Medicii de familie amenință că pun lacătul pe cabinete

Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, a solicitat vineri renegocierea şi creşterea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie şi de cei din ambulatoriul de specialitate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.

„Aş vrea să încep prin a face un apel către unitate în rândul corpului medical. Nu trebuie să existe disensiuni între medici, între medicii din spitale şi medicii din ambulatoriul de specialitate, dintre medicii de familie şi ambulatoriu de specialitate, dintre medicii care lucrează în sistemul de stat şi privat, între medici şi asistente. (…) Este nevoie de unitate în cadrul corpului medical. (…) Susţinerea fermă pentru renegocierea valorii punctului de servicii şi acest lucru trebuie să se facă în contextul renegocierii acestei valori a punctului cu CNAS. Am avut discuţii şi la nivelul Casei Naţionale şi sunt de acord să se poarte aceste renegocieri pentru valoarea punctului. Aceste lucru trebuie făcut prin discuţii, negociere la nivelul Casei, dar respectând tot ceea ce se numeşte parcursul procedural. Sunt convinsă şi trebuie să găsim soluţii pentru renegocierea şi pentru creşterea valorii punctului”, a declarat Cătălina Poiană, la o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, CMMB îşi doreşte ca medici să fie plătiţi pe criterii de performanţă.

Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a afirmat că valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut.

„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, a explicat medicul.

El a spus că vor fi afectaţi aproximativ 5-6 milioane de pacienţi.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a susţinut revenirea la valoarea de anul trecut a punctelor.

„Discutăm într-un moment în care această scădere de valori vine după trei luni în care veniturile noastre au fost furnizate parţial. (…) După ce nouă ne-au crescut veniturile anul trecut şi ca urmare noi am crescut salariile angajaţilor noştri, acum ce o să facem, o să le scădem salariile din nou înapoi de unde ne-am întors? (…) La ora actuală cam toate judeţele s-au întrunit în şedinţe de urgenţă şi au constituit celule de criză şi o să vedem exact cu colegii din toate judeţele ce se întâmplă. Activitatea noastră este contractată până la finalul lunii ianuarie prin act adiţional, după care ar trebui să încheiem acte adiţionale pe aceste valori care ne-au fost comunicate. (…) Cu toţi ne dorim negociere. Să revenim la valorile dinainte. (…) Noi suntem cei care consultăm 70 şi ceva la sută din populaţia ţării”, a spus medicul de familie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

18 Comentarii

  1. O gașcă de profitori!…ați văzut un medic de familie stând într-un bloc?…toți au vile,cabinete cu plată,au relații cu farmacile…e un cerc vicios în care pacientul este cel care suferă…
    Știți câte ore efectiv are pe săptămână un astfel de contabil?…da contabil,pentru că numai act medical nu face un astfel de om…
    2 ore pe zi lucrează ,deobicei de la 10 la 12…sau de la 14 la 16…!…lunea după-amiază ,iar vinerea de dimineață!…
    Daca vrei să te consulte te cheamă la cabinetul lui particular!…

  2. La sapa ba și nu mai lăsați parafa la asistenta când stați cu burta la soare pe Coasta de Azur! Va doare cur de pacienți si vreți și mai mulți bani! Să fiți plătiți în funcție de numărul de consultatii! Huuo!

  3. Ia sa mai lase ifosele la o parte și să pună mâna să facă medicina,daca mai știu.Sunt niște profitori,de la casa de asigurări,de la farmacii,de la producătorii de medicamente. Să spună la cate festinuri organizate de Big Farmă participa ăștia,pe parcursul unei luni de zile?
    Din ce bani,cum se decontează acești bani? Stat român nu merge la buticul din colț să cauți evaziune de doi lei
    Te du la ăștia că sunt bani căcălău.

  4. Cum bre? O consultație costa 30 lei? De cate ori am fost la un cabinet de consultații specialist, mai puțin de 80-90 lei nu a fost chitanță și culmea de ecograf abdominal cică am când 5, când 6, când 7 pietre la fiere și ficatul mărit, după 3 serii de 80-90 lei la diferiți medici, doar minciuni! O doctorita de la urgente dupa consult mi-a spus că nu am nici urmă de pietre, a fost o tuse agresiva cu voma repetate care au deranjat ficatul! Dar mă trimeteau la operatie urgent, că pot crapă in 24 ore😯! Asta s-a întâmplat acum doi ani și totuși, culmea, sunt in viata. Principiul ghetoisto-maidan zona locuibila apropiata cu multi ani în urma, spunea „pe baza lui Mihai, prinde (p)mortul mucegai”, așa și cu profesioniștii particulari la încasat bani de la bolnavi. Apropo, ce spun ăștia e o vasta aberație, toate consultațiile (sp. Regina Maria și nu numai), cel mai mic cost la consultație e cel puțin 250 lei și cel mai scump serviciu medical costa cel puțin 800 lei dar trebuie sa treci prin toate consultațiile sa vezi, daca medicii știu și se pricep, ce se întâmplă cu corpul tău! Că în final să nu spună: Analize perfecte, pacient mort, după bani grei împrăștiați la doftoreala habarnistă.

