Marko Bela despre scandalul diplomatic Bucureşti – Budapesta

Reluarea şedinţelor comune de guvern româno-ungare ar putea rezolva problemele din relaţia bilaterală, afirmă liderilor senatorilor UDMR, Marko Bela, într-un interviu pentru RFI, precizând că este nevoie de prudenţă şi vigilenţă în rezolvarea problemelor etnice.

„Nu avem voie să riscăm o astfel de relaţie prin gesturi pripite”, afirmă senatorul, care subliniază, potrivit RFI, că „Ţinutul Secuiesc rămâne o problemă”.

Marko Bela consideră că „relaţiile celor două ţări în trecut au fost încărcate de o serie de litigii, conflicte istorice”.

„Din aceste considerente, cu toţii trebuie să fim foarte atenţi şi foarte responsabili când încercăm să construim un parteneriat cât mai strâns între cele două ţări. Eu afirm că în deceniile trecute, totuşi s-a reuşit acest lucru şi nu avem voie să riscăm o astfel de relaţie prin nişte gesturi pripite şi mai ales prin discuţii, divergenţe prin presă. Există instrumente diplomatice, pentru a negocia, pentru a discuta, pentru a rezolva orice problemă apărută. Aş sublinia că în plus, problema etnică, mai ales în acest spaţiu al Europei este una delicată şi trebuie să fim foarte prudenţi şi foarte vigilenţi”, a spus fostul preşedinte UDMR, citat de RFI.

Senatorul UDMR nu este de acord „ca în astfel de chestiuni să existe luări de poziţie în primul rând în mod public, prin calea presei, de unde ar veni aceste declaraţii şi din partea Ungariei şi din partea României. Între cele două ţări trebuie să existe un dialog diplomatic, un dialog politic”.

Marko Bela pune asperităţile din relaţia româno-ungară pe seama lipsei unui dialog permanent: „Ceea ce s-a întâmplat de fapt se explică şi prin lipsa unui astfel de dialog permanent. Mi se pare că au trecut vreo patru sau cinci ani de când nu au mai fost şedinţe comune ale celor două guverne, în timp ce între 2005-2008, în fiecare an au existat astfel de şedinţe, ceea ce a însemnat că în timpul anului, guvernele, ministerele au fost în permanentă legătură. În ultimii ani, s-a întrerupt acest şir al şedinţelor comune şi se simte acest lucru. Dacă vreţi, am un proverb românesc foarte bine cunoscut: ochii care nu se văd se uită!”.

Liderul senatorilor UDMR subliniază că „problema nu e în totalitate rezolvată” şi că Ţinutul Secuiesc rămâne o problemă: „Nu afirm că în problema limbii materne, în problema învăţământului în limba maternă, în general, în ceea ce priveşte relaţiile etnice nu am progresat. Am progresat foarte mult. Dar Ţinutul Secuiesc în continuare rămâne o problemă”.

„În cazul zonelor sau unităţilor administrativ-teritoriale unde există o populaţie minoritară consistentă, unde în cazul maghiarilor sunt mulţi maghiari, bineînţeles că trebuie să se găsească şi să se acorde atribuţii speciale, mai ales în privinţa problemelor care privesc identitatea naţională: învăţământul, folosirea limbii materne, aşa cum există aşa ceva şi în acest moment, dar aceste drepturi bineînţeles că vor trebui lărgite în anumite domenii şi în general, o putere de decizie mai mare în acele unităţi administrativ-teritoriale. Ceea ce nu înseamnă că eu contest că şi celelalte unităţi administrativ-teritoriale ar trebui să aibă puteri cât mai mari. Situaţiile speciale necesită soluţii speciale”, spune Marko Bela.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.