Mai săraci fără Doina Cornea (30 mai 1929 – 4 mai 2018)

România se desparte cu discreție de Doina Cornea. Duminică după-amiază și spre seară, aproape nici o televiziune nu i-a dedicat o emisiune. Zic aproape pentru că în deschiderea principalului talk-show de seară, la Realitatea TV, Rareș Bogdan i-a consacrat minute bune de rememorare și omagiu. Și în acest caz, subiectul a apărut și din faptul că Rareș Bogdan vine de la Cluj. Antonie Popescu și Doru Mărieș au lansat pe net o petiție pentru organizarea de funeralii naționale. Luni la prînz, semnaseră aproape 4.000 de compatrioți. Apelul inițiat de Antonie Popescu și Doru Mărieș și susținut de Fundația Corneliu Coposu, de Asociația 21 Decembrie și de Seniorii Ligii Studenților nu a mișcat prea multă lume, deși solicitarea era modestă și de bun-simț. Nici de la Cotroceni, nici de la Guvern, nici de la SRI, nici de la Academia Română n-au venit nici o comandă și nici o propunere.

La trecerea în Eternitate a excepționalei Doina Cornea, se cuvine ca, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor pe care le-au avut de-a lungul anilor aceia care în anii negri ai comunismului, prin jertfa lor, au ținut România pe harta lumii, să fie organizate, potrivit Legii nr. 75/1994, funeralii naționale și măcar o zi de doliu național, luni, 7 mai a.c., când are loc înmormântarea la Cluj-Napoca.“

O zi de doliu și funeralii naționale pentru mîna de om care ne-a redat curajul și ne-a ajutat la recuperarea obrazului șifonat de cumințenia din comunism nici nu este o pretenție prea mare. Doina Cornea, pentru puterea sa de a reda unui dezamăgit de comunism un sentiment de mîndrie și demnitate, merita și merită mult mai mult. Nu mă refer la decorații și ordine. Președinția lui Emil Constantinescu i-a acordat aproape toate onorurile. Este vorba despre reașezat în universități, în instituții culturale, în dezbateri publice la un loc de cinste. Un asemenea lucru pare nespus de greu, dacă nu imposibil. Să ne aducem aminte cum, în primii ani de după căderea lui Ceaușescu, România era îndrăgostită de Ion Iliescu și îi lua la pietre și înjurături pe toți cei care țineau cu Rațiu, Coposu și Doina Cornea. Nici guvernarea Convenției Democratice n-a mai putut repara mare lucru din ce s-a stricat atunci.

Ca un făcut, duminică seară televiziunile au pus un accent mai important pe umor sau pe pensii și scandaluri mondene. Nu cred că avem de-a face doar cu o anume incultură a producătorilor de emisiuni sau a personalităților politice. Sau cu o lipsă de patriotism ori de  sentimente de pietate. Experiența „profesională“ a politicienilor și producătorilor de televiziune și de radio a dictat un adevăr usturător. Cu personalitatea Doinei Cornea nu se face audiență decît în lumea restrînsă a unei categorii de intelectuali. Și nici în asta, pentru că șefii uniunilor de creație, ai Academiei și ai cluburilor de elită se cred mai importanți și mai cu operă decît Doina Cornea. Poate că asta explică într-un fel tăcerea din jurul personalității Doinei Cornea. Dacă pilda sa morală ar impresiona și ar fi cultivată de lumea culturală și de prim rang, cu siguranță că și reporterii de televiziune, producătorii și publicul larg ar reacționa altfel față de bogăția morală a vieții Doinei Cornea.

Discreția cu care ne părăsește Doina Cornea este un adevăr dureros, cumplit, chiar descalificant pentru noi toți. Este ca și cum am spune că Nicolae Bălcescu sau Avram Iancu, Vincențiu Babeș sau Gheorghe Ursu nu mai fac audiență. Că marea noastră aniversare, Centenarul, nu face audiență. Și nu face pentru că poporul nu aude mare lucru pe  aceste subiecte de la cei care îl conduc. Ei au alte priorități, alte subiecte și se închină la alte valori.

Luni dimineață chiar am auzit la un post de radio cum redactorii și ascultătorii se îndoiau de faptul că o primă de 40.000 euro din partea Guvernului ar convinge pe cineva să se repatrieze. Unii ziceau că pentru 40.000 euro nu merită să te întorci, alții că oricum suma nu va fi decît la dispoziția firmelor și acoliților puterii. Deci, vax albina! Ce spune asta? Că puține subiecte mai atrag atenția, că nu ne mai mișcă valorile morale și nici cele sociale sau politice, chiar dacă implică ceva mai mulți bani.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi, versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

23 de Comentarii

  1. Domnule Nistorescu, Johannis a trimis un mesaj de condoleante (prea putin, asa este), insa Dancila, Dragnea si Tariceanu, urmatorii 3 in ierarhia institutionala a statului roman, nu au facut nici macar acest lucru. Cand va veni randul lui Ion Iliescu – un fel de negativ moral al Doinei Cornea – atunci vom avea doliu national si condoleante din toate partile…