  5. @Rammstein, nu ai dreptate.
    Mai stii vreo categorie profesionala unde salariile sa scada cu minim 25% ?!
    S-au gasit astia sa finanteze „specialii”, inarmarile si Ucraina din banii economisiti din salariile medicilor?
    Stii ce se va intampla? Vor pleca iar romunache se va trata la veterinar. Cererea de medici e mare in strainatate, nu-i poti tine aici cu „patriotismul” cat timp guvernul intotdeauna are bani ptr salariile judecatorilor, porcurorilor, militistilor, soldatilor. Uite astia in schimb nu pleaca niciodata afara, ca mai „special”, bine ca in romania nicaieri nu o pot duce.

    P.S. nu sunt medic. Dar nu vreau sa fiu tratat de un medic cu salar de militian.

  6. Mare paguba ,cu ei sau fara ei suntem la fel de bolnavi.Am spus-o si altadata ,astia nu sunt medici ci doar o politie sanitara care face dosar omului ,la fel ca securitatea,inca de cand se naste.Asa numita fisa medicala este doar un dosar de tip securist tinut sub lacat si scos impotriva celor care deranjeaza regimul sau mafiile locale .In incompetenta si prostia lor au trecut in dosarele multor copii nascuti dupa 90 diagnosticul de ADHD fara sa aiba nici o competenta in domeniu doar pentru ca la conferinte erau instruiti astfel si fiind mai prosti ca maimutele au aplicat ce i-au prostit aia si asazisa literatura de specialitate.S-au trezit bietii copii ajunsi la 18-20 de ani,altfel absolut normali, ca nu pot intra in scolile MAI,MAPN,piloti,soferi pe autobuze sau mecanici de tren ca un nemernic din astia l-a incondeiat pe viata.Personal ,mergand la o consultatie la acelas medic de familie ,am observat ca pe fisa mea scrie cu majuscule HTA.Am cerut explicatii si dna doctor mi-a spus ca dupa o anumita varsta orice om are HTA si durerea de cap de care ma plang uneori poate fi cauzata de tensiunea arteriala.Aceasta structura trebuie sa dispara fiindca consuma miliarde de euro degeaba ,nu poate asigura asistenta minimala de urgenta sau cronica iar tovarasii medici sa mearga la munca in clinici si spitale ca asta inseamna a fi medic si nu militian cu halat alb.

  7. Daca vom intra in război cu rușii, medicii de familie vor stabili dacă că ești apt grupa iv! Adicătelea, bun de lupta, carne de tun pentru apărarea averilor hoților miliardari!

  8. Unul dintre cele mai interesante cuvinte grecești care este de obicei tradus ca „vrăjitorie” în engleză este pharmakeia, de la care ajungem la cuvinte precum „Pharmacy” sau „Drugstore”. Sau adaptari cinice ca „Harmacy”. Deci cine erau acești „doctori?” Când folosim acest cuvânt astăzi, ne imaginăm automat pe cineva în haină albă la o clinică sau spital care examinează oamenii și prescrie medicamente sau alte proceduri medicale. Nu ne-am gândi la un „medic” ca la cineva, care se uită la probleme spirituale pe lângă problemele fizice și încearcă să găsească remedii prin invocarea anumitor spirite, incantații, vrăji sau magie. Când vezi cuvântul englez „doctor” sau „medic” în literatura biblică, totuși, așa era înțeles cuvântul în acele zile. De obicei erau preoți de templu, considerați ca având experiență cu lumea spirituală, pe lângă experiența cu remediile fizice. În secolul al V-lea î.Hr., Hipocrate, considerat de mulți părintele medicinei moderne, a format o „breaslă a medicilor” pentru a susține un standard mai înalt de etică în artele vindecării și a dezvoltat „Jurământul lui Hipocrat”, la care se face referire tot mai puțin. Majoritatea școlilor de medicină au încă, probabil, o formă de jurământ inițial, dar pare că toate omit sensul originalului. Când Iisus a ajuns pe scenă, a indus un conflict uriaș preoților conducători, pentru că umbla „aiurea” vindecând lumea, contestându-le autoritatea. Isus a fost, probabil, cea mai revoluționară persoană care a umblat vreodată pe planeta asta. Afirmațiile pe care le-a făcut cu privire la sine erau o amenințare directă si extrem de periculoasă la adresa autorităților vremii, o clasa conducătoare care controla poporul fiind un grup de lideri foarte educați, determinați și oculți, ca și acum.

  9. Un medic de familie are cel puțin 1.000 de pacienți, dar majoritatea ajung cam la 2.000 – 2.500 .
    Ca să nu mai vorbim că asistența medicală din ambulatoriu este cam 90 % doar în scripte și în orarul de pe ușa cabinetului !
    Înmulțiți cu sumele ce li se cuvin doar pentru aceste servicii respectiv câte 7 lei și 3 lei și vedeți cam cât câștigă fără a mai lua în calcul tarifele pentru consultații sau alte proceduri !
    Acuma e drept că în alte domenii se câștigă mult mai mult, ca să nu mai vorbim de felul în care se iese la pensiile speciale , dar mai ales la nesimțirea lor, raportată la nedici.
    Cu adevărat în pericol sunt cabinetele stomatologice , care se închid pe capete !

