Membrii CSM, față în față cu delegaţia Comisiei de la Veneţia

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au întâlnit joi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală, anunţă CSM.

„În data de 13 septembrie 2018, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avut o întrevedere, la sediul Consiliului, cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, compusă din: Alexander Baramidze (Georgia), Martin Kuijer (Olanda), Guido Neppi Modona (Italia), Marc Touillier (Franţa) – experţi; Thomas Markert, Artemiza Chisca (de la Secretariatul Comisiei). Subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la amendamentele Codului penal şi ale Codului de procedură penală”, a transmis Consiliul Superior al Magistraturii, printr-un comunicat de presă.

O delegaţie a Comisie de la Veneţia se află în România joi şi vineri, în vederea pregătirii unei opinii privind modificările aduse recent Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Joi, membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei declara că au avut loc discuţii despre proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, fiind multe întrebări pe aceste teme. El a menţionat că a explicat câteva dintre soluţiile adoptate şi a spus că, în 16-17 octombrie, va participa, ca membru titular, la sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia.

Iohannis, reacție dură!

De asemenea, Administraţia prezidenţială a transmis că preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale.

”Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, în cadrul discuţiilor, principalele probleme ridicate de noua formă a legislaţiei penale, aşa cum a fost votată de către Parlament. În acest context, Preşedintele României a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că este inacceptabilă distrugerea coerenţei legislative”, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Conform sursei citate, preşedintele a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani şi a evidenţiat că implicarea şi sprijinul experţilor Comisiei de la Veneţia au rolul de a ajuta România să aibă o legislaţie performantă şi modernă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. distrugerea protocoalelor este cea mai dureroasa pentru Sistem!vine ca o copita de magar in cosul cu oo,sau in noada prezidentiala!eliminarea abuzului in serviciu,definit de Pruna & Macovei cuvant cu cuvant din invataturile Sfantului Vyshinsky este inacceptabila! Justitia nu mai poate fi predictibila:ai deranjat Sistemul,pac un dosar penal pentru abuz in serviciu,la sesizarea unui cetatean de la bloc sau de la #rezist!pai asta mai e Justitie, va intreb?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.