Începe "Revoluția fiscală"

Marile schimbări de la 1 ianuarie 2018

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se schimbă complet filosofia fiscală în sensul că angajatorii nu vor mai plăti contribuțiile sociale, acestea trecând în seama angajaților. Rămân astfel doar două contribuții sociale: CASS și CAS și salariul brut trebuie să fie mai mare cu 22%. Salariul minim brut pe economie crește astfel de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, iar impozitul pe venit scade la 10% de la 16%. Toate aceste modificări nu ar trebui să modifice salariile nete dacă patronii aleg să păstreze costurile cu salariații la același nivel. Tot din prima zi a anului 2018, cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul brut al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul lunar brut, de care beneficiază funcționarii publici se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017. În situația în care salariile majorate cu 25% depășesc nivelul prevăzut de lege, se acordă salariile prevăzute de lege, se arată în raportul privind bugetul pe 2018. Salariile funcționarilor publici din cadrul aparatul propriu al consiliilor judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Cei afectați vor fi salariații din industria IT, care nu au impozit pe venit, și parte dintre bugetarii cu funcții pentru că legea salarizării unitare nu permite creşteri peste brutul prevăzut în grila unică pentru anul 2022. Unele instituţii au prevăzute diferenţe mici între salariile din 2017 şi 2022, care nu mai permit creşterea de 25% de la 1 ianuarie. De exemplu, un director general adjunct, gradul I, care în 2017 câștiga 10.000 de lei brut, pierde în urma comasării contribuţiilor aproape 1.000 de lei din salariul net.

Costul angajatorului va fi începând cu 1 ianuarie 2018 cu până la 10 lei mai mic, în funcție de venit, pentru contractul obișnuit de muncă (timp normal de 8 ore pe zi), în care salariul net se păstrează la același nivel. În cazul companiilor IT, dacă acum costul total al firmei este de 147% raportat la net, începând cu 1 ianuarie 2018, costul va fi de 157% raportat la același net. Pentru o Persoană Fizică Autorizată care determină impozitul în baza normelor de venit, acum, datorează contribuții sociale și impozit 32% raportat la norma de venit, iar începând cu 1 ianuarie, costul va crește la 40% raportat la aceeași normă de venit. Mai mult, creșterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% față de costul din 2017, considerând pentru pensii venitul minim asigurat. Referitor la persoanele care au venituri din drepturi de autor, în 2017, încă se rețin la sursă contribuții și impozit de 21,5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale și impozitul reținute la sursă pentru același beneficiu net vor crește la 33,5%. Acest lucru înseamnă că în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ: vor fi nevoiti ori să renegocieze o creștere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma netă încasată. Aceste calcule au fost realizate de către Romanian Software, furnizor de soluții software în domeniul resurselor umane.

Situația PFA-urilor și a drepturilor de autor

În ceea ce privește PFA-urile cu normă de venit, este de așteptat ca ”Revoluția Fiscală” să impacteze preponderent tot industria IT, pentru că mare parte dintre companiiledin domeniu colaborează cu persoane fizice autorizate. Pentru a exemplifica impactul modificărilor, ne referim la situația unei persoane fizice autorizate, care determină impozitul în baza normelor de venit. Pentru anul 2017, norma de venit anuală în București pentru acest domeniu de activitate a fost de 28.000 lei. În acest caz, PFA datorează contribuții sociale și impozit 32% raportat la norma de venit. Începând cu 1 ianuarie 2018, costul va crește la 40% raportat la aceeași normă de venit. Modificările care duc la acest rezultat sunt următoarele: reducerea cotei impozitului de la 16% la 10%, creșterea cotelor contribuțiilor sociale de la 10,5% la 25% la pensii și de la 5,5% la 10% la sănătate, modificarea bazei de calcul al contribuției la pensii, aceasta fiind începând cu ianuarie 2018 venitul asigurat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim (anterior era norma de venit). Creșterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% față de costul din 2017, considerând pentru pensii venitul minim asigurat. Referitor la persoanele care au venituri din drepturi de autor, în 2017, încă se rețin la sursă contribuții și impozit (am considerat în acest caz opțiunea pentru reținerea impozitului final) de 21,5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale și impozitul reținute la sursă pentru același beneficiu net vor crește la 33,5%. Acest lucru înseamnă că în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ și vor fi nevoiți ori să renegocieze o creștere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma netă încasată.

