Membri CSM: „Este inadmisibil”

Reprezentanții societății civile în CSM, Victor Alistar și Romeo Chelariu, au transmis că dezaprobă comportamentul celor 7 membri care au condiționat participarea la plen și arată că se opun eliminării de pe ordinea de zi a punctelor care vizează Secția de anchetă, așa cum au cerut aceștia.

„Având în vedere că prin scrisoarea semnată de șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au fost deja prezentate discuțiile purtate în cadrul consiliului, pentru corectă şi completă informare a opiniei publice privitor la punctul nostru de vedere, aducem la cunoștință următoarele:

În dimineața zilei de luni 24 iunie, la ora 9.30 în sala de plen, ne-am aflat 10 membri ai CSM, oră la care am fost informați, cei prezenți, de către Președintele CSM despre faptul că a fost anunțată de către 7 membri că „nu coboară în sala de ședințe dacă nu se elimină trei puncte de pe ordinea de zi” anunțate prin convocator, respectiv punctele privind concursurile de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție şi o cerere de rezervare legală a unui post de execuție.

Față de aceste elemente faptice, confirmate şi prin informarea publică de ieri dorim să expunem opiniei publice şi corpului magistraturii următoarele considerente:

Apreciem că este inadmisibil ca în desfășurarea activității Plenului CSM să se recurgă la orice forme de condiționare între membrii Consiliului, indiferent de forma şi de încadrarea acesteia.

Conduita de boicotare a lucrărilor Plenului CSM este de natură a bloca funcționarea unor instituţii ale sistemului judiciar ceea ce reprezintă încă un argument în plus pentru ca atribuțiile de numire şi revocare a unor magistrați să nu fie date în competenţa exclusivă a Plenului.

Solicitarea pe fond este neîntemeiată şi nejustificată, îmbrăcând un pronunțat caracter politic şi nu juridic, dat fiind că Plenul CSM are obligația de a îndeplini procedurile stabilite de legile în vigoare şi nu are dreptul să se derobeze de responsabilitățile tratate de lege.

Eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor care concretizează punerea în aplicare a prevederilor art. 883 şi art. 885 din Legea nr. 304/2004 actualizată este nelegală raportat la împrejurarea că există lucrările finalizate şi au fost înscrise pe ordinea de zi, moment de la care Plenul este obligat de lege să își îndeplinească obligațiile în termenul legal.

Este inadmisibil profesional ca unei autorități publice de rang constituțional, cum este CSM, să i se ceară ultimativ să nu aplice legea pentru raționamentul că nu suntem de acord cu prevederile acesteia, ori pentru acela că trebuie așteptate puncte de vedere cu valoare consultativă pentru legiuitor care prin ele însele nu înfrâng caracterul imperativ al legii.

O asemenea abordare reprezintă un mesaj pentru magistrați că pot să refuze să își îndeplinească obligațiile de serviciu trasate de lege, până la o modificare a acesteia ceea ce încalcă ordinea de drept şi statutul profesiei reglementat de Legea nr. 303/2004.

În cazul de față sunt şi aspecte evidente de conflict de interese pentru unii membri ai Consiliului, fie şi dacă ar fi doar la nivel moral, precum şi elemente de opțiuni politice privind competenţa de legiferare, ceea ce este strict interzis în activitatea judiciară şi extrajudiciară a magistraților.

Gestul de zilele acestea a însemnat şi sacrificarea intereselor instanțelor de la nivel de judecătorie prin afectarea legalității calendarului privind procedura de concurs în baza art.33 din Legea nr. 303/2004, în condițiile în care aceste instanțe se confruntă cu un deficit semnificativ de personal, afectând astfel şi interesele justițiabililor de a beneficia de un serviciu public de justiție prompt şi eficient.

În concluzie, ne opunem categoric eliminării respectivelor puncte de pe ordinea de zi a Plenului CSM care ar avea consecința încălcării prevederilor legale în vigoare şi obligațiilor profesionale individuale şi colective.

Susținem fără echivoc că așa cum oricărui cetățean i se solicită să respecte legile, obligația este valabilă şi pentru cetățenii din magistratură care nu pot fi deasupra legii, ci în slujba ei”, precizează Victor Alistar şi Romeo Chelariu într-un comunicat de presă.

Ședința plenului CSM, programată pentru ziua de luni, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum,

Plenul CSM avea, luni, pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), concurs la care procurorul Adina Florea a obținut punctajul cel mai mare.
Un alt subiect aflat pe ordinea de zi era cererea lui Gheorghe Stan de a i se rezerva un post de procuror la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), până la încetarea mandatului de 9 ani ca judecător la Curtea Constituțională.

