    Asta e misiunea jurnalistului, Cornel Nistorescu – sa ii ia la refec pe politicieni, de la cel mai mare la cel mai mic, si sa fie „cainele de paza” al democratiei.

    Jurnalisti slabi sunt in toata lumea- de vina e cine ii angajeaza.

    E o meserie grea, fara ore fixe, prost platita, stresanta, adesea periculoasa. Cum s-a vazut si ieri in America cand redactia unui ziar a fost atacata de un „nemultumit” fata de felul in care a fost prezentat in niste articole, si cinci jurnalisi au fost omorati.

    A critica jurnalistii intr-o tara atat de corupta ca a noastra, inseamna a da apa la moara hotilor.

  6. Jurnalistii isi permit intrebari pentru care nu raspund in fata nimanui. Politicienii dimpotriva, raspund la intrebarile si framantarile sociale si politice prin decizii concrete, decizii ce influenteaza destinele a milioane de romani. Jurnalistii sunt asemeni unor suporteri din tribune, mai guralivi. Ei doar vocifereaza. Ei sunt doar cei care isi dau cu parerea. Parerile lor au ca scop cresterea ratingului. Omul politic insa e oligat sa decida. Iar cand iei decizii, inevitabil iti faci si prieteni si dusmani, si sustinatori si contestatari. Multumesti pe unii, dezamagesti pe altii. Nu numai fata de jurnalisti au politicienii un statut nerezonabil. Statul de drept (ideea statului de drept) a mosit asa zisul „stat paralel”, un „stat” care exista aievea. Astfel, omul politic, ales prin vot democratic de un popor ce se manifesta cel mai adesea ca o populatie, este tavalit prin praful dezonoarei publice al anchetelor unor procurori, ei insusi, prin metodele neconventionale folosite, niste infractori, niste „penali” (ca sa-l citam pe cel mai autorizat om politic – presedintele). Care-i ultima concluzie? Daca omul politic, in speta parlamentarul, este atat de vulnerabil in fata acestor sacali din procuratura (DNA, DIICOT s.a.m.d), pe care nici de departe nu i-a ales poporul – sursa puterii politice intr-un stat democratic si reprezentativ-, atunci poporul (alegatorul) este la fel de vulnerabil in fata acestor insi penali din procuratura. Daca omul politic a ajuns o ciuca a batailor tuturor neavenitilor (mai ales a procurorilor), atunci si regimul democratic si reprezentativ a ajuns o parodie politica. Acolo unde alesii neamului devin batjocura procurorilor, avem un mutant politic al pervesiunilor filozofice ale statului de drept. In aceasta hora a perversiunilor filozofice din politica au intrat, prin executarea politica a lui Liviu Dragnea din „procesul Bombonica”, si judecatorii.

  7. Cu un gentleman trebuie vorbit ca intr-un club frecventat de gentlemen. Cu un porc, dupa ce i se trage si una peste rît, trebuie utilizat „limbajul de cocină”.

    • Imi iei vorbele din gura, Dle „Ca valiza-n gara”!!! Mi-as dori cat mai multi concetateni care vad astfel…

  8. Iata ca si deplin conspiratul Costin Georgescu este demascat ca sef al Securitatii semnatar de protocoale, iar pe cale de consecinta si Emilutz care i-a tinut caldut fotoliul lui Ilici Iliescu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.