Medicamentele expirate, deşeuri periculoase

Municipalitatea ieşeană, Colegiul Farmaciştilor, dar şi alte instituţii organizează, în perioada 16-18 septembrie, o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate sau expirate provenite de la populaţie. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, a declarat că această campanie se derulează sub genericul „Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”.

„Prin această campanie, farmaciştii ieşeni îşi propun să informeze şi să educe populaţia în ceea ce priveşte păstrarea unui mediu curat şi sănătos, să contribuie la protejarea sănătăţii şi siguranţei publice, precum şi la minimizarea generării de deşeuri. Farmaciştii ieşeni vor asigura colectarea conformă şi în siguranţă a medicamentelor expirate şi/sau neutilizate aduse de cetăţeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătăţii. Primăria va asigura amenajarea punctelor de colectare, iar Demeco preluarea şi distrugerea, în mod gratuit, a deşeurilor medicamentoase colectate de la cetăţeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Acesta a adăugat că medicamentele de care ieşenii nu mai au nevoie pot fi aduse la centrele de cartier unde sunt amenajate centrele de colectare, precum şi pe pietonalul Ştefan cel Mare, în zona Căminului T17 din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu, în zona Centrul Medical Arcadia din zona Bucium, vizavi de Parcul Copou, în Piaţa Gării, în zona 1001 Articole din cartierul Podu Roş.

„Ne dorim ca prin această campanie să aducem în comunitate informaţii cu privire la necesitatea colectării responsabile a medicamentelor, să educăm populaţia cu privire la riscurile asociate aruncării întâmplătoare a produselor farmaceutice expirate şi, nu în ultimul rând, să atragem atenţia autorităţilor asupra necesităţii elaborării şi implementării unor mecanisme legislative coerente şi clare privind deşeurile medicamentoase provenite din comunitate. Nu sunt colectate medicamentele toxice şi acele medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene şi citostatice. La centrele de colectare se pot aduce medicamentele care trebuie aruncate din cauza expirării termenului de valabilitate, dacă şi-au schimbat culoarea sau consistenţa, dacă medicamentele nu mai au înscris pe ambalaj termenul de valabilitate sau acesta nu mai este lizibil”, a mai spus Sebastian Buraga. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. E aceeasi teapa folosita de Lensa cu rablele la ochelari! Sunt puncte doar in orasele mari dar nu ai cum sa trimiti prin posta deseurile, trebuie sa te deplasezi pana in orasul mai apropiat 120-150 km platind mijlocul dectransport sa predai ochelarii sau in cazul nostru, medicamente sau ce este expirat! Trebuie sa fii idiot sa platesti un drum dus-intors de vreo 60-70 lei ca sa predai cateva folii de medicamente expirate sau deseuri de ochelari! Tot acesti minti luminate te imping sa arunci la containerele din apropiere! Apropo de medicamente expirate, in strainatate absolut toate farmaciile sunt obligate sa primeasca retur toate produsele expirate si neconsumate! De ce nu si in Romania?

  2. Sunt periculoase by default. Nu are importanta gaselnita gasita ca argument.

  3. -cum e cu pretzurile mah clanu banditzilor shantajishti?
    (spitzerii darcu!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.