Marga spune ce declaraţie NEFERICITĂ a determinat criticile SUA la adresa României

Fostul ministru de Externe, Andrei Marga, a declarat marţi, la Realitatea TV, că, din partea SUA nu au existat declaraţii defavorabile României până în momentul în care, în timpul procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu, „un ministru” a cerut schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale.

Andrei Marga a precizat că, indiferent de cine va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA – Barack Obama sau Mitt Romney – politica externă americană în privinţa României va avea o constanţă.

El a comentat şi acţiunile ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gittenstein, apreciind că indicaţiile acestuia cu privire la conducerea DNA şi a Parchetului General nu au fost precaute, şi a explicat ce anume a generat reacţiile critice ale SUA în cazul suspendării preşedintelui Băsescu.

„În toată discuţia despre cum e privită România de către administraţia americană, chiar de către cea germană, n-a apărut nicio declaraţie defavorabilă României, până când, din nefericire, un ministru a făcut o declaraţie, după ce se declanşase deja procedura de suspendare, care cerea schimbarea judecătorilor de la CCR, măcar a unora. Asta a fost punctul de sprijin pentru un raport al ambasadorului probabil, iar Germania a spus imediat că, „dacă SUA spune asta, şi noi ne legăm de acest punct”, a spus Marga.

În luna iulie, cel care vorbea despre schimbarea judecătorilor CCR era preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul PNL susţinea că miza sesiunii extraordinare a parlamentului este schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale, despre care a apreciat că, în actuala componenţă, „este o ruşine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.