Maia Sandu irită Kremlinul

O schimbare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană, iar Maia Sandu nu a discutat în prealabil cu Rusia propunerea sa de retragere a forțelor militare ruse și munițiile păzite de acestea de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, scrie cotidianul.md.

Reacția vine după ce luni, 30 noiembrie, președinta aleasă Maia Sandu și-a reiterat poziția vizavi de retragerea forțelor armate rusești de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Dmitri Peskov a menționat că dialogul cu președintele în exercițiu Igor Dodon a fost „mult mai constructiv”. Potrivit acestuia, Kremlinul contează ca noua conducere a Republicii Moldova să aibă nevoie „de o abordare mai echilibrată în contextul relațiilor noastre bilaterale”, transmite agenția de presă rusă Interfax.

„Ne așteptăm ca acest dialog constructiv să continue și că vom lua în considerare toate posibilele consecințe negative ale oricăror mișcări bruște”, a adăugat el.

Totodată, Peskov spune că „o schimbare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană”, transmite Ria Novosti.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate, desigur, să ducă la o destabilizare gravă. Ne așteptăm ca toate acestea să fie discutate și să nu se facă mișcări bruște în acest sens”, a declarat secretarul de presă al lui Vladimir Putin, menționând că Republica Moldova și Rusia nu au discutat anterior propunerea de retragere a forțelor de menținere a păcii din Transnistria.

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 30 noiembrie, Maia Sandu a specificat că pe teritoriul Republicii Moldova staționează forțele rusești de menținere a păcii care operează în baza unui acord între R. Moldova și Federația Rusă din 1992, dar și un grup operațional de trupe rusești (OGRV), care staționează în Republica Moldova „fără documente oficiale” și fără permisiunea Chișinăului.

Acest contingent de peste o mie de militari ruși păzește depozitele de muniții din stânga Nistrului, retrase din țările europene în anii 1990. Maia Sandu a cerut ca aceste trupe și armele pe care le păzesc să fie retrase din regiune.

„Atunci când vorbim despre prezența militară pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima – grupul operativ al forțelor armate. În raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul Republicii Moldova. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral și poziția statului Republica Moldova este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retraga si că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzește, trebuie de asemenea să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este a fost și va ramane poziția statului”, a reiterat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a propus înlocuirea contingentului de menținere a păcii cu o misiune internațională civilă sub mandatul OSCE, argumentând că nu mai există o amenințare de izbucnire a unui nou conflict armat și nu este necesară menținerea păcii.

„Pe aceasta misiune de pacificare exista un acord din anul 1992, un acord semnat de către Republica Moldova și Federația Rusă. Dar pentru că nu exista pericolul unor acțiuni militare, de mai multă vreme, partea Republicii Moldova spune că aceasta misiune trebuie sa fie transformată într-o misiune civilă, sub egida OSCE”.

În acest context, Maia Sandu a declarat că va continua să caute soluții pentru ca armata rusă să părăsească Moldova, menționând faptul că în 2019, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a declarat deschis pentru discuțiile pe marginea retragerii munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Am văzut că Federația Rusă are altă poziție. O să continuăm să discutăm ca să găsim soluții și pentru noi obiectivul este ca aceste trupe rusești să se retraga de pe terirotiul Republicii Moldova, pentru că suntem o țară independentă, care dorește ca toată lumea să respecte integritatea și suveranitatea țării. va trebui să lucrăm i eu sunt deschisă să lucrez, să discut cu Federația Rusă așa încât să ajungem la o rezolvare a acestei situații. Amintesc ca anul trecut, în acele cinci luni când am fost la Guvern, inclusiv ministrul Serghei Șoigu a declarat că trebuie să purtăm discuții despre retragerea munițiilor. Anul trecut a fost deschidere din partea Federației Ruse despre retragerea munitiilor. Trebuie să purtăm aceste discuții pentru a găsi modalitățile practice despre cum acest lucru se poate întâmpla”.

Amintim că anterior, președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că speră la soluționarea conflictului transnistrean și a menționat că formula potrivită pentru această realizare trebuie să includă și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul moldovean din stânga Nistrului. La rândul lor, reprezentanții Dumei de Stat din Federația Rusă susțin că acest lucru este imposibil, întrucât ar duce la dezghețarea conflictului.

