SF Politic – Mihail Moruzov se pune pe treabă

    În aprilie 1927, Serviciul Secret de Informații din România mă cheamă la Târgu Secuiesc la o discuție oarecum amicală. Mașina Timpului m-a zdruncinat prin niște culoare spațio-temporale cam turbulente. La Târgu Secuiesc era soare. M-am așezat pe o bancă, chiar în centru, așteptând. N-am așteptat mult timp, Mihail Moruzov, directorul Serviciul Secret de Informații, a apărut dintr-odată, surâzător. Ne-am strâns mâinile.

Asta e, așa v-am cunoscut, mi-a spus Mihail Moruzov scoțând o fotografie destul de bună. E o fotografie din anul 2017, aici, în Târgul Secuiesc. Dumneavoastră sunteți, beți cafea chiar lângă statuia episcopului Márton Áron. Da, eu sunt, am recunoscut surprins. Mihail Moruzov a continuat puțin precipitat. Mă gândeam că ne puteți ajuta. Bănuiesc ce vreți să-mi cereți, e vorba de un complot antistatal maghiar spijinit și de britanici, de lordul Rothermere care la Londra e foarte activ prin ziarele pe care le deține, dar cred că și rușii sunt interesați și chiar și sârbii.

Trebuie să recunoașteți că avem un fotograf genial, face fotografii temporale, fotografiază prin Timp. Nu pot să vă explic acum cum, dar e nemaipomenit! Avem fotografii și cu Avram Iancu, cu Ștefan cel Mare, cu Iliescu, Ponta, cu Maiorescu, cu Băsescu, cu Ceaușescu, cu Saul Bellow bând cafea la Capșa, înainte de 1989. E impresionant, pot să le văd, vă rog? Sigur. Le am în servietă, imediat vi le arăt. Uitați. Impresionant de-a dreptul! Avram Iancu e exact așa cum îl știm, un mare patriot! Da, așa e! Spuneți-mi, ați discutat cu Regele despre demersul dumneavoastră? Nu încă!

Nu e nici o grabă. Mă înțelegeți, sunt anumite lucruri mai delicate, zilele astea e o vânzoleală de nedescris în București. Am citit niște documente la Biblioteca Academiei, îi spun. Oh, totul e mult mai complicat decât s-ar crede. Mă faceți curios, cum pot să vă ajut?! Aș vrea să aflu mai multe despre Efectul Coandă! Ne-ar putea ajuta să facem o presiune geo-magnetică asupra Budapestei. Înțeleg, o să încerc să iau Mașina Timpului până în 1914 să verific la Uzinele de Aviație din Bristol unde lucrează Henri Coandă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Domnule Bufnila, mi-a placut scena cu ,,Saul Bellow band cafea la Capsa”. Stiti ca scriitorul asta ruso-canadiano-american era fiul unui contrabandist de alcool la Montréal, orasul copilariei sale? Sunt sigur ca serviciul de informatii al lui Moruzov nu stia nimic despre rusnacul asta care vindea alcool americanilor veniti in Canada sa se imbete timp de o saptamana – doua !Deoarece alcoolul vandut de Al Capone (tot pe sub mana!) era mai scump in SUA,basca teama de militianul de Eliot Ness care ii poprea pe bootleggeri. Mi se pare ca la Capsa, in timp ce bea cafeaua scria scenariul filmului ,,Puterea banului” . Buna fictiunea! Are miez!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.