  10. Agenti de vanzari pentru corporatiile farmaceutice. scopul lor e sa-$i ia comision chiar daca otravesc pacientii.

    In 2020 primeau bonus pentru fiecare injectat si pentru fiecare declarat mort de covod.

  11. ca primiti lunar o suma pt fiecare pacient de pe lista, iar daca are o urgenta o gripa/pneumonie/febra trebuie sa plateasca consultatia desi ani de zile nu v-a calcat pragul si desi STATUL lunar ii ia peste 1000 de lei si cu toate astea nu beneficiaza nici macar de un exudat faringian in noiembrie cand a facut o viroza/rosu in gat. Cum v-ati terminat banii de analizele pe care nu le-a facut niciodata? Pt ce sa fiti platiti? Pt incompetenta? Mizeria de a avea o lista de mii de pacenti si de fapt nu aveti decat cativa pe care ii umpleti cu analizele gratuite ale celorlalti. Mai aveti intelegeri cu farma, recomandand tot felul de hapuri ca sa va iasa si altfel de castiguri. Odata un medic bun trata cu putine medicamente acum ati transformat pacientii in farmacii ambulante, iar unii sunt asa de plecati cu capul de cumpara si suplimentar fata de ce le dati. Decat un negustori de iluzii pe post de medic mai bine lipsa. Am salvat Casa de sanatate de o cotizatie inutila pt ca nu m-am inscris si cum am reusit 50 de ani sa supravietuiesc fara medici voi putea si in viitor. Deci la cat se ridica economia statului Roman pt ca nu-s pe lista unui medic pe luna, an? Raspundeti!!!

  12. DACA ACESTI MEDICI ERAU ANGAJATI LA STAT, IN CABINETE, IN POLICLINICI, CU PROGRAM DE LUCRU DE 8 ORE, 2 TURE,ACOPERIRE IN CLINICI DE 16 ORE, MEDICII PROFESORI RESPONSABILI PE FIECARE SECTIE DE SPITAL.
    MEDICAMENTELE LIVRATE DIRECT LA FARMACIA CENTRALA A SPITALULUI SUB CONTROLUL FISCULUI,PRIN CONTRACT.
    Au vrut sa scoata sistemul centralizat pt.a.jefui multinationalele mai bine si pt a permite privatilor sa intre in cele mai importante parti ale sistemului de sanatate romanesc. Le-a fost dat medicilor de cartier o suma sa traiasca si sa isi bata joc de pacienti. In timpul asta companiile straine au intrat in spitalele romanesti jefuind sistemul de.sanatate romanesc ce te consulta, opera si trata intr-o singura zi . Era un sistem bine pus la punct.

  13. Foarte multi medici de familie sunt niste nulitati. Cabinete in apart.de 2 camere, fara un minim de dotari, unele murdare, cu nevestele devenite asistente fara pregatire, cu munca de teren doar oe hartie. Care dau doar trimiteri la specialisti si o reteta data tot dupa un medic specialist. Cu program dupa cum vor ei, iar vineri si sambata numai servesc. In rest zero, de aia se duce lumea la camererele de garda.

  14. medici de familie?
    -insasi notiunea e perversa iar aia nu sint decat nishte gunoaie!

  15. Despre ce transparență e vorba ?
    Medicii de familie primesc un număr (fix) de puncte pentru o consultație, iar punctul are o valoare diferită în funcție de an.
    Medicii de specialitate care au contract cu Casa, ei negociază individual numărul de puncte (după anumite criterii), dar aceste puncte nu sunt publicate pe site-urile de la Case. Se publică în schimb suma totală încasată lunar de fiecare medic specialist cu contract, dar asta nu interesează pe nimeni. Pacientul care contribuie la Casă, el nu știe cât primește efectiv medicul din contribuția lui
    Un pacient care știe cât primește de la Casă acel medic, pacientul poate completa și el până la suma de la cabinetul particular. Din cauza asta medicul te cheamă apoi la cabinetul lui particular. În alte țări, ca asigurat ai dreptul la o sumă de bani de la Casă, pe care o poți folosi la orice cabinet vrei, dar știi clar despre ce da sumă e vorba, nu e un secret.
    E o problemă de organizare foarte urâtâ aici la noi.

  16. Alte putori. Toti incompetentii din medicina care, pe vremea luceasca te fereai de ei, au navalit in casele de pensii ca lupii la hoit.Aduna cerseala lipsiti de scrupule, pusi pe capatuiala, de la tot felul de necajiti.Jeguri,caractere zero.

  17. Nu se poate fara medici de familie , dar exista , totusi, o smecherie : cautati-i in teren atunci cand au in programul de lucru vizite la domiciliul pacientilor! A verificat cineva ? Nu stiu cum justifica in acte timpul asta ! E ceva asemanator cu parlamentarii care au timp afectat la birourile paramentare sa discute cu alegatorii in locatiile lor ! I-ati gasit acolo ? Cucu, cucu! Da-n Romania merge ; nimeni nu verifica nimic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.