„Măi românilor, sunteţi zdraveni la cap?”

Un text scris în 2005 s-a viralizat pe internet şi stârneşte şi astăzi reacţii, mai ales că situaţia din România nu s-a schimbat.

„Am citit cea mai dură,tranșantă, nemiloasă dojană meritată transmisă poporului meu de un ambasador străin. Un fel de mă, măi românilor, sunteți întregi la minte? O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București. Omul ăsta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici pătlăgica, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de gârle și izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică. E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul răgnetului dojenitor, o idioțenie.

Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia veniți chiar din Italia când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți poate da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundant cu pesticide?

Se miră ambasadorul Norvegiei, azi, într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură casă prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți. Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, fiindcă-i insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și productului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ?

Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac exportam mobilă în toată lumea. Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut. Cumpărăm de-ale gurii. Cumpărăm grâu în țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre. Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești idioți, ci doar paradoxali”, a scris Lucian Avramescu, pe ampress.ro.

Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16
Author

17 Comentarii

  1. Normal ca importam. Absolut normal/
    Ca moi dorim sa ii facem „concurenta” producatorului roman.
    Atii dresc sa faca expoturi. Unii de la noi sa castige prin import.
    Asa ca fermierul strain are de partea sa credit agricol, subventii, prime de export, publictate statala .
    Al nostru are i8mpotiva sa un stat car doreste sa ii faca concurenta! PLus o roae de d’alde Lucian Avramescu …..

  2. Romania, totusi, sta tare si la exporturi : posesori de la Bac+5 in sus, ieftin si cu scoala facuta, culegatori de sparanghel (printre care si unii din prima categorie), beneficii nete ale multinationalelor, prostitutie, hoti, cersetori, … Si, last but not least, milionari de Monte Carlo si Dubai !

  3. Este foarte simplu de explicat, o bună parte parte sunt produse românești și produse în România dar din ”cauză de TVA” apar ca fiind aduse din diverse țări.

  4. V-ati gandit ca vine e aproape integral a noastra?
    Exemple:
    – ferme luate de la stat si aduse in paragina sau faliment
    – unii tarani (nu putini) care nu mai vor sa munceasca?
    – patroni care doar mulg si nu investesc in nimic?
    – plata prea mica pentru muncitorii agricoli ?
    – romanii sunt plecati in straintate si nu mai are cine sa lucreze? Onor idiotii din servicii au blocat imigrarea pana acum ca asa le-a dictat …Zamolxis . Abia anul asta s-au destupat si au zis ca avem nevoie de 100000 de muncitori. Pana acum i-au invrajbit pe romani impotriva emigrantilor
    Si lista e lunga!
    Daca vreti sa intelegem cat suntem de idioti si lenesi trebuie sa na uitam drept in ochi si sa avem curajul sa spunem
    adevarul!
    Povestea cu multinationalele e doar o parte a adevarului spusa ca sa ne gadile orgoliul ca suntem buni si frumosi! Ei bine, nu suntem!

  5. Daca a vazut cineva din intamplare roman destept, roman harnic, roman negustor sau rata inecata il rog sa ma anunte si pe mine!

  6. Romanii sunt zdraveni la cap le lipsesc insa CAPII lor care ii conduc care de 32 de ani nu-si urmaresc decat propriile interese,spagi pe care le iau de la cei de unde Romania este obligata sa cumpere tot ce tara romaneasca produce.

  7. Mda, norvegia – o binecunoscuta placa turnanta a ong-urilor cia, sub umbrela soros etc, un releu cu desant in ue. Le-am vazut pe toate in piata victoriei, cerand caderea guvernului si absolutismul kafkian SI ANTILIBERAL al justitiei.
    Justitie (scolita LA VEDERE de cia/fbi) care are rolul primordial de a aresta liderii politici de orientare nationala. Orientare care include si o politica agricola autonoma, CU EVITAREA LANTURILOR DE DISTRIBUTIE A MULTINATIONALELOR (care au tot interesul sa-si importe produsele lor de afara).
    Si asa cercul se inchide.
    Nu-n zadar guvernul orban – impus prin lovitura de stat parlamentara – a desfiintat DIN PRIMA ZI tentativa de a initia o retea de distributie autohtona a prod agricole. ‘Nu sunt bune pentru romani’ – a motivat sec lepra securista rares bogdan.
    De ce nu se intreba desteptul ambasador cum de importa sua la deficit urias cam tot ce ar putea produce si ea? Mda, nu da bine – rolul postarii era de a isteriza nu de a afla raspunsuri.

  8. @Al
    Corecte observatiile dv. Subscriu comentariului pe care l-ati facut.

  9. @Malai Viteazul
    Pai de ce sa te anunte pe tine, puturosule! Cauta-l singur!