Șapte membri ai CSM, printre care și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la ultimele două ședințe, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO. (detalii AICI)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

13 Comentarii

  1. SOLOMON, CHIŞ, BĂLAN, BAN, DEAC, TOADER și caricatura rezist MATEESCU,m toți agaricii ăștia din CSM cu ifose de magistrați să aibă onoarea să-și dea demisia dacă au ei alte socoteli , altele decît cele ale legii. Omul simplu dacă nu merge la muncă e dat afară. Cea așteaptă președintele CSM, de ce nu sînt măcar sancționați derbedeii ăștia rezistenți- judecători și procurori, care muncesc doar dacă vor și nu dau socoteală nimănui, fiindcă așa i-a obișnuit partide precum PSD sau ALDE, sau PNL? În loc să dea exemplu poporului, acești cocalari transformă în haos Justiția. Dacă ei au un plan ascuns , atunci e siguranța națională în pericol și ei trebuie investigați la SIIJ. Ne-a mai rămas sila de actuala justiție haștagistă

  2. Pentru greva, nu se taie ziua din salar? Ori numai pentru prosti? Nu vrei să muncești, n-ai chef, ești mahmur, ești pe stop, ia o zi fără plată! Ori la 2500 de lei pe zi nu rentează! Chiar de ce plătim oamenii ăștia așa mult? Dacă făceau tunele prin munți fără utilaje , cred că meritau. Dar pentru stat în birou ca niște șoricei înfricoșați? Că ce spune Veneția, GRECo și alți interesați? Să se facă o singură legislație juridică la nivel de UE, nu să facă fiecare ambasador trafic de influență! L-am prins, l-am trimis acasă. Nu vra … o cameră la Poata Albă!

  3. Asta se intampla cand magistratii sunt ‘activisti’ pe taramul justitie, lasandu-si de-o parte adevaratul rol !

  4. „Rebelii” din CSM care vor desființarea SIIJ sînt aceiași cu ăia care o apără pe procuroarea de la Craiova, Pițurcă, este? SOLOMON, CHIŞ, BĂLAN, BAN, DEAC, TOADER , nevolnicul Mateescu, are vreunul din ăștia dosare la SIIJ? Să se spună public, ca să înțelegem manevrele de Stat subteran ale așa-zisilor magistrați din CSM.De ce refuză ei să o confirme pe dna Florea pe un concurs legal? Le e teamă de SIIJ și de potlogăriile lor din trecut,cu servicii secrete, așa băi securiștilor? Dacă poporu vă plătește salariile, măcar să știe de ce o face!

  5. Alistar, „Reprezentantul societatii civile” in CSM=Reprezentantul PSD-Antena 3!
    Lasa-ne!
    „Pus de PSD în CSM, V. Alistar suspectat că a accesat ilegal informații confidențiale.
    Judecătorul Bogdan Mateescu, membru CSM, susține că reprezentantul Societății Civile în Consiliu, V. Alistar, a făcut referiri, într-o emisiune TV, la cercetarea disciplinară a unor magistrați CSM, Mateescu precizând că, dacă informațiile sunt reale, e o problemă că Alistar cunoaște aceste aspecte înaintea persoanelor vizate, mai ales că nu are atribuții în materie disciplinară.

    „Colegul Victor Alistar a aratat, pe un post de TV, ca „mai multi membri CSM sunt cercetati disciplinar”.

    Interesant.
    Nu cunosc ca vreun membru CSM sa fie instiintat, asa cum prevede LEGEA, ca in urma verificarilor prealabile s-a inceput cercetarea sa disciplinara, faza separata in procedura disciplinara.

    Daca e o confuzie, ar fi bine sa fie indreptata de catre colegul respectiv.
    Daca e adevarat, consider ca e o reala problema ca dl Alistar cunoaste acest aspect chiar ANTERIOR persoanelor vizate, mai ales ca membrii societatii civile, cum e domnia sa, NU au atributii in materie disciplinara.
    Iar procedura disciplinara se desfasoara, de catre Inspectia judiciara, potrivit principiului confidentialitatii”, a scris Mateescu pe Facebook.

