Mesajul lui Trump pentru „inamicii“ China și Rusia

Mike Pompeo

Președintele Donald Trump l-a demis pe șeful diplomației SUA, Rex Tillerson, și a anunțat înlocuirea sa cu Mike Pompeo, directorul CIA. Această schimbare era așteptată încă din toamna anului trecut, pe fondul unor neînțelegeri tot mai evidente între Trump și Tillerson. Și mai surprinzătoare este mișcarea înlocuirii lui Pompeo în fruntea CIA cu Gina Haspel, actualul director adjunct al spionajului american. „Mike Pompeo va deveni noul nostru secretar de stat. Va face o treabă fantastică! Mulțumesc, Rex Tillerson, pentru activitatea ta! Gina Haspel va deveni noul director CIA și prima femeie care va deține funcția. Felicitări tuturor“, a scris Trump pe Twitter.

Dincolo de aceste schimbări, sunt semnale că generalul McMaster va părăsi Casa Albă, cu acordul șefului Pentagonului și a șefului de cabinet al lui Trump. Aceeași soartă pare să o aibă și procurorul general Jeff Sessions, Trump fiind nemulțumit de prestația sa în dosarul implicării Rusiei în campania din SUA.

Conservatorii, la putere

Schimbările făcute de Trump sunt un mesaj pentru China, Rusia, Iran și pentru adepții globalizării. Pe 6 martie, directorul Consiliului Economic Național, globalistul Garry Cohn, și-a anunțat intenția de a demisiona, după ce Trump a impus taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu. Apoi, Mike Pompeo este un critic al Beijingului. Într-un interviu oferit pe 12 martie, Pompeo a declarat că, pentru a avea o relație bună cu China, administrația Trump trebuie să anihileze amenințările Chinei. Pompeo consideră China și Rusia drept cele mai mari amenințări pentru stabilitatea SUA. Mutarea lui Trump „transmite Chinei că este inamicul nostru. Este o mutare ce are în vedere China ca inamic economic și intelectual“, consideră jurnalistul Jim Cramer, citat de CNBC. Spre deosebire de Rex Tillerson, care avea o viziune proarabă și s-a opus mutării ambasadei SUA la Ierusalim, Pompeo este un apropiat al Israelului și dorește o linie dură a SUA față de Iran. Spre deosebire de Tillerson, decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei, Pompeo vede în Rusia o amenințare, așa cum este stipulat și în noua Strategia de Securitate a SUA.

Mike Pompeo are o experiență total diferită de cea a predecesorului său. Pompeo este absolvent al Academiei militare West Point, iar apoi și-a obținut doctoratul în drept la Universitate Harvard. A fost ofițer în armata SUA, detașat în Europa cu puțin înainte de căderea Zidului Berlinului. A fost ales în Congres în 2011, membru în comisia pentru serviciile secrete din Camera Reprezentanților, iar din 2017 director al CIA.

Tillerson se desparte de „imbecilul“ Trump

Rex Tillerson a vrut să demisioneze în iulie 2017, când l-a catalogat pe preşedintele Donald Trump „imbecil“, pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă. Atunci, în prezența unor membri ai echipei prezidenţiale pentru Securitate naţională, Tillerson l-ar fi numit pe președinte „imbecil“, pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă. Imediat după dezvăluirea informaţiilor, Rex Tillerson a transmis în octombrie că nu a intenţionat deloc să demisioneze. Este de notat diferența de discurs dintre ultimele intervenții ale lui Tillerson și ale echipei de la Casa Albă pe marginea incidentului otrăvirii în Marea Britanie a fostului agent Serghei Skripal.  Secretarul de stat a arătat cu degetul spre Rusia, în timp ce echipa lui Trump s-a ferit să lanseze asemenea acuze. Demiterea lui Tillerson a avut și o notă umilitoare. Luni, Tillerson a trebuit să-și anuleze ultima zi a turneului său african ce ajunsese în Nigeria, spunând că trebuie să se întoarcă la Washington pentru a gestiona organizarea anunțatei întâlniri dintre Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, dar și incidentul din Marea Britanie. Tillerson a fost pus într-o situație delicată, summit-ul Trump-Kim fiind anunțat peste capul Departamentului de Stat.