    • Corect…
      Doina Cornea, simbolul luptei împotriva comunismului, a fost îngropată luni la Cluj, discret, ca un erou care n-a cerut niciodată recompense.
      Pentru Guvern şi pentru Parlament această ştire nu a existat.
      La moartea D. Cornea, „omul care a salvat onoarea acestui popor“, s-au sinchisit să trimită mesaje de condoleanţe preşedintele Iohannis, fostul pemier Cioloş, şeful SRI Eduard Hellvig şi alţi politicieni, numai premierul V. Dăncilă n-a scos o vorbă, n-a scris un rând.
      În urmă cu câteva zile, când a murit Dinu Giurescu, cel care a furnizat informaţii Securităţii chiar în timp ce D. Cornea era hăituită şi bătută de securişti, V. Dăncilă a transmis imediat un Mesaj în care îl numea pe Giurescu „un mare patriot care şi-a dedicat viaţa României“.
      Numai o lege strâmbă, scrisă de foşti nomenclaturişti, a făcut ca D. Giurescu să nu poate fi declarat turnător.
      Şi ca jalea să devină jalnică, mesajul de condoleanţe transmis de V. Dăncilă în memoria lui D. Giurescu a fost publicat mai întâi de Antena 3, televiziune deţinută de un fost colaborator cu acte al Securităţii.
      În cazul D. Cornea, Premierul a tăcut, dovedind că NU e capabil să trateze cu politeţe instituţională nici măcar moartea.
      Moartea unei românce cât o naţiune.
      Au tăcut ruşinos şi preşedinţii celor 2 Camere, L. Dragnea şi C. P. Tăriceanu.(!)
      Azi, Dragnea s-a ridicat din nou, dar nu ca să ţină un moment de reculegere în memoria Doinei Cornea, ci ca să împartă mici în curtea sediului PSD.
      Aşa arată imaginea unei ţări sluţite, în care INVERSAREA Valorilor a devenit parte a Programului de guvernare: turnătorii sunt plânşi de Guvern, eroii sunt ignoraţi chiar şi post-mortem.

    • Scrierile lui Boia va plac doamna lili? Dar cugetarile lui Patapievici? Si inca mai sint.

  2. Plecarea Doinei Cornea este o mare pierdere, de care nu suntem poate constienti.
    Pleaca, rand pe rand,
    modelele pozitive. Ce ramane si ce se vede la orizont ?
    Odihneasca-se in pace!

  3. cu tot respectul pentru modelele de umanismn si moralitate vreau sa va reamintesc (cu tot oprobiul sesizabil!) ca activismul (ca si pasivitatea !) intelectualilor este tot politica!…rezultatele se pot vedea in dezinteresul manifest al vulgului pentru ORICE altceva care nu tine de „a avea”…cei 70 de ani de debusolare intelectuala si invatamant „adaptat” necesitatilor (exacerbat in aceasta societate de consum!!!) a degradat moral si intelectual natiunea…in consecinta imi pun fireasca intrebare : a servit natiunii dainuitoare activismul politic al Doinei Cornea?

  4. pt. LILI Felicitari LILI , pt. comentariul tau dureros de adevarat ! SI pt. efortul tau de a nu te lasa invinsa de marea de lasitate care a cuprins Romania !

  5. Plecarea unui Om precum Doina Cornea , cotat cu 10+ pe o scala de la 1 la 10 a valorilor morale ale societatii , ne-a oferit un excelent prilej de a avea o imagine mai realista si clara a societatii romanesti ! O societate care , cu exceptia a mai putin din zece la suta din populatie , isi merita destinul si ,,aprecierile ” celor din afara !

  6. Doamna Doina Cornea ne-a parasit cu discretie si decenta, demna de tara sa. Populatia actusala spalata pe creier si ganditoare cu stomacul nu isi merita nici tara si nici elitele adevarate. Cu toate aceastea, nu avem de unde sa stim daca emisiunile despre valorile tarii fac sau nu audiente atat timp cat nu sunt oferite de niste directori de programe aserviti politic care in timp ca doamna Cornea este coborata in groapa inunda ecranele Daddy desfacand sticla de bere cu brigheta, dand-o pe gat si impartind mici colegilor dumneavostra de breasla lucratori la televiziuni,niste rusini nationale. Ma surprinde ca nu ati scris un cuvintel despre nesimtirea PSDragnea,,incepand cu Vasilica de la guvern si terminand cu restul care nu au trimis nici macar un comunicat la decesul disidentei, in timp ce pesedeii isi smulg parul din cap la moartea actorasilor de mana a doua, turnatorilor si penalilor!

    • Sustin!!!
      Din pacate majoritatea sustinatoare PSDista habar nu are pe ce lume traieste!
      Teleormanistanul e modelul PSDist!
      Rusine!

