Mai sunt încă țări fără nici un caz de Covid-19 declarat

După descoperirea unui caz prezumtiv de coronavirus în Coreea de Nord, în iulie, nu au mai rămas pe glob decât zece țări fără niciun infectat cu Covid-19, arăta BBC, citat de Yahoo Actualités .Până la 24 august 2020, noul coronavirus ucisese peste 800.000 de persoane în întreaga lume.

Toate cele zece țări sunt insule microscopice situate în Oceanul Pacific, iar pentru identificarea lor avem nevoie de un atlas geografic bun. Le prezentăm în continuare, în ordine descrescătoare din punctul de vedere al populației.

1.Insulele Salomon/ 694.000 de locuitori/28.450 kmp/capitala-Honiara.

Este una dintre cele cinci țări cele mai importante din Oceania, cu cei aproape 700.000 locuitori care nu au declarat nici un caz de Covid-19

2. Vanuatu/307.000 locuitori/12.189 kmp/capitala-Port-Vila.

Având aproape tot atâția locuitori cât orașul francez Nantes, să zicem, Vanuatu și cele 80 de insule rămân, cel puțin până acum, la adăpost de noul virus.

3.Samoa/202.000 locuitori/2.944 kmp/ capitala-Apia.

Bine cunoscut iubitorilor de rugby, acest stat din Polinezia Occidentală, din Pacificul de Sud, a fost ocolit de coronavirus.

4.Kiribati/119.000 locuitori/811 kmp/capitala-Tarawa.

Te mauri, te raoi ao te tabomoa”( „Sănătate, pace și prosperitate”): deviza Republicii Kiribati este mai de actualitate ca oricând.

5.Tonga/106.00 locuitori/ 747 kmp/capitala-Nuku`alofa.

O altă țară cu puțin peste 100.000 de locuitori menajată de pandemie: Regatul Tonga.

6. Micronezia/104.000 locuitori/702 kmp/capitala – Palikir.

Statele federate Micronezia rezistă încă pandemiei.

7.Insulele Marshall/59.000 locuitori/ 181 kmp/capitala-Delap-Uliga-Darrit.

Sub tutela Statelor Unite între 1947 și 1990, Insulele Marshall, azi independente, sunt la adăpost de pandemie, cel puțin pentru moment.

8.Palaos/18.000 locuitori/459 kmp/capitala- Melekeok.

Acest arhipelag de peste 500 de insule aflat în Micronezia, care și-a închis frontierele de la sfârșitul lunii martie, nu a cunoscut niciun caz de coronavirus.

9. Nauru/11.000 locuitori/21 kmp/capitala de facto -Yaren.

Această insulă pierdută în Oceania nu are probleme sanitare la ora actuală.

10.Tuvalu/10.000 locuitori/26 kmp/ capitala – Funafuti.

Ultima țară ocolită de Covid0-19: insulele Tuvalu și cei 10.000 de locuitori ai lor.

-În restul lumii, dacă se poate spune așa, pandemia pare că nu se mai sfârșește la șase luni după ce directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, admitea cu jumătate de gură că lumea ar trebui să se pregătească pentru „o nouă pandemie”.

-Până acum, potrivit statisticii citate de ziarul „Le Figaro.fr”, au decedat, cum spuneam, peste 800.000 de persoane și s-au cofirmat aproape 25 de milioane de infectați cu Covid-19.

-Pe harta realizată de Johns Hopkins University, până și Groenlanda figurează cu 14 cazuri de infectați.

-Situația contnuă să se degradeze, iar neliniștea crește în mod progresiv.

-Aproape pretutindeni în lume restricțiile sporesc după relativa relaxare estivală.

– Portul măștii se generalizează, sunt decretate restricții pe timpul nopții.

– Finlanda a impus, luni, restricții stricte în toate spațiile publice interioare și exterioare la frontiererele sale, în vreme ce Australia, aflată în mijlocul unei creșteri accentuate a infectărilor, mai mari decât cele din martie/aprilie, a decis să inpună carantină la Melbourne.

– SUA, cu cele peste 5,,7 milioanbe de cazuri de infectați și aproape 180.000 de morți, sunt țara cea mai afectată, înaintea Braziliei (3,6 milioane cazuri;115.000 de morți) și India ( 3,1 milioane de cazuri; 57.500 de morți).

-Cele trei țări plus Mexicul (560.000 cazuri; 60.000 de morți) au înregistrat jumătate din decesele provocate de Covid-19 în lume.

-Pandemia nu are același ritm pe glob: astfel, dacă ea schițează o descreștere în SUA, Brazilia și Mexic, este în plină ascensiune în India.

-Dacă rămânem la cifrele brute raportate la numărul de locuitori, SUA și Brazilia par a fi, cu un caz la cel puțin 60 de locuitori, mult mai affectate decât India, cu un caz la peste 400 de locuitori.

-Țara cea mai greu atinsă din lume în comparație cu populația rămâne Belgia, cu 86 de decese la 100.000 de locuitori.

– Săptămâna trecută, directorul OMS declara că nădăjduiește „să se termine cu această pandemie în mai puțin de doi ani”.

– Toate speranțele OMS se bazează îndeosebi pe descoperirea unui vaccin, ea având ca obiectiv livrarea a două miliarde doze de vaccin până la finele lui 2021.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „Insulele Salomon” = Insulele Solomon, „Palaos” = Republica Palau, cu capitala la Ngerulmud (Melekeok este statul – judetzul – in care se afla capitala tarii. S-auzim de bine!

  2. Zona africii partea sudica este mai protejata de vantul care cara virusi, apa poarta microbii si cetatenii sunt protejati. In plus, hrana lor foarte picanta ii protejeaza cam de orice. Se spune ca in insulele solomon partea eritreei, toata populatia insulei Solomon se trage din gena ‘imparatului Solomon’ si sunt protejati(ca bula cu samanta, nu o imprastie decat la neamuri). Chiar sunt sanatosi tun, nu prea la cap deoarece analfabetismul, lenea si plimbarile in alte tari se mentin din antichitate. Nu sunt bogati dar au multe progenituri care se ocupa cu de toate peste tot in occident si europa mai ales la bursele de valori(afacerea doar prin telefon sau email si dupa ce castiga, isi schimba cartelele de telefon si email-ul cu diferite nume si contunua, apoi furtul de carduri, in africa si prin emirate nu sunt securizate toate cardurile bancare si vanzarea lor(prin olandezia, nemturia) plus destule(informatii tot de la ei).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.