Bilanț slab la Departamentul de Stat

Este limpede că Donald Trump nu era mulțumit de prestația petrolistului Tillerson, fost președinte al companiei ExxonMobil. Presa americană atrăsese atenția că situația din Departamentul de Stat este aproape de un „dezastru“. Tillerson nu a reușit să facă nominalizări pentru posturile politice și pare să se fi lansat într-o campanie de demitere a multor diplomați de rang înalt sau cel puțin le refuză numirea în posturi-cheie, menținându-i în poziții inferioare. Singura schimbare reușită în mandatul lui Tillerson a fost transformarea ambasadelor SUA în adevărate centre pentru vânzarea produselor SUA, în special arme, în urma unei circulare care cere mai multă agresivitate în acest sens din partea diplomaților. Demiterea lui Tillerson a venit doar cu câteva zile înainte să susțină în fața Senatului solicitarea pentru fonduri bugetare pentru anul 2019. Departamentul de Stat a fost afectat în administrația Trump de reduceri ale bugetului, spre deosebire de Pentagon, unde bugetul a fost majorat.

Numire controversată la CIA

Noua șefă a spionajului american, Gina Haspel, este un personaj controversat. Este ofițer de informații de carieră. Haspel a condus la începutul anilor 2000 una dintre închisorile secrete CIA (în Thailanda) și a fost acuzată de Centrul european pentru drepturi constituționale și drepturile omului că în 2002 a permis torturarea deținutilor. La finalul anului trecut, ONG-ul amintit a depus o plângere la parchetul federal din Germania împotriva acesteia. Plângerea vizează tratamentele aplicate sauditului Abu Zubaydah, unul dintre mulții extremiști islamiști reținuți de SUA în întreaga lume, după atentatele de la 11 septembrie 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

8 Comentarii

  1. Dacă vă mănâncă pielea pe voi americanii şi pe britanici ruşii o să vă scarpine.

  2. Se israelizează complet America ! O fi bine, n-o fi rău, n-am de unde să ştiu eu , dar situaţia pare a fi scăpată de sub control . Se pare că de frica lui Soroş şi a agenţiilor lui, Trump a făcut pactul cu diavolul, dar felul în care Israelul vrea să-şi rezolve problemele istorice scoţând cărbunii aprinşi cu mâna lui Trump, adică a Americii, s-ar putea să fie catastrofală pentru SUA !
    Niciodată mai mult ca acum expresia cu „elefantul dus de nas de şoricel” ( Israel) nu s-a dovedit mai aproape de realitate !

    • @Radu Humor : ai dreptate, în parte. Numai ca Israelul are dreptate si el sa-si revendice capitala în Ierusalim. Asa zisii „paletinieni” sunt un amestec de mameluci, turci si arabi adusi acolo de Imperiul Otoman, ca sa scape o data, si definitiv, de evreii bastinasi. La fel ungurizarii si germanizarii Transilvaniei, dar cu efecte inverse : Transilvania a fost construita (si de) austrieci (nu de unguri, de austrieci, fii atent la cladiri), în timp ce palestinienii au vrut si vor sa stearga urmele materiale ale regatului istoric al Israelului, de care e vorba si-n Biblie, si sa falsifice istoria: de unde, si „locurile sfinte ale celor 3 religii”, când evreii si crestinii îsi consacresera de sute de ani legitimitatea la Ieusalim. Hop, însa, si Mohamed, arabii. Care mai au si Mecca, interzisa restului. Plus regimul impus în tarile arabe femeilor, de pilda: voal pe cap, daca nu burka, rochie lunga si neagra, fara drepturi civile, nici macar sa conduca masinile, analfabetism, nu intra-n moschei, „interzise”, adica femeia = murdarie, obiect al lapidarii, al distrugerii fara scrupule …

  3. Se aude, prin presa de scandal, ca Trump l-ar fi sunat pe Dragnea ca sa-l intrebe de unde sa-i cumpere un inel cu diamant lu’ madama aia de la CIA …

  4. Sa speram ca e doar retorica pt consumul intern…o fi Trump imprevizibil, o conduce el WH ca pe un business personal, DAR nu pot sa cred ca ar fi atat de naiv incat sa nu realizeze ca intr-un business toti partenerii trebuie sa castige, altminteri ramai la un moment dat sa nu mai ai cu cine negocia ceva…

    • Nu, @Dragos, în business îti si elimini rivalii … si-asta si face, de-un an, Trump. Îsi „republicanizeaza” administratia „democratizata” de Obama … plus ca Republicanii sunt si ei „Republicani” si … „Republicani” … nu ca ma entuziasmeaza Trump (care-i, însa, mai constient de limitele SUA decât criminalii de Obama si Clinton), dar individul, dac-ar fi lasat în pace, sa-si puna, adica, în aplicare programul, în lume ar fi cel putin un focar de infectie (Rusia, cu care vrea relatii bune, „normale”) în minus. Si-n privinta „consumului intern”, Trump se vrea, de fapt, un Stalin al SUA (fiindca Stalin a construit infrastructurile si industrializat URSS. Asta-i sensul lui „sa facem America mare”. Care, însa, devine, din lipsa de oameni si mijloace, „am facut, deja, mare America, prin polologhie…”)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.