  7. Dumnezeu sa o ierte, Dumnezeu sa o odihneasca ! p.s.- o comentatoare la gazeta o numeste pe raposata Doina Cornea: ” simbolul luptei impotriva comunismului ”, cred ca respectivii luptatori, simboluri ale luptei impotriva comunismului adus de rusi sunt de multi ani oale si ulcele, au fost exterminati in anii stalinismului din secolul trecut !

  8. Prea mult se scrie de DC-Dumnezeu s-o odihneasca in pace,in lipsa de alte subiecte!
    Daca ar fi facut ceva pentru Romania merita!

  9. Dumnezeu sa o ierte, Dumnezeu sa o odihneasca ! p.s.- o comentatoare la gazeta o numeste pe raposata Doina Cornea: ” simbolul luptei impotriva comunismului ”, cred ca respectivii luptatori, simboluri ale luptei impotriva comunismului adus de rusi sunt de multi ani oale si ulcele, au fost exterminati in anii stalinismului din secolul trecut ! –

  10. In 70 de ani natiunea s-a transformat in populatie. Doinea Cornea a fost si ramane o oglinda in care populatia, romanul „recent”, nu suporta sa se contemple. Continua, pe toate planurile, lenta descompunere…

  11. Cel care o pazea si o teroriza la domiciliu a ajuns prim-ministru, impus din afara.
    Intrebat expressis verbis despre asta fiul ei n-a avut practic nici o reactie!!
    Atunci despre ce valori vorbim? Minime principii instilate matern ar fi trebuit sa declanseze o reactie imediata, organica!!
    [Cata diferenta de pilda fata de nicu ceausescu – atunci cand e intrebat cu cine sa voteze romanii]

    In cel mai bun caz putem spune ca s-a profitat (si) de naivitatea ei pentru a legitima guverne neo-liberale, a caror do to list a fezandat romania pentru ca vechile puteri coloniale sa-si exercite dominatia si jaful in noile teritorii virgine.
    Concluzia cartii lui orascu-valenas (ferventi anti-psd isti) despre conventia democrata este ca sub constantinescu securitatea s-a bucurat de o apreciere si avantaje sensibile care sub iliescu i-au fost refuzate, consolidandu-se nepermis in subtextul social. A avut doina cornea vreo reactie?
    Dar la coruptia incredibila si la incalcarile fRaNgrante ale constitutiei si ale oricaror principii de drept in epoca basescu (legitimate de ocupantul strategic)? A avut doina cornea vreo reactie?
    Cand oameni au fost arestati fara probe si apoi torturati si unii chiar au murit in inchisori ca pe vremea stalinismului anilor 50 – a avut doina cornea vreo reactie? (ehe, n-a avut nici macar octav bjoza – intrebat in direct la antena 3; a tacut intelept!)

    Asa e cand intelectualul cade in pacatul dualismului si nu mai vede principiile dincolo de resentiment.

  12. zero incredere:
    a fost o hoashka fabricata de securoi,
    atata tot!

  13. Uite acum m-am prins si eu de ce imi fluiera vantul prin buzunare: ca suntem saraci fara Doina Cornea. Asadar ea ne-a saracit.
    Cred ca-mi va fi tare dor de miorlaielile ei de la Europa Libera, de parca erau ale motanului Arpagic……[Rumburak]

  14. In Cluj , citadela securismului din Romania de azi, e jale mare Fosti securoi ai lu nea nicu, care o pazeau pe biata Doina sa nu ia legatura cu oficiile de spionaj straine prin intermediul lu fii-su ( Nemes), care ,din Franta, o tot vizita, acum i-a apucat bocitul la moartea raposatei E de inteles Ca acum ei au fost democratizati de erata!Si deci a devenit colegi cu DC!! Cel mai asteptat, pt aceasta zi de despartire de dvoastra , nu e tov Iliescu, ma scuzati, dna lili & co , ci bravul soldat Ciolos- acum sorisist ca si dta- care statea inainte de 90 de straja la poarta ei, ca sa nu scoata capu pe geam

  15. nici mai bogati nici mai saraci… interesanta povestea trezirii…
    ma gindesc ca actionind emotional, aceste multe organizatii citate in articol, ar trebui sa aseze unul liga celalalt si pe doina cornea si pe silviu brucan… la fel de medaliati, la fel de implicati in caderea comunismului… foarte interesant ca cei nominalizati nu au avut niciun fel de resurse decit pe sine…

  16. Sa compari pe Doina Cornea
    …cu Gheorghe Ursu (cominternist oportunist in vremea lui Stalin)
    … …mi se pare o gresala impardonabila
    In rest …un articol f. bun …un omagiu pt unul din putinii desidenti „Adevarati”

  17. Si care a fost aportul marei anticomuniste (a Europei Libere) la propasirea Romaniei dupa 89? NICI UNUL PS Jale mare printre securoi de ieri si azi- toti anticomunisti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.