Anchetă internațională pentru combaterea fraudelor

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dat publicității o informație conform căreia după mai multe luni de anchetă a reușit să destructureze un consorțiu axat pe fraudarea fondurilor europene. Din schema infracțională fac parte și personaje din România, dar numele lor nu au fost date publicității deocamdată. Potrivit anchetatorilor, indivizii, fără a le menționa numele sau firmele implicate, și-au însușit în mod abuziv fonduri europene de peste 1,4 milioane de euro, destinate prototipurilor de hovercraft de reacție de urgență.

Operațiunea „Castle Pape“ s-a întins pe mai multe state membre ale UE și s-a bazat pe cooperarea strânsă a OLAF cu Guardia di Finanza din Italia. OLAF a descoperit schema complicată de fraudă în cadrul anchetei sale privind presupuse nereguli în cadrul unui proiect de cercetare și inovare acordat unui consorțiu european. Consorțiul condus de italieni, cu parteneri din Franța, România și Regatul Unit (Marea Britanie), a fost însărcinat cu crearea a două prototipuri de hovercraft, pentru a fi utilizate ca vehicule navale de urgență capabile să ajungă în zone îndepărtate în caz de accidente de mediu. În Italia, la sediul partenerului principal, anchetatorii OLAF au descoperit doar diverse componente dezasamblate ale hovercraft-urilor, iar în Regatul Unit, partenerul britanic exista doar pe hârtie. Compania a fost de fapt creată și deținută de același cuplu italian care a acționat ca lider al consorțiului. Pentru a simula dezvoltarea reală a proiectului și pentru a distrage fondurile, s-au înregistrat și costuri fictive. În practică, odată cu obținerea fondurilor UE, beneficiarii italieni au folosit artificii contabile pentru sifonarea banilor, falsificarea documentelor care denotă cheltuieli false.

Analizând cele peste 12.000 de documente de tranzacții financiare și plăți, anchetatorii OLAF au constatat că societatea a aparținut oficial unei alte companii britanice, înființată inițial de același cuplu italian, dar deținută acum de o companie americană din Delaware. Anchete ulterioare au descoperit că și cuplul italian a creat și deținut compania americană menționată mai sus. Ancheta prezentată de OLAF a vrut să scoată în evidență modul de lucru al infractorilor pentru a frauda fondurile europene. În prezent, spune aceeași sursă, sunt anchetate mai multe persoane pentru o fraudă de peste 1,4 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Daca ancheta era facuta de DNA Romania,expertii acesteia ar fi constatat o paguba de 1,4 MILIARDE euro.Si aveau toti catuse,la ora de maxima audienta.Plus conturile blocata.Le dam clase!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.