10 miliarde de dolari

Marele cadou pentru petroliști

Legea offshore, care reglementează extracția de hidrocarburi de pe platoul românesc al Mării Negre, a fost votată de Senatul României într-o formă care avantajează foarte mult companiile petroliere implicate, precum OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle. Conform amendamentelor, societățile petroliere îşi vor putea deduce toate cheltuielile cu investiţiile, iar redevenţele pe care le vor plăti nu se vor schimba. O primă formă a inițiativei, mai puțin favorabilă companiilor, a fost susţinută chiar de liderul PSD, Liviu Dragnea, în urmă cu câteva luni, când legea a fost votată în Camera Deputaților. „Mai exact, parlamentarii “noștri” au permis ca explotatorii resurselor noastre să deducă investițiile până la un procent de 60% din totalul veniturilor “suplimentare” realizate de cei care au concesionat exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră! Cu alte cuvinte exploatatorii vor putea deduce din impozitele pe profit și supra-impoziarea pe “veniturile suplimentare” până la 60% din valoarea gazelor din Marea Neagră! Asta în condițiile în care ExxonMobil, una din cele două companii din lume care dețin tehnologia pentru extragerea gazelor din “deep sea” (de la mare adâncime în mare), deține un monopol și o putere absolută de a stabili într-o manieră discerționară care este costul dispozitivelor de extracție precum și costul mentenanței și exploatării gazelor din Marea Neagră”, susține avocatul Dan Chitic. Potrivit acestuia, chestiunea cu plata taxelor după deducerea investițiilor e o „țeapă absolută!” pentru că respectivele comapnii nu vor mai plăti nimic în felul acesta. „Ăsta e un șmen clasic. Vor umfla devizele de cheltuieli de 10-100 ori, de oricât e nevoie, ca să nu mai ajungă niciun ban la statul român. Căci, într-adevăr, nu va mai ajunge nimic la statul român!” a mai spus Chitic. Florin Câțu, senator PNL, a declarat la rândul său că „toată investiţiile se deduc”. „Există un plafon la cheltuilelile din profitul suplimentar, da în general se pot deduce orice cheltuieli cu investiţiile, deci nu există o limită, doar atunci când vorbim din profitul suplimentar din care se pot deduce doar 60% din cheltuieli”, a afirmat senatorul liberal.

De asemenea, Senatul a aprobat un amendament care elimină impozitul suplimentar pe extracția de gaz natural din Marea Neagră. “Statul român pierde între 4 și 10 miliarde de dolari. Astfel, conform calculelor, la un preț mediu al gazului natural de 114lei/mwh, pierderea statului este de 4,4 miliarde dolari, iar la un preț mediu de 180lei/mwh, pierderea statului este de 10 miliarde de dolari. Sumele sunt calculate pe intervalul 2018-2040, prevăzut pentru explorarea gazelor din Marea Neagră”, spune deputatul de București Nicușor Dan într-un comunicat remis presei.

Iniţial, Liviu Dragnea a explicat la tablă că a elaborat o lege care ar aduce statului la buget 40 de miliarde de dolari în următori ani, dar companiile din domeniu s-au plâns că vor trebui să plătească şi redevenţă şi impozit pe venituri suplimentare. Legea offshore, votată de Cameră, în varianta lui Dragnea, reducea taxarea companiilor care vor exploata gaze și petrol din Marea Neagră de la 80% impozit pentru veniturile suplimentare pentru prețurile de peste 85 lei MWh până la 30%. De asemenea, disparea creditul fiscal, adică prevederea care blochează fiscalitatea pe tot parcursul concesiunii, iar jumătate din producția obținută se va tranzacționa în România. „Acum avem, practic, o dependendență față de ruși. Producția pe offshore este în scădere acum, așa că dependența față de ruși crește”, a declarat la momentul respectiv Liviu Dragnea. Acesta a prezentat într-o conferință de presă modificări la legea offshore. Varianta Camerei Deputaților era complet diferită de cea votată de Senat în urmă cu câteva luni. În forma de la Senat, era prevăzut un credit fiscal cu toată fiscalitatea înghețată, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat, rezervele de gaze nu rămâneau în România ci mergeau la export, iar redevența rămânea nemodificată, adică mică. În varianta lui Dragnea, se elimină, se reintroduce un impozit de veniturile suplimentare (statul român încasează venituri de peste 20 miliarde de dolari), jumătate din producție va fi tranzacționată pe piața din România, sumele încasate din impoziti pe veniturile suplimentare și redevențe merg la fondul special pentru parteneriatul public-privat (PPP). Forma prezentată de șeful PSD a trecut rapid de Camera Deputaților însă preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea şi a cerut reexaminarea în Parlament. Aflat recent la Bucureşti, secretarul pe energie al Statelor Unite, Rick Perry, l-a vizitat pe Liviu Dragnea, care a declarat sus şi tare că nu face nici un pas înapoi.

