Cristian Mungiu dialoghează cu Vintilă Mihăilescu după „Bacalaureat”

Sâmbătă 4 iunie, la ora 20.00, va avea loc la Cinema PRO din Capitală o proiecţie a filmului Bacalaureat urmată de o discuţie între regizorul Cristian Mungiu şi antropologul Vintilă Mihăilescu, având ca invitaţi, dintre actorii filmului, pe Adrian Titieni, Lia Bugnar şi Gigi Ifrim. Publicul va putea participa la dezbatere.

La o săptămână după ce a primit Premiul de regie la Cannes, Bacalaureat a avut spectacole de gală în weekend în Suceava, Botoşani, Iaşi şi Piatra Neamţ în prezenţa a peste 4.000 de spectatori care au participat după proiecţii la discuţii pasionante cu realizatorii filmului.

“Cred că cel mai grozav lucru care s-a întâmplat în weekendul trecut este că am readus în sala de cinema oameni care nu mai fuseseră la film încă dinante de ‘89. Premiul primit la Cannes, prezenţa echipei, dar, sper, şi subiectul filmului i-au făcut suficient de curioşi încât să iasă din nou, după ani de zile, din casă, ca să vadă un film pe ecran mare şi să participe la o discuţie alături de ceilalţi spectatori. M-am bucurat mult să văd că la Suceava există primării unde cinematografele preluate de la Romania Film rămân cinematografe şi arată impecabil după reabilitare. M-am bucurat iarăşi să vad că atunci când există oameni pasionaţi de cinema, cum sunt la Botoşani şi Piatra Neamţ, publicul regăseşte cu entuziasm drumul la sala de cinema şi premierele de cinema redevin evenimente ale oraşului”, mărturiseşte Cristian Mungiu.

De la lansarea filmului în cinematografele din România, filmul a fost văzut de peste 23.000 de spectatori.

Vineri 3 iunie urmează să aibă loc două proiecţii laVictoria, oraşul în care a fost turnat filmul, în prezenţa regizorului, a echipei şi a actorilor principali.

Pe 7 iunie, filmul va fi proiectat la Teatrul Colibri din Craiova în prezenţa actorilor Adrian Titieni şi Alexandra Davidescu, iar pe 13 iunie va avea loc o proiecţie la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, în prezenţa actorilor Adrian Titieni şi Lia Bugnar. Totodată, în săptămânile următoare se vor organiza proiecţii în toate oraşele în care grupuri de iniţiativă locale şi-au exprimat dorinţa de a se implica în organizarea unor proiecţii cu Bacalaureat pentru publicul local.

Voodoo Films, distribuitorul filmului, şi-a anunţat disponibilitatea de a organiