Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul Pantelimon

După dezvăluirile ziaristului Cătălin Tolontan, Ministerul Sănătăţii trimite Corpul de control la Spitalul de Urgenţă Pantelimon, controlul urmând să aibă loc săptămâna viitoare.

Astfel, după finalizarea verificărilor care au loc în judeţele Mureş şi Buzău, în paralel va avea loc acţiunea la Spitalul Sf. Pantelimon.

Discriminarea pacienţilor este inacceptabilă şi ilegală, se arată un comunicat al Ministerului Sănătăţii: „Drepturile pacienţilor nu sunt negociabile. Discriminarea este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România”, se precizează în document.

Ministerul arată că a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează.

Comunicatul MS

„Discriminarea pe criterii de vârstă la pacienţii din AŢI este inacceptabilă. În urmă informaţiilor apărute în presă despre posibilă discriminare pe criterii de vârstă a pacienţilor din unitatea AŢI a spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări:

AP-AŢI (Acţiunea Prioritară AŢI) este un program gândit de Ministerul Sănătăţii pentru a urmări un pacient critic a cărui viaţă este ameninţată, indiferent dacă acesta este asigurat sau nu, şi menit să asigure cheltuielile cu tratamentul unui astfel de pacient.

Acţiunea Prioritară este reglementată în Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 447 / 2015, modificat prin OMS 966/2015. Din acestea, articolul 20 reglementează ce achiziţii se pot face în unităţile AŢI şi decontate din AP-AŢI, iar articolul 21 defineşte criteriile de eligibilitate pentru diagnostice, nu pentru pacienţi.

Principiul de funcţionare al AP-AŢI este următorul: pe baza facturilor înaintate de unităţile spitaliceşti din luna precedentă, decontarea cheltuielilor se asigura, la cerere, în luna următoare, după verificarea documentaţiei necesare. Ataşat acestui comunicat este un tabel care centralizează bugetul disponibil pentru AP-AŢI pentru anul 2016, pentru fiecare spital, precum şi finanţarea care a fost acordată până în acest moment.

Este convingerea fermă a Ministerului Sănătăţii că AP-AŢI reprezintă un mare pas înainte pentru asigurarea îngrijirii unui pacient critic la cele mai înalte standarde. Criteriile de eligibilitate pentru diagnostice au fost revizuite constant începând cu anul 2013, când a fost demarată această acţiune. Scopul a fost permanentă extindere atât a numărului de diagnostice, cât şi a numărului de unităţi AŢI.

Discriminarea pe criterii de vârstă – sau orice altă formă de discriminare între pacienţi – în cadrul acestui program – sau oricare altul – este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România. În cazul particular al Spitalului Sf. Pantelimon, acuzaţiile vehiculate în presă trebuie investigate.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei acţiuni comune a Corpului de Control împreună cu Serviciul de Medicină de Urgenţă care să analizeze dacă acuzaţiile se probează. Controlul va avea loc săptămâna viitoare, după finalizarea celor care se desfăşoară în acest moment în judeţele Mureş şi Buzău. Acţiunea va merge în paralel cu anchetă internă de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Ministerul Sănătăţii afirmă cu tărie că drepturile pacienţilor nu sunt negociabile”.

Ministerul Sănătăţii a decis să trimită Corpul de control la Spitalul Pantelimon după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit, pe blogul său, că la Terapie Intensivă, medicamentele cumpărate sunt ținute sub cheie, iar cheia este luată acasă de asistenta șefă.

De asemenea, şefa secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Patelimon, Laura Constantinescu, le-a explicat colegilor de breaslă pe cine preferă să salveze, motivând că nu sunt medicamente suficiente, iar discuţia a fost înregistrată de un coleg, ajungând ulterior să fie postată pe tolo.ro.

Purtătorul de cuvânt al spitalulului a anunţat ulterior că medicul-șef ATI și a asistenta-șefă au fost demise din functie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.