Mihai Chirica se apără cu figuri de stil

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a explicat, sâmbătă, că declaraţia sa despre „congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi” este, de fapt, o metaforă „pe care o folosim cu toţii”.

Acesta a explicat că ştie că nu este „politically correct”, dar că a vrut să tragă un semnal de alarmă privind investiţiile în educaţie. Întrebat cum comentează faptul că directorul CNCD a anunţat că insituţia pe care o conduce s-a autosesizat privind declaraţiile sale, primarul Iaşului a invocat o stare de echilibru.

„E foarte bine că s-a autosesizat, nu pun la îndoială faptul că nu doreşte să fie o stare de echilibru. Este o metaforă pe care o folosim cu toţii de fiecare dată când facem trimitere la discrepanţele majore dintre un stat european, cum este România, care acum 100 de ani făcea descoperiri de care se bucură tot globul astăzi, mă refer poate şi la motorul cu reacţie. Iar din lipsa de educaţie ajungem să ne dezintegrăm şi o să ajungă popoare africane să ne conducă, pentru că ei investesc în educaţie, iar noi trăim doar din trecut şi nu înţelegem că fără a da atenţie acestui domeniu vital al naţiunii române ne vom descompune”, a declarat Mihai Chirica.

Acesta susţine că declaraţiile sale au fost un semnal de alarmă.

„Este mai vocal, mai a strigăt, mai a urlet, aş putea spune, dar exprimă un adevăr care ar trebui să ne doară pe fiecare dintre noi. Nu este , dar eu nu o să fac doar politică de dragul corectitudinii de imagine, ci vreau să spun adevăruri care dor. Acestea sunt parte dintre ele şi le voi spune de fiecare dată când le descoperim, pentru că dacă nu le rostim, nu o să ştim niciodată ce e de făcut în această ţară, ne vom aşeza un cerceaf pe cap şi vom crede că totul este corect şi frumos”, a continuat Chirica.

Directorul CNCD, Asztalos Csaba, a anunţat, vineri seara, că s-a autosesizat după declaraţiile făcute de primarul Iaşului. Mihai Chirica a spus într-o emisiune, la un ziar local, că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac”.

„Resursa principală a unui stat care se dorește a fi longeviv este educația. Nu se investește în educație, putem spune . Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și or să ne cucerească și o să ne devină și șefi. Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez, că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi, și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație”, a declarat Mihai Chirica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Hmmm … stau asa si ma gindesc … pai daca acum citeva milioane de ani omul actual nu pleca din inima Africii in aventura sa pe tot globul, probabil ca acum nu l-am fi avut nici pe acest megaginditor pe fotoliul de primar, la Iasi … Sau, cine mai stie … poate ca acest Chirica e un implant extraterestru ? …

  2. A intors-o bine! Orice om cu ceva in cap considera la fel. De ar trebui sa-si puna lacat la gura pentru o zicere populara care exprima perfect esenta evolutiei? Hai sa nu ne mai mascarim apeland la teoria ipocrita stangista a ofensei!

  3. Din punct de vedere gramatical viitorul se formeaza cu verbul a voi. Corect este „vor veni…”. Cat despre civilizatii sirienii au vechime de peste 2000 de ani. Director ancd?? Ce-i aia?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.