Milioane de români riscă să plătească gaz mai scump

Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-și renegocia până la 1 iulie 2020 prețurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate, se arată într-o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI). Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulți dintre furnizori, mai exact peste 80% nici măcar nu își informează clienții că vor trece într-o piață liberă, unde au posibilitatea de a-și negocia prețul gazelor. De cealaltă parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici știu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piața liberă de gaze și un număr și mai mic dintre aceștia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că prețul nu va mai fi stabilit “de stat” și că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.

Analiza AEI, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piața reglementată ne arată că deși suntem cu 45 de zile înainte de liberalizare, furnizorii – în marea lor majoritate – nu își informează clienții că au opțiunea de a-și renegocia prețurile și nici nu le propun prețuri noi. Mai exact, din datele prelucrate până în acest moment de Asociația Energia Inteligentă reiese că: 80% dintre furnizorii actuali nu și-au informat ”casnicii” că urmează să fie ”liberalizați”, prin anunțuri postate pe paginile lor de internet; 83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piața va fi liberalizată; ofertele actuale propuse consumatorilor au prețuri egale sau mai mari cu până la 55% decât prețurile din contractele existente, în condițiile în care cotațiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19; ofertele actuale, pentru cei care au trecut printr-o primă ofertare și renegociere, au prețuri superioare prețurilor estimate de AEI ca fiind corecte și variază între un plus de 5,5% și 64,5% față de acestea, în funcție de regiune; există oferte ”ciudate”, cu valabilitate exagerată, de exemplu, până în anul 2030.

”Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieței de gaze dezastrul în care se găsește procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorității furnizorilor față de clienții lor casnici și disprețul față de legislația în vigoare în România, dar și manifestarea siguranței că și pe viitor clienții lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislația în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienții vor accepta prețul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-și dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major viețile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Asociația Energia Inteligentă atrage atenția că procesul de liberalizare (așa cum evoluează el în prezent) deschide calea apariției unor prețuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienți cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populația se va trezi că are de plătit facturi uriașe. Totodată, acest comportament al celor mai mulți dintre furnizori riscă să conducă la descalificarea noțiunii de ”liberalizare”.

Asociația le recomandă consumatorilor de gaze să ceară și apoi să analizeze cu mare atenție ofertele furnizorilor înainte de a le accepta. De asemenea, AEI solicită instituțiilor statului să se mobilizeze pentru a asigura prevenirea folosirii procesului de liberalizare a pieței de gaze de la 1 iulie 2020 ca mod de creștere a facturilor clienților casnici. ”Considerăm de maximă urgență constituirea unei entități de tip SAL, așa cum este definită de Ordonanța 38/2015, care transpune directiva europeană 11/2013. Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Gazelor Naturale (SAL-GAZ) ar trebui să fie înființat ca să desfășoare programe de informare pentru pregătirea consumatorilor casnici, pentru ca aceștia să-și negocieze contractele de achiziție de gaze naturale pe o piață liberalizată și să permită soluționarea alternativă a litigiilor”, a mai spus președintele AEI.

În primele zile ale anului 2020, s-a stabilit prin OUG 1 că toți clienții casnici vor fi trecuți în piața liberă de gaze. Astfel, circa 3,4 milioane de consumatori casnici, care primesc în prezent gaze la prețuri stabilite de ANRE urmează ca începând cu 1 iulie 2020 să aibă gaze la prețuri renegociate chiar de ei (dacă știu că au acest drept). Concret, peste 45 de zile nu va mai exista o instituție care să stabilească prețurile plătite de consumatorii de gaze, prețurile ar urma să fie propuse de furnizori, iar clienții dacă nu iau poziție să ajungă să le plătească. ”Această schimbare importantă în societatea noastră poate afecta bugetele familiale de cheltuieli, fiind crucial modul în care se va desfășura, în contextul în care stabilirea prețurilor va intra în responsabilitatea comună a consumatorilor și furnizorilor”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