Cert e un lucru, spune avocatul Chitc: „Liviu Dragnea a cedat în fața explotatorilor resurselor noastre și în fața puternicului lobby realizat de ambasadorul SUA, ministrului de externe al Austriei și a secretarului resurselor al SUA, Rick Perry. A și recunoscut acest fapt atunci cănd a spus că “Asta e de fapt toată discuţia, şi anume dacă se pune limita de 60% din venit, până la care se poate deduce investiţia în perioada de referinţă respectivă – lună, an şi aşa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Şi într-un fel, şi în altul discutăm de aceeaşi sumă care se deduce şi de aceeaşi sumă care rămâne la statul român” Ce nu ne-a spus e faptul că problema nu e “dacă investiţiile se deduc într-o perioadă mai lungă sau într-o perioadă mai scurtă” ci pur și simplu problema care se pune e dacă statul român va mai câștiga vreodată ceva din ce îi aparține. Și în actuala formulă a legii devine cert că România nu va măi câștiga niciodată nimic!”

Companiile petroliere care au concesiuni pe platoul continental autohton al Mării Negre, OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil, Carlyle, au cerut să fie scutite de impozitul pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor de vânzare a gazelor de către producători către furnizori, în cote de 60% și 85%. Acestea își justifică doleanța invocând că investițiile în offshore (pe mare) sunt semnificativ mai mari și mai greu de recuperat decât cele din onshore (pe uscat). De asemenea, petroliștii au solicitat să se mențină nivelul de redevență stabilit prin Ordinanța de Urgență 160/1999, care stipulează că “pe perioada derulării acordului petrolier, vor fi aplicabile reglementările fiscale existente la data semnării acestuia“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Scrie NEGRU pe ALB: „Liviu Dragnea a CEDAT în fața explotatorilor resurselor noastre și în fața puternicului lobby realizat de ambasadorul SUA, ministrului de externe al Austriei și a secretarului resurselor al SUA, Rick Perry. A și recunoscut acest fapt atunci cănd a spus că “Asta e de fapt toată discuţia, şi anume dacă se pune limita de 60% din venit, până la care se poate deduce investiţia în perioada de referinţă respectivă – lună, an şi aşa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar.”

    NU cred asa ceva, NU e posibil, dl Dragnea NU face nimic fara sa aiba in gand si in suflet GRIJA si INTERESELE Romanilor!!!!!!!!!!!!
    Pai, nu asa spune el de fiecare data la A3 si RTV?
    Aha, una spune dl Dragnea la TVurile PSDiste si ALTA Face in Parlament, IPOCRIZIE, Rusine, un escroc si infractor de Jilava!

  2. PSD, mandu ca este Roman! Bla, bla, bla si la final pupat piata….Endependentii!
    Stimati alegatori, asa se intampla cand votati hotii la conducere. Sunt in stare sa-si vanda si oasele stramosilor, pentru a scapa de puscarie! Un partid intreg, o tara intreaga, se screme de doi ani sa-l salveze pe Dragnea de puscarie? E clar, vom cadea de pe harta, traim vremile finale!

  3. „Răsturnare de situaţie în privinţa Legii offshore: L. Dragnea s-a răzgândit din nou!
    Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, aflat la reexaminare la cererea preşedintelui Iohannis, trebuia să intre AZI, MARTI în dezbaterea Comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor. Acest lucru NU s-a mai întâmplat, dezbaterile fiind amânate pe săptămâna viitoare.

    „Am vorbit cu preşedintele Liviu Dragnea şi, pentru că avantajul României obţinut în iulie în urma formei finale aprobate de Camera Deputaţilor, trebuie menţinut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor astăzi, urmând să vedem avantajele pe care trebuie să le conserve statul român. Azi colectăm amendamentele şi vom avea o săptămână pentru o analiză foarte atentă, cu un singur obiectiv – menţinerea avantajelor pentru România. Forma adoptată în iulie credem că a fost una bună”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
    https://www.stiripesurse.ro/rasturnare-de-situatie-in-privinta-legii-offshore-liviu-dragnea-s-a-razgandit-din-nou_1291457.html

    Dragnea isi IA Cadoul inapoi, dupa CRITICILE din Presa!
    Rusine, infractor ordinar!

  4. Eu văd că Dragnea n-a cedat deloc şi se zbate în continuare pentru varianta lui. Aşa şi trebuie. În locul lui, Klaus & Carmen Şaptecase ar da petrolul gratis şi 1000 de copii bonus.

  5. Cine a vandut din 1990 pana azi averea romanilor? Ce ,cat si cum au vandut PSD,PD,PNL? Unii mult,altii mai putin. Tradtorii au nume,prenume si averi! De ce contractele nu sunt publice,macar partial prin partile esentiale?Sa stie si romanul cum a fost jefuit de cei pe care i-a ales din 1990 si pana in prezent. Danila dintr-o poveste a lui Creanga in final s-a ales cu o punga goala! Asa si Romania,din toate bogatiile a ramas si va ramane cu saracia milioanelor de romani. Copii,nepotii vor mosteni o colonie ruinata-cati vor mai ramane pe aceste meleaguri fara nicio speranta.
    Marile concerne ,dupa ce vor epuiza zacamintele vor pleca si vor lasa romanilor poluare si saracie!

  6. Rusine sa dai resursele Romaniei pe nimic!
    Sunt vinzatori de tara peste tot!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.