  10. Lucian Avramescu receptioneaza ca pe o „dovada d dragoste’ strigaul sloboit de norvegian-

    insa in realitate este un mod de a ride de agricultura romeneasca,in ce hal a ajuns-ipreuna cu intreaga tara,pt.ca norvegianul vede ca nu ne trezim inca,nu constientizam in ce hal ne-au adus tradatorii abonati inclusiv la sponsorizarile norvegiene prn care impun „proiecte”acceptate de imbecilii de la ministere si din toata cohorta tradatoare ahtiata dupa bani murdari.
    Felicitari @Al ,ce spui este adevarul perfect despre „placa turnanta”Norvegia si asa zisul mesager ,isi bate jic cu cinism si ride in ce hal a ajuns poporul roman-in sclavia importurilor uriase impuse de mafia autihtona a importurilor si de catre strainatate.Franta,Italia,Austria,Sppania, pina si Turcia au contribuit la ddistrugerea agriculturii ns.,salvindu-le pe ale lor.

  11. Dar că mica Norvegie, unde nu crește grâul etc., ne ajută pe noi care avem de toate cu vreo 70 de milioane de euro anual știați? Și totuși guvernul Norvegiei nu-și permite limuzinele de superlux de care se bucură președinția și guvernul României ?

  12. @Vox clamantis spune:
    14 noiembrie 2021 la 20:25
    dar ce face Romania pt.acest „ajutor”stii ?ce proiecte diabolice, asta,Norvegia bagindu-si nasul peste tot?Prin ongurile sale pe are le finanteaza la greu ?
    ce inters ar ea, decit sa contribuie la bataia de joc fata de Ro, Norvegia fiind pina in virful unghiilor globalista? In tarile nordice (blonzi cu ochii albastri)serpilienii au actionat de la inceput-acum se extind spre sud.
    am vazut o poza,un afis pe pieptul unui sudez-nu stiu daca la o demonstrati,manifestatie etc pe care scria „mai este asta o tara”? dei ele nu mai sunt tari si sunt trimsie sa distruga si altele inca necotropite de reptilele sorosiste+ue ,dar mult nu mai avem din paate, daca nu ne recistigam libertatea si constienta nationala.

  13. Parca,asa,in treacat m-ar persecuta si pe mine nistre „mirari’,alaturi de cele ale dlui ambasador,desigur,pe undeva,greu de combatut.E chestia cu niste copii pe jumatate romani,crescuti in Norvegia si pentru care o tara intreaga s-a ridicat spre a-i sprijini,fiind,practic,rupti din familiile lor pentru niste” culpe „pe care cu greu le poti accepta,reminiscente ale unor situatii petrecute in Tara fiordurilor,in timpul ocupatiei naziste,cand prunci zamisliti cu ocupantii primeau o”educatie”pentru care oasele lui Pestalozzi s-ar fi rasucit in mormant.Deci,peste tot sunt aspecte negative,nicaieri nu e Paradisul pe pamant.Numai ca ,la noi,avem sperante,ca,in viitor,poate lucrurile se vor indrepta,conditii,cum recunoaste si Domnia sa,existand din belsug.

  14. Pai ne-a trebuit la UE, asa ca in romanika nu se mai creste si creaza nimic. Vindem, importam totul si mai bine ne ocupam de speculatii si tunuri grele -pt baietii dahstepti!(C-asa-i la UE, ne conformam pt mai mult pomana)

  15. @ ileana
    Cred ca termenul corect relativ la agricultura noastra ar fi nu ca ‘a fost distrusa’ ci ca ‘nu s-a refacut / reformat’.
    In 89 ea era pe perfuzii – personalul platit de doua ori mai prost decat in industrie (PRIN LEGE), deja in criza cronica de oameni, practic ajuta elevii (6 sapt pe an!), studentii si armata (o luna instructie, restul ‘la munci’!!) sa stranga recolta – vorba bancului. De dotari si lucrari la timp (lipsa motorina) numai de bine : )
    Dupa revolutie, in conditiile in care ‘intelighentsia agricola’ se bucura nu doar de o lipsa de incredere ci si de resentimente (de, furau si ei ca toata lumea, uneori cu remorca), normal ca oamenii si-au dorit pamanturile inapoi.
    Sa mai adaugam criza finaciara teribila (inflatia enorma mascata de ceausescu).
    Ciclul vital: investitii – productie (adica specialisti si specializati) – profit se prabuseste iremediabil.
    Dupa perfuzii era nevoie de transfuzii (capital extern). Or romania era pedepsita (pe drept – ceausescu nu platise dobanzile convenite) de marii creditori. De unde sa mai subventioneze (CA PESTE TOT) agricultura? sau sa antameze fermieri rentabili?
    A fost nevoie de isarescu si psal (2000 – cedarea a 3 sferturi din bancar si economic) pt ca lucrurile sa se miste + munca in extern.
    Si iata-ne total dependenti de subventiile ue dar si de lanturile de distributie germane (in principal) si franceze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.