Ce se schimbă pentru mediul de afaceri

Pentru mediul de afaceri două modificări sunt extrem de importante: introducerea split TVA și plata impozitului pe cifra de afaceri pentru toate companiile care au cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de euro. Companiile și persoanele plătitoare de TVA, indiferent dacă vor avea sau nu obligația de a implementa sistemul de plată defalcată, vor fi atrase în sistem de la 1 ianuarie 2018, atâta timp cât vor intra în relații cu furnizori care trebuie să aplice mecanismul conform legii, a explicat Raluca Bâldea, director Deloitte România, citată de ZF. În urma modificărilor din Parlament, split TVA a devenit opțional pentru marea majoritate a firmelor și obligatoriu doar pentru două categorii – cu restanțe de TVA și în insolvență. Dar, adaugă reprezentantul Deloitte România, în practică, sistemul nu va avea impact doar pentru categoriile pentru care este obligatoriu. Obligația pentru toate persoanele înregistrate în scop de TVA de a plăti taxa defalcat către furnizorii aflați în sistem va aduce cel puțin un cost administrativ. Vor fi necesare verificări în registrului plătitorilor, precum și urmărirea plăților, a mai spus Raluca Bâldea. În cazul plății eronate se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi atât la client, cât și la furnizor, din suma plătită eronat dacă nu este corectată în 7 zile lucrătoare. Cealaltă schimbare se referă la reîncadrarea microîntreprinderilor în sensul că plafonul maxim de considerare a unei microîntreprinderi sare de la 500.000 de euro la 1 milion de euro cifră de afaceri pe an. Impozitul este 1% din cifra de afaceri. Senatul a decis că firmele cu un capital social subscris de cel puțin 45.000 lei și cel puțin 2 angajați vor putea opta pentru impozitul pe profit, de 16%, în locul impozitului pe cifra de afaceri, de 1%. În prezent, 96% dintre firmele autohtone cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro îndeplinesc criteriile stabilite.

Scad tarifele pentru roaming

De la 1 ianuarie 2018 vom avea parte de o scădere a tarifelor pentru roaming și de o creștere a volumului de date. Astfel, volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% faţă de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017. Apoi, depășirea acestui volum poate duce, dacă furnizorii practică asta, la o suprataxare, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat. În prezent, suprataxa este de maximum 7,7 euro pe GB sau 0,77 eurocenţi pe MB. De la 1 ianuarie 2018, aceasta va scădea la maximum șapte euro per GB sau 0,6 eurocenţi per MB, fără TVA. Totodată, de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenţi/minut. ANCOM a anunțat la începutul lunii decembrie că tariful la interconectare va scădea, dar nu mai devreme de martie 2018. Autoritatea va redacta un proiect de decizie prin care va propune reducerea tarifelor de interconectare la rețelele de telefonie mobilă cu 12,5%. Asta înseamnă că de la 0,96 eurocenți pe minut tariful scade la 0,84 eurocenți/minut.

Bani mai puțini pentru bugetele locale

Plenul reunit al Parlamentului a respins recent amendamentul adoptat de comisiile de buget care prevedea creşterea de la 71,5% la 100% a cotelor defalcate din impozitul pe venit care se transferă către bugetele locale, pentru a compensa diminuarea cotei din impozitul pe venit de la 16% la 10%. Astfel, trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat de la 1 ianuarie va genera creșterea taxelor și impozitelor locale în multe localități, cu afectarea semnificativă a mediului de afaceri și a IMM-urilor. În Suceava, taxele şi impozitele locale în 2018 vor fi majorate cu 20%, potrivit declarației primarului Ion Lungu, pentru a compensa parţial pierderile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern (impozitele pe clădirile rezidenţiale vor creşte de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidenţiale vor creşte de la 1,5 la 1,8%; clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activităţi economice vor fi impozitate cu 0,5%, faţă de 0,2%, cât este impozitul în prezent). La Botoșani este avută în vedere o creștere a taxelor locale în medie cu 18%, iar la Vaslui taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2018 cu 10-20% de la 1 ianuarie 2018. Impozitul va crește, în medie, cu 11% pentru clădiri rezidențiale, persoane fizice, cu aproximativ 10% pentru terenuri intravilane cu construcții și în medie cu 20% pentru autoturisme. La Arad, impozitul pe teren va creștere de la 9.100 de lei/ha la 9.600 de lei/ha în zona A a localității, de la 6.500 de lei/ha la 6.900 de lei/ha în zona B, de la 4.000 de lei/ha la 4.200 de lei/ha în zona C și de la 2.200 de lei/ha la 2.300 de lei/ha în zona D.

