După ce marţi v-am prezentat scrisoarea Doamnei Lucia Soreanu-Şiugariu, soţia lui Ion Şiugariu, eroul căzut în războiul antifascist pe frontul din Slovacia, devenit prima victimă a Legii 217/2015, astăzi publicăm scrisoarea trimisă din Aachen, Germania, de Mihaela Stroescu Wallbraun, nepoata soţilor Ion şi Lucia Şiugariu.
„Stimate Domnule Spânu,
Stimaţi Ziarişti Români,
Nu mai prididesc a citi tot ce se scrie pe tema Ion Soreanu-Şiugariu şi sunt foarte impresionată. Motiv pentru care doresc să apelez la amabilitatea Dv. cu rugamintea de a transmite aceste câteva rânduri de mulţumire tuturor celor implicaţi:
Mi-ar plăcea să cred că rezultatul acestor eforturi va reda demnitatea numelui şi operei (prin fatalitatea soartei) neterminate a unchiului meu, care merită un loc în conştiinţa noastră, fie şi numai pentru că a fost un erou.
Doresc pe această cale să mulţumesc tuturor ziariştilor talentaţi, implicaţi şi preocupaţi de apărarea libertăţilor fundamentale şi a valorilor culturale ale României. Mulţumesc tuturor celor care se implică activ, cu convingere şi simpatie pentru cel care a fost poetul-erou Ion Soreanu-Şiugariu.
„Problemele geopolitice” – după cum a invocat angajatul MAE de la Bratislava, Radu Coantă – nu scuză lipsa de profesionalism şi cultură precară până la inculltură a unor funcţionari care nu-şi cunosc nici măcar fişa postului. Altfel nu se poate explica atitudinea Ambasadei României, care îşi permite denigrarea numelui şi a memoriei unui poet-erou căzut în lupta anti-hitleristă în urmă cu 70 de ani, la 1 februarie 1945. Nici astăzi nu am primit scuzele de rigoare!
Doresc să accentuez că dezaprob activităţile parlamentarilor care votează legi fără dezbatere publică, fără să le studieze sau fără măcar să le citească şi protestez împotriva acelora care, neînţelegându-le esenţa antiromânească, doresc să le aplice. Într-un cuvânt: Protestez împotriva abuzurilor care lovesc, iată, şi familia mea! Subliniez că mătuşa mea, soţia poetului erou, Lucia Stroescu Şiugariu, are aproape 96 de ani.
Toată stima mea pentru acei puţini, din păcate, care trăiesc cu ochii deschişi, atenţi la ceea ce ne înconjoară şi atacă fiinţa naţională a României. Tuturor acelora care nu cad în blazarea inoculată cu „aşa-i la noi, la români“, călduroase mulţumiri!
„Nu doresc să spun oamenilor ce să gândească! Doresc să le spun să gândescă, să se aplece chiar şi asupra unor evenimente mici, care în istoria omenirii se repetă cu regularitate“ – Moore Alan.
Vă doresc tuturor numai bine, succes şi prosperitate, un viitor mai bun, cu voia lui Dumnezeu! Maica Domnului să apere România!
Mihaela Stroescu Wallbraun, Aachen, Germania”
Cum s-au desfăşurat pînă acum acţiunile de comemorare a eroilor români căzuţi în Slovacia?
Mai sînt doar două zile pînă cînd încep manifestările din Slovacia (28-29 august) cu ocazia Zilei Insurecţiei Slovace, cînd sînt omagiaţi eroii căzuţi în anul 1945 în războiul pentru eliberarea Cehoslovaciei.
În fiecare an, o delegaţie din Maramureş, din care totdeauna făcea parte şi doamna Angela Miclea, omul care s-a dedicat păstrării memoriei poetului-erou Ion Şiugariu, se afla la Banská Bystrica, unde se află cimitirul eroilor, şi la Brezno, locul unde acesta şi-a dat sacrificiul suprem! Angela Milea este directoarea Casei de cultură din Tăuții-Măgherăuş şi organizatorul, alături de autorităţile locale, a tuturor manifestărilor anuale de comemorare a eroului Ion Şiugariu.
Din păcate, în acest an, toate acţiunile care erau deja planificate, atît în ţară, cît şi în Slovacia, stau sub semnul incertitudinii din cauza aplicării abuzive a acestei Legi 217/2015 de către Ambasada României şi Ministerul de Externe, care, fără nici o bază legală, l-au declarat pe Ion Şiugariu ca fiind „fascist”, ceea ce, în afara jignirii aduse unui erou al armatei române în războiul de eliberare de sub jugul fascist, au dus la decizia ca podul din Brezno, unde eroul şi-a pierdut viaţa într-un bombardament al nemţilor, să nu mai poarte numele său!