Citește și: Ministerul de Externe rus: Intenția Maiei Sandu de a retrage trupele din stânga Nistrului subminează eforturile de soluționare pașnică a conflictului

La ora actuală în Transnistria staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără aproximativ 1.400 de persoane. GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, desfăşurată în Transnistria. Principalul său obiectiv este protejarea depozitelor cu muniţii de la Cobasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

Rusia mai dispune de alţi 350 de militari în cadrul misiunii sale de menţinere a păcii, ca parte a forţei de menţinere a păcii comune cu Republica Moldova şi regiunea transnistreană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Asteptam Referendumul la care cetatenii sa fie intrebati daca vor sa traiasca sub ocupatie sau intr-o tara neutra… Poate se aude si la Bucuresti… Nu este clar cum, fara referendum, se fac baze militare peste tot…

  2. Maia Sandu? te-ai uitat la individa, @R.C.? stii de ce-i capabila? irita pe toata lumea, nu nuami Kremlinul. Si lasa-ma cu fitzele ieftine, „Kremlinul”. Vezi c-ala din Moscova nu-i unicul din lume. Si-nseamna „fortareata”. Puteai sa scrii si „cetatea fortificata” Fagaras, ori Alba iulia, ca rezultatu’ar fi fost acelasi. Nu puteai sa scrii-n schimb, „cetatea fortificata Bucuresti” : si pe curci le-ar fi apucat râsul. Mai ales cu Johannis pe vârful gardului. Întepat, si el, dar de palton, nu si de-altceva. Robinette al României. Azi mâine-anuntându-si intentiile de-a catinda-n SUA, Associated Press proclamându-l presh-edinte-n mod instantaneu.

  3. Pentru Basarabia este mai buna pe moment cumpatarea si pastrarea unui echilibru. Romania condusa de straini , cu industria distrusa si o armata facura praf este mai slaba ca niciodata. Sper ca Moldova sa nu fie scanteia si pretextul inceperii unui alt razboi local. Sorosh moare de foame…Marioneta Maia face ce i se cere …si baga romanii in belea.

  4. Moldova e nimeni in drum, ca si Romania de altfel. Cu Rusia nu negociaza Moldova, negociaza Germania, SUA, Franta, UK, UE.
    Targuiala si targul se fac in alta parte, daca nu sunt deja facute, altfel nu se misca nimic ramane simplu dat din gura.

  5. Hi..hi..hi..Serios,bre?Sunt ,,numai,,1,400 de soldati ??Suntem sute de mii de moldoveni care ne vom inrola in armatele rusesti numai sa le dam la afro-americani in barba.Stati voi cu maimutele.

  6. Se isterizeaza degeaba bolshevismul/neocominternismul si col.5-a (khazara) de a mai face si ei un Ghiseft acolo. Problema sau mai bine zis, problemele nerezolvate de la fosta URSS, trebuiesc adresate comunitatii Internationale, ca sa salveze Omenirea de WW3, amenintata de fosilelel KGB-iste, chipurile ei au arme atomice (vindute de poporul „ales” bules din america la falitii lor din URSS) Daca va fi WW3, atunci sigur va fi un nou Nurenburg, de judecare si a crimelor contra popoarelor lumii, facute de acesti Talmudisti, daca binenteles va mai fi viata pe pamint. Sansele Moldovei sunt mai mari decit ale enclavei Kaliningrad, fosta Prusie Orientala, si trebuie sa spere in ele, daca vor sa scape de mirlanie, coruptie si parazitism. Ucraina, daca vor sa faca parte din lumea civilizata, ca si Rusia, sunt parte ale ecuatiei, mai ales ca poseda mari teritorii, care au fost luate cu japca, si pot contribui la normalitatea necesara Omenirii. Rusia ar trebui sa fie realiste, pentru ca lumea se schimba permanent, iar Razboaele, vor fi duse diferit, ei fiind deja depasiti tehnologic, iar numarul de divizii staliniste nu va mai conta.
    O zi buna
    Con
    P.S. David si Goliat au dat un exemplu cum se pot termina asemenea conflicte, iar atunci nu exista geopolitica ca acum. Daca Stalin a comis multe greseli in WW2, ar trebui ca urmasii lui sa invete ceva, sau macar sa nu le mai repete.

  7. S-au spuzit Putin si tot Kremlinul, s-au umplut de basici din cauza ca Maia Sandu le cere sa se care cu tot cu armata lor de ocupatie din Transnistria.

