Marile probleme ale taxei pe „lăcomie”

bani-moneda-romania-inflatie

Taxa pe lăcomie, de 2% pe activele financiare ale băncilor, impusă prin Ordonanța de Urgență 114 ar putea avea viață scurtă pentru că a fost construită pe un fundament fragil. În primul rând, aceasta încalcă articolul în care se spune că România este o economie liberă de piață iar pragul de 2% pus pe Robor nu are niciun temei. În plus, actul normativ amintit încearcă subordonarea politicii monetare obiectivelor de politică fiscală, prin acea legare de Robor (care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele). Se încalcă astfel Statutul Băncii Naționale a României, dar si tratatul de aderare la UE unde independența băncilor centrale este la loc de cinste.

Taxarea activelor financiare pune in pericol finanțarea curentă a deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Băncile sunt taxate pentru că împrumută statul, iar în această situație apetitul lor pentru titluri de stat este retezat. Costurile cu dobânda crescută pot astfel contrabalansa periculos veniturile din taxa ”pe lăcomie”. Finanțele trebuie să plătească lună de lună pensii, salarii, subvenții, să plătească alte credite din trecut. Pentru că nu au banii necesari, recurg la împrumuturi de pe piața externă și internă. Principalii finanțatori interni sunt băncile. Acum, băncile vor fi taxate cu 2% pentru fiecare împrumut dat statului român, ceea ce înseamnă un cost în plus pentru ele. În aceste condiții, există posibilitatea ca unele dintre ele să nu mai dorească să facă acest lucru.

Ordonanța invită practic băncile la transferul activelor din Romania si la reducerea creditării cu majorarea dobânzii ceea ce se va reflecta rapid și n sens negativ asupra veniturilor bugetare. De la începutul anului am văzut că leul a atinge niveluri minime record în raport cu moneda europeană. Acesta este efectul imediat al acestei OUG întrucât sucursalele și filialele autohtone ale băncilor străine au cumpărat masiv euro de pe piață astfel încât să poate face transferuri către băncile mamă.

Ordonanța vine într-o conjunctură în care țara noastră iese în evidență în UE prin deficite gemene, bugetar si de cont curent, în creștere, în ciuda creșterii economice. Asta înseamnă că ies bani din țară și că România contribuie la producția altora. Costul de finanțare pe piețele externe este deja în creștere, iar ”pedepsirea” băncilor locale nu ajută deloc la scăderea acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Cosmin,matale nu esti pe linia gazetei,cum sa te îndoiește de geniul guvernului?

  2. Daca pt. ROBOR de 2-2,5% taxa este 0,1%, 2,5-3% este 0,2% intre 3-3,5% este 0,3%, intre 3,5-4% este 0,4%, iar peste 4% taxa este 0,5% ori nu stiti, ori sperati ca bancile sa creasca ROBOR-ul peste 4% astfel incat taxa pe lacomie sa reprezinte 2%, in clipa asta, cu un ROBOR sub 3% taxa este de 0,2% inmultita cu 4 trimestre devine 0.8%, problema este cat de lacomi vor fi, pt. ca ordonanta ”se opreste” la peste 4%, dar daca vor ”supralicita” pentru a-si creste profitabilitatea la cifre de dorit, cum vor fi opriti? Dvs. atunci cand vorbiti de 2% la ce valoare a ROBOR-ului doriti sperati sa se ajunga? Va intereseaza sistemul bancar sau soarta clientilor acestor banci? Nu v-am vazut sa comentati de ce in Romania dobanzile sunt mai mari, mai ales ca sunt tari unde practic este atat de mica incat este negativa…Nu va dreanjaza aceasta discrepanta?

  3. Articol plin de bazaconii. Autorul nu cunoaste care este taxa pe active. Nu este fixa, nu este 2%. Acela este pragul roborului.
    O alta bazaconie este afirmatia autorului cum ca robor este un instrument de politica monetara. Stupid. Robor este o metrica pe care apartine unei agentii de presa financiara Thomson Reuters. ROBOR nu este al BNR-ului. Cine nu stie asta, scrie degeaba materiale pe tema economica

  4. Articol plin de bazaconii. Autorul nu cunoaste care este taxa pe active. Nu este fixa, nu este 2%, incepe de la 0.1% trimestrial. 2% este pragul roborului de la care se aplica taxa.
    O alta bazaconie este afirmatia autorului cum ca robor este un instrument de politica monetara. Stupid. Robor este o metrica care apartine unei agentii de presa financiara Thomson Reuters. ROBOR nu este al BNR-ului. Cine nu stie asta, scrie degeaba materiale pe tema economica

    • Ca nespecialist intreb de ce nu se calculeaza si dobanda la depozite in functie de ROBOR? Pentru ca am inteles ca dobanda la credite este (si) in functie de ROBOR. Multumesc anticipat.

  5. Măi Cosmine, eu te-am văzut echilibrat pân-acum dar văd că te-au corupt și pe tine mafioții bancari… În caz că n-ai aflat pân-acum, nu există nicăieri în lumea asta mare o economie de piață liberă… De-ai ști câte subvenții mascate și ajutorare de la stat primesc campaniile străine în economia așa zis liberă și concurențială chiar de la guvernele lor… Se vede că n-ai prea ieșit pe-afară și pui botul la vrăjelile ăstora care ne consideră tare proști pe noi românii… Câte banci cu capital românesc mai sunt acum? Niciuna. Câte din băncile străine ajută capitalul românesc? Niciuna. Păi în condițiile astea trebuia făcut ceva că să nu mai fie afectată măcar populația asta amărâtă care-a luat credite de consum cu buletinul. În caz că nu știi, și se vede că nu știi, în țările astea mai civilizate (cu care compari România) există prin lege falimentul personal, adică pe persoană fizică… Există legi de ajutorare a companiilor private… Vorbește și tu români care-s stabiliți de zeci de ani în Canada și-ai să te crucești când ai s-auzi câte subvenții și ajutorare de la stat primesc firmele canadiene.

  6. Ba Cosmine, mai ai si alte principii de „piata” ?? hahaha. Salariul minim e si asta impotriva „principiilor” de piata.

  7. Ce vorbiti domnule? Pai de cand este pusa banca inaintea tovarasului Valcov? Ce Uniune Europeana, ce banci la loc de cinste? „PSD la loc de cinste! – PSD la loc de cinste!” Bancile sa zica mersi ca nu s-a fixat ROBOR-ul la maxim 1% de catre mos Livache. Acuma daca tovarasul mos Livache si tovarasa Veorica stiu ce este aia ROBOR, ramane de vazut. Dar ar putea tovarasul Teodorovici sa-l cheme pe domnul Isarescu la ministerul nuntilor si discotecilor si sa-l roage sa deseneze ROBOR-ul pe o panoplie ca sa inteleaga tot ministerul ce este si sa-i mai fie niciunui angajat al ministerului teama ca ROBOR-ul musca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.