Mandatele de supraveghere, la control

UPDATE Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI propune înființarea unei comisii în la nivelul instanței supreme, al CSM ori al Parlamentului, care să analizeze mandatele de supraveghere și să decidă excepțiile, adică dacă infracțiunile verificate vizează securitatea națională sau terorismul.

Potrivit raportului parțial ce vizează activitatea Comisiei SRI în perioada septembrie 2017 – prezent, privind mandatele de securitate națională, mandatele de supraveghere tehnică și ordonanțele procurorilor, este menționată, la capitolul „Propuneri”, constituirea unei comisii care să analizeze infracțiunile vizate în mandate.

„Constituirea unei Comisii, eventual la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii sau la nivelul Parlamentului, care să avizeze și să decidă excepțiile (infracțiuni la adresa securității naționale, combaterea terorismului, extremismului, precum și alte cazuri complexe)”, se arată în raportul Comisiei SRI.

Potrivit sursei citate, mandatele de supraveghere tehnică erau solicitate și obținute în conformitate cu reglementările din Capitolul IV din Codul de Procedură Penală (Legea nr. 135/2010) fiind acordate „atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni, fiind acordate atât pentru fapte (in rem) cât și/sau pentru persoane (in personam)”.

Comisia SRI vrea și să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la demararea unui audit la Parchetul General pentru a verifica mandatele de supraveghere eliberate și numărul de persoane interceptate, se arată în raportul parțial al Comisiei privind activitatea din 2017.

Conform raportului parțial citat, referitor la mandatele de securitate națională, mandatele de supraveghere tehnică și ordonanțele procurorilor, se propune sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la dispunerea unui audit la Parchet cu privire la mandatele eliberate și a numărului de persoane interceptate.

„Din datele pe care le deținem la Comisie, constatăm că există persoane cărora le-au fost restrânse drepturile și libertățile cetățenești prin mandate de supraveghere tehnică pe o perioadă de peste 5 ani. În unele cazuri în care au trecut mai mult de 5 ani de la încetarea mandatului de supraveghere, persoana în cauză nefiind notificată iar dosarul persoanei nefiind înaintat în instanță. Totodată, am fost sesizați asupra faptului că au fost peste 100 de mandate ce conțin nume de parlamentari din registratura 2012-2016 fiind vorba de majoritatea membrilor Guvernului precum și de cei mai vocali și importanți membri ai Parlamentului ce au fost interceptați pe mandate de securitate națională”, se arată în raportul Comisiei.

Comisia SRI propune și notificarea persoanelor interceptate la cel mult 2 ani de la expirarea mandatelor de securitate națională sau supraveghere tehnică.

Raportul poate fi consultat AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.