  8. Rusia trateaza de pe pozitii de forta! Ea,Rusia nu are niciun motiv sa aiba trupe pe teritoriul Moldovei.
    Incalca dreptul international.
    De la Baltica la Insulele Japoneze si tot nu-i ajunge. Ce este Rusia?

  9. Desigur, daca aceasta Ioana D Arc a romanilor de peste Prut, cere imperios Tarului KGB sa rezolve problema Armatei a 14-a a URSS care stationeaza cu scopul cunoscut pe teritoriul statului Indepoendent Republica Moldova trebuie luata in consideratie. Ea ,ca fiinta, este un produs al acelor meleaguri abandonate de Regatul Roman in conditii dezonorante pentru acesta (cumva asemanatoar cu cedarea Republicii Franceze in fata cuceritorilor germani) dar care incearca sa redea autohtonilor demnitatea de a exista. Desigur, aceasta femeie nu asteapta nimic din partea conducatorilor Tarii Mama, Romania. Ei nu sunt politicieni, sunt cozi de topor, unelte neganditoare in mainile dibace ale celor ce ii platesc. Doamna Maia Sandu e singura in fatza mancurtilor, a trepanatilor Imperiului cu Picioarele de Lut. Si are misiunea istorica sa razbeasca in fatza salbaticiei celor ce inlocuiesc dreptul cu fortza bruta, celor ce nu inteleg realitatea dar aplica un testament bezmetic al unui Tzar despotic, ilegitim, criminal si rapace. Problema Romaniei: sa o lasam singură sa se bata cu leii sau cu ursii cu care se pozeaza KGB-istul trepanat? Daca da, e un fel de a muri si acesta, al natiunii, pe langa celelate feluri pe care le-am trait uluiti in ultimii 30 de ani!
    Doamna Maia Sandu e fiinta fragila (mai fagila ca o planta care trebuie sa rezolve problemele romanitatii de dincolo de Prut) unde lasitatea noastra ne-a adus acolo unde suntem. Niciunde si nicaieri. Sa te opui cu mijloace rudimentare Imperiului Raului este o sinucidere. Sa le arati limitele salbaticilor, e o dovada de intelepciune. Asa ca doamna Maia Sandu va juca un rol istoric in baltirea morala a romanitatii din rasarit.

  10. Bravo, fetito! Sunt convins ca Putin transpira abundent in asternuturi de frica amenintarilor tale.

  11. @florin vlad florescu: Unde vezi tu amenintari? Maia Sandu, la fel ca si altii, a cerut Rusiei, timid pentru ca nici nu poate altfel, retragerea trupelor dintr-un teritoriu indepartat, unde numai de mentinerea pacii nu se ocupa. Rusia a promis nu odata ca o va face dar, dupa cum ii este naravul, nu a facut-o, ba mai mult a si intarit efectivele de acolo.

  12. Mai ce sa vezi? Moldovenii omoara pe americani, ca pe rusii aia de acolo i-au terminnat la citi bani degeaba a luat Dodonel (cca 1 mil euro/luna) de la tov.Putin. Se pare ca ambasada Rusa are mai mult decit cei cca.1500 de militari din Transnistria, care daca nu din plictiseala, oricum de foame si atita puscarie, unic Gulag Vestic, se vor preda, ca sa-si duca si ei o viata normala, ca doar este pace. Asta ca sa nu spunem ca si tov. de la Ambasada URSS din R.Moldova (din Transnistria lipsa???), mai scoliti cu politica, o sa fie chiar primii. Ideologia lor s-a terminat de mult (numai unii khazar mai cinta pentru un Ghiseft acolo…), si daca vor continua, nu vor sfirsii decit ca pretinul lor Hitler, etc…Se pare ca in ciuda propagandei lor, au inceput deja sa-si administreze ca Hitlerica, cite un glont in cap, asa cum sunt propagate de ei cele mai recente stiri…
    O zi buna
    Con
    P.S. Daca Ucraina nu ar fi inca cu fundul in 2 luntre, si s-ar pune o blocada totala, intr-o luna de zile “diplomatia” Rusa ar fi shah mat. Dar ei sunt asa de viteji, ca asteapta ca altii (vechi reflex Pavlov de la Tatucul Tar) , precum NATO, sa-i scoata din rahatul lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.