În martie 2020, printr-un Ordin (nr. 27/2020), Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stabilea pașii obligatorii pe care fiecare furnizor de gaze trebuie să îi facă pentru a pregăti consumatorii casnici în privința liberalizării. Astfel, potrivit documentului citat, furnizorii au obligația de a-i informa pe clienţii casnici cu privire la liberalizarea pieţei interne de gaze naturale şi eliminarea preţurilor reglementate, de a le transmite lunar clienţilor casnici din portofoliul propriu o ofertă cu preţul gazelor naturale pentru furnizarea începând cu data de 1 iulie 2020, de a afişa, la punctul unic de contact, în centrele de relaţii cu clienţii şi pe pagina principală a propriului site, la loc vizibil, informarea privind liberalizarea pieței de gaze, precum şi oferta propusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Sa traiasca PNL si Iohannis, ca la multinationale sunt preturi mici iar la casnici cresc. In medie nu se schimba nimic. Va rog sa ne votati in continuare, ca sa va ardem in continuare. Semnat, Majestatea sa Sparanghel al I-lea.

  2. Lasa ca ne dau americanii gaz mai ieftin.

    Ca doar nu suntem prosti sa ne intelegem cu rusii si sa ajungem la un acord benefic cum puteam sa facem acum 4 ani cu conducta South Stream. NU! Lasa, ca sigur vine Trump si Merkel si ne dau gaz ieftin.

  3. Si daca analizezi oferta atent dar esti obligat sa accepti din lipsa de alternativa,nu este tot politica pumnului in gura dusa de liberali ? Nu ai de ales când gazul este monopol de companie multinationala iar ei stiu ca vei accepta orice jaf de ofertă facuta de ochii lumii care îi avantajează oricum. Basca oamenii care nu inteleg nuantele ofertelor și accepta tacit orice.

  4. Furnizorii nu vor face vreodată gesturi de buna intenție consumatorilor indigeni. Acesta este modelul de afacere al tuturor: investește minimal, profita la maxim.
    Problema este aceeași din totdeauna – ii lăsăm să facă asta. Daca legiferarea si reglementarea ar fi riguroase, ar juca pe sârmă.
    Dar nu vom vedea asta într-o colonie…

  5. Bă nu riscă ! Chiar îl vor plati mai scump! Cum un partid care are majoritate in parl.PSD voteaza sa guverneze PNL cu numai 20% de frica lui johannis??? Pai unde mai e democratia??Pot spune că in PSD au murit toți barbații și-s numa muieri? A ajuns un partid de fricoși de vagiaina.N-am crezut ca la vîrful politicii românești avem numai rîme! Deci pe viitor chiar daca pesedeu cîștiga alegerile va guverna tot peeneeleeuu? Că eu așa vad.Atunci de ce sa mai voteze romînii peeseedeeu,daca ei sint kkți în izmene de frica sassului??Pt. care motiv? sa incasesze salarii și alte beneficii nesimțite ca sa simuleze ca fac ceva pt.români?

  6. Asa este. Psd le face jocul (editat)zise liberale fără nici o legătură cu vreo idee liberala și doar mimează opoziția dar sunt precum catelusii de plus. Mimează și latratul și ridicatul piciorului.Nistre (editat) asta a ajuns psdul lui ciolacu adică stănescu. Toti securisti care îi fac mendrele antiromanului.cu udmr in frunte.

  7. Miliarde,nu milioane de romani!Iti intra PSD pe o ureche si iti iese pe alta..Milioane sunt in puscarii..

  8. Sa negocieze pretul clientii cu furnizorii? Este o gluma? Incercati numai! Sa vedeti de cat de obtuzi si de refractari sunt. Furnizorii au niste oferte facute sa para diferite, dar ori pretul final e tot pe acolo, ori sunt unele oferte care sa le aduca un surplus de profit furnizorilor, fata de ofertele lor mai ieftine. Solutia este migrarea la un furnizor cu o oferta buna in momentul respectiv. Fiti siguri insa inainte ca ati inteles bine oferta, ca nu cumva pretul sa va atraga dar sa nu contina toate componentele, pe care le veti afla abia dupa ce veti semna contractul. Succes!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.