An de an, în perioada 28-29 august, autorităţile de la cel mai nivel al statului au fost invitate să participe la acţiunile de comemorare a eroilor din cel de-al doilea război, căzuţi în luptele din Munţii Tatra, între care s-au aflat şi 11.000 de români!
De pildă, în anul 2013, la aceste manifestări, a fost prezent chiar preşedintele României, Traian Băsescu (v. foto de mai sus), care a fost însoţit de omologul său, preşedintele Slovaciei, Ivan Gašparovič! Pentru multe lucruri a fost criticat Traian Băsescu, dar, după cum se vede, mandatele sale nu vor purta peste vreme ruşinea de a nu-i respecta pe eroii ţării, cu care se încarcă acum actualii conducători ai României!
Acum, dintr-odată, abuziva Lege 217/2015 face o selecţie între eroii armatei române, generînd o situaţie penibilă, astfel că delegaţia din acest an, condusă de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, va trebui să suporte ruşinea de a da explicaţii autorităţilor slovace faţă de decizia luată de Ambasada României, condusă de împuternicitul cu afaceri Steluţa Arhire, aceea de a-l declara „fascist” pe un ofiţer căzut chiar în lupta contra fascismului!
Pentru a vedea cum înţeleg autorităţile slovace să-i onoreze pe cei căzuţi pentru eliberarea Slovaciei, iată două fotografii: una cu garda de onoare şi fanfara din Svolen, care prezintă în fiecare an onorul în cinstea celor căzuţi, şi a doua cu Turnul din Brezno, din care s-a tras asupra podului pe care se afla şi Ion Şiugariu:
Iată şi o fotografie excepţională, făcută în ziua de 13 februarie 1945, la numai 12 zile de cînd Ion Şiugariu fusese ucis, în care se văd condiţiile dramatice, cu ger cumplit şi zăpadă, în care luptau ostaşii noştri împotriva armatei germane. Însemnările de pe fotografie sînt făcute după exact 58 de ani, în 13 februarie 2003, de cineva care ne spune că, la acea dată, mai trăia doar Miron Iustin, care a scăpat cu viaţă din acel iad din Banská Bystrica!
Este păcat că, prin ignoranţa unor funcţionari ai statului s-a ajuns la această situaţie, în care este dezonorată armata română şi eroii ei, iar preşedintele ţării, prim-ministrul, ministrul de Externe şi ministrul Apărării Naţionale au stat nepăsători lăsînd ca astfel de lucruri să se întîmple, fără ca nimeni să fie pedepsit. În mod sigur, pentru aceste lucruri trebuie să plătească chiar ei, căci niciodată în istorie nu s-a mai întîmplat o asemenea ruşine, ca un om ca Ion Şiugariu, care şi-a dat viaţa pentru ţară, rămînînd în linia întîi, deşi i s-a indicat să plece în spatele frontului din cauza unei boli contractate pe front, să fie batjocorit în faţa celor care doreau să-i onoreze sacrificiul suprem!
De altfel, atît soţia, cît şi nepoata lui Ion Şiugariu ne-au anunţat că îi vor acţiona în judecată pe toţi cei care se fac vinovaţi de dezonorarea sublocotenentului Ion Şiugariu, căzut în luptă ca ostaş al armatei române! Dacă, în mod cu totul şi cu totul forţat, am putea să înţelegem că nu sîntem în stare să ne onorăm eroii, este total de neînţeles faptul că nu-i lăsăm nici pe străini s-o facă! Cu atît mai jalnic, cu cît totul este făcut de frica unei instituţii de stat, în fruntea căreia se află Alexandru Florian, fiul unuia dintre cei mai odioşi ideologi ai comunismului.
Dacă ne uităm în motivarea cu care Legea 217/2015 a fost promovată în Parlament, vom vedea că argumentul îl reprezintă grija faţă de memoria celor dispăruţi în Holocaustul din cel de-al doilea război mondial! Este normală această grijă, dar, faţă de memoria ostaşilor care şi-au dat viaţa tocmai în lupta directă cu cei care au produs acest Holocaust, ce facem? Îi batjocorim?
Foarte bine că cetăţenii evrei îşi respectă victimele, dar nu ar trebui ca, respectîndu-le pe acestea, să nu-i batjocorim pe românii care au luptat cu arma împotriva fascismului? Ne poate spune vreunul dintre cei care vor Certificate de bună purtare de la Institutul „Elie Wiesel” pe cine a ucis sublocotenentul Ion Şiugariu şi care este vina lui pentru a merita o asemenea jignire?
Oricum, de rîs ne-am făcut; rămîne acum să vedem cine va plăti pentru ruşinea în care am fost tîrîţi cu toţii.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.