    Un nume controversat, un lingau al PSD, care l-a numit, altfel murea de foame, vizitator permanent in studiourile Antenei 3!
    Editat

  6. Dupa opinia mea ,cei 7 magnifici nu au dreptate deoarece pretentia lor de a se elimina puncte d e pe ordinea de zi a Plenului CSM incalca Legea CSM, Reg.d eordine interioara etc.CONSTITUTIA SI LEEGILE Romaniei,in mod flagrant.Traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO NU POATE REZOLVA SAU SCHIMBA NIMIC deoarece niste „RECOMANDARI” NU REPREZINTA DREPT(AL UE) APLICABIL IN ROMANIA ,nefiind OPOZABIL CONSTITUTIEI,LEGILOR de functionare si organizare, Legilor votate de Parlamentul ROMANIEI prin care a fost infiintata SIIJ,perfect legala .
    In aceasta situatie consider ca singura solutie este ca CSM ca autoritate publica sa actioneze la INSTANTA DE CONTECIOS pe cei 7 magnifici cerand -obligarea lor la a face -indeplinirea atributiilor si obligatia de a participa la Plen ,cu penalizari si daune cominatorii pe FIECARE ORA,MINUT,ZI de intarziere si la termenul de sedinta la care nu s e vor pREZENTA -SUPLINIREA VOTULUI-CONSIMTAMANTULUI LOR la punctele d e pe ordinea de ZI a Plenului !Felicitari dlor Victor AListar si Romeo Chelariu care reactioneaza fata de santajul functional ,de serviciu inadmisibil ,savarsit de respectivii ,pt. a fi informata si opinia publica cum REFUZA SA RESPECTE LEGILE TARII si sa isi indeplineasca OBLIGATIILE LEGALE.SI MIN PUBLIC ii poate actiona in contecios intrucat incalca un interes public LEGITIM decurgand din refuzul ILEGAL de a respecta,aplica LEGILE TARII. BUBOIUL PROTOCOALELOR este detinut chiar in CSM de semnatarii”comunicatului”care trebuie dati afara din magistratura sau revocati etc.

  7. Domane, ce slugi! Deci, daca eu nu vreau sa respect o lege, daca ma oftic pe Codul rutier, daca n-am chef sa platesc amenzile ANAF, pot sa cer suspendarea fiintarii legilor respective pana se pronunta CEDO, sau GRECO, sau Comisia de la Venetia?! Am inteles ca li se platesc salarii si pensii imense sa nu cumva sa se corupa-n figuri, sa li se acopere material framantarile sufletesti cand nu pot dormi de grija cetateanului paradit de deciziile lor, dar, sa-si incaseze retributiile nesimtite ca sa se puna contra fiintarii unei legi care-i priveste, ei asta chiar ii descalifica, nu numai ca magistrati (chiar, nu zisese CEDO ca procurorii n-ar trebui sa fie magistrati, de asta de ce nu se dau cu cururile de pamant?!), dar si ca oameni…
    P.S. Am remarcat comentariile nematozilor obisnuiti, toate se limiteaza la atac la persoana, la barfe mizere si jigniri incalificabile la adresa celor ce nu tin cu statul protectiv creat de binomul Basescu-Coldea

  8. Si Alistar si Chelariu folosesc perfid in limbaj jumatati de masura. Este o abureala pentru fraieri afirmatia ca „solicitarea pe fond este…bla bla bla… imbracand un pronuntat caracter politic(!?) si nu juridic”. Pai asa se traduce baieteilor , politic in loc de securist? Baricadarea impostorilor alora in birouri nu are nici o treaba cu politica, pute mizerabil a executare de comenzi securiste. Impostorii aia ce-si tem scaunele or fi dintre cei ce sustin furibund protocoalele semnate cu securitatea. Cat despre Victoras si Romica par niste catei ce chelalaiesc doar pana acolo incat sa nu-si piarda ciolanul.

  9. Nu pot uita figura aroganta cu un zimbet dispretuitor a procurorului Licu la interviu spunind reporterului ca va fi in cladire, dar nu in sala! Ar trebui urgent toti cei 7 trimisi in instanta pentru sabotarea CSM-ului!!!!!! Mai ticalosi, mai nemernici se poate?

  10. Prima modificare a Constitutiei trebiue sa fie pentru scoaterea procurorilor din corpul magistratilor. Numai in Romania procurorii fac parte din corpul magistratilor pe picior de egalitate cu judecatorii. Acest fapt a dus la mafia si debandada actuala din justitia romana. Procurorii sunt si trebuie prevazut si in Constitutie, functionari publici ai statului roman.

  11. Cum oare niste persoane fara minima moralitate, adica fara drag de om si viata si cu dispret fata de propria lor viata, ajung sa decida destine? Cum este posibil ca o societate sa fie atit de sinucigasa si sa se dea pe mina unor astfel de neoameni?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.