În Oradea, între modificările propuse pentru 2018 figurează extinderea supraimpozitării terenurilor neconstruite la toate străzile principale ale oraşului, o suplimentare cu +50% la impozit şi caselor care, deşi au în stradă reţea de canalizare, nu sunt racordate la aceasta, cu racordarea la canalizare, impozitul pentru aceste imobile va creşte cu aproximativ 60%. Se propune creşterea taxei speciale pentru promovarea turistică de la 2% la 3% din valoarea cazării, plătite de fiecare turist cazat în hotelurile orădene, creşterea de cinci ori a taxelor de desfacere pavaj, plătibile de persoanele juridice, nu şi de persoanele fizice. Astfel, pentru realizarea unui branşament, taxa actuală este de 100 de lei şi va creşte la 500 de lei. Pentru lucrări mai ample, pe reţele, taxa este de 1.100 de lei pe km şi va fi de 5.500 lei/km. La Bacău cresc unele taxe pentru comercianți și de șase ori iar la Buzău este avută în vedere o creștere cu 10% a taxelor și impozitelor locale.

Scade Pilonul II de pensii

Contribuția obligatorie la Pilonul II de pensii private scade de la 5,1% la 3,75%. Raportul dintre brutul din 2017 și cel de la 1 ianuarie 2018 este de 1:1,185. O menținere a contribuției la Pilonul II de pensii de 5,1% în 2018 ar fi însemnat o sumă mai mare vărsată în acest cont odată cu creșterea salariului brut ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat. Guvernul a redus astfel contribuția nu la 4,3% cât ar fi ponderea pentru menținerea sumei vărsate la Pilonul II ci la 3,75%. Rezultă că toți cei care cotizează la acest pilon vor avea pensii mai mici. Sistemul de pensii private Pilon II este o importantă pârghie de siguranță pentru viitorii pensionari și, în același timp, un factor de stabilitate în economia românească. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituții precum OECD și Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performanțe fonduri de pensii private din statele europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4586 Articole
Author

2 Comentarii

  1. cea mai buna masaura este eliminarea hotiei privatilor bancherilor occidentali, numita pilonul 2 de pensii !

  2. INDRAZNESTE SA CREZI in Minciunile PSD: „taxele şi impozitele locale în 2018 vor fi MAJORATE”!(desi Dragnea a PROMIS ca PSD nu va creste Taxe si Impozite!)

    Uite ce PROMITEA Programul din campania electorala CASTIGATA de Dragnea si PSD, e Programul ala cu VIRGULA celebra, prezentat la TOATE TVurile cu celebrul PIX in mana, seara de seara de Liviu Dragnea!

    http://partidulpromite.ro/programul-electoral-promis-de-psd-in-campanie-gradul-de-realizare-al-fiecarei-promisiuni/

    Exemplu: Promisiune NEONORATA de PSD: cu cat trebuiau sa creasca de la 1 ianuarie 2018 salariile medicilor, asistentelor, asistentilor sociali si infirmierilor.

    PSD a promis in campania electorala pentru alegerile parlamentare din Decembrie 2016 ca va adopta o grila de salarizare in sistemul sanitar prin care salariile cadrelor medicale vor creste exponential, astfel:
    1.200 euro salariu brut sau 5352 lei: medic rezident anul I
    2.650 euro salariu brut sau 11.819 lei: medic specialist grad V, clinic
    3.377 euro salariu brut sau 15.061 lei: medic primar grad V, clinic
    3.600 euro salariu brut sau 16.056 lei: medic primar grad V, ATI/urgenta
    852 euro sau 3800 de lei: asistenta medicala
    Medicii urmau să fie scutiți, începând din 2018, de plata Impozitului pe venit, însă aceasta a dispărut din Programul Guvernului Tudose…

    INDRAZNESTI sa crezi MINCIUNILE PSDiste?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.