Marele Război al României în Olanda

În cadrul seriei de manifestări consacrate celebrării Centenarului Desăvârșirii Unității Naționale, Muzeul Național de Istorie a României în colaborare cu Institutul Cultural Român la Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos prezintă  expoziția foto-documentară „Românii și Marele Război“, la Muzeul Huis Doorn din Olanda.

Vernisajul expoziției a avut loc la finalul săptămânii trecute, în prezența domnului Willibrord van Beek, Comisarul Regelui pentru provincia Utrecht, a E.S. doamna Brândușa Predescu, Ambasadorul României în Regatul Țărilor de Jos, a domnului Jasper van Geijtenbeek, viceprimarul localității Doorn, și a domnului dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României. „Expoziția Românii și Marele Război este de mare valoare pentru Muzeul Huis Doorn, din mai multe considerente. Muzeul Huis Doorn este singurul loc din Olanda dedicat memoriei Primului Război Mondial. Expoziția permanentă din pavilionul muzeului evidențiază perioada neutralității Olandei în timpul Marelui Război. În plus, expoziția Românii și Marele Război permite vizitatorilor să compare două țări care au intrat în război ca țări neutre și au încheiat războiul în mod diferit. Pentru Muzeul Huis Doorn este, de asemenea, foarte important, că domnitorul monarh al Regatului României, Ferdinand, a fost membru al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura șvăbească a Casei de Hohenzollern.

Muzeul Huis Doorn este reședința în exil a ultimului domnitor monarh al celeilalte ramuri franconiene a familiei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern“, a declarat Cornelis van der Bas, curator al Muzeului Huis Doorn și coordonator al proiectelor dedicate Primul Război Mondial.

Cele 30 de panouri foto-documentare ale expoziției „Românii și Marele Război“ prezintă situația Regatului României în preajma Primului Război Mondial, contextul socio-politic intern și internațional, adoptarea neutralității (vara anului 1914), campaniile din 1916 și 1917 și ocupația Puterilor Centrale. Discursul istoric este completat de momente definitorii din istoria regalității românești și de exponate cu valoare estetică, precum replici ale coroanelor regale ale Regelui Ferdinand și Reginei Maria, sceptrul Regelui Ferdinand și uniforme militare. Conceptul expoziției este realizat de Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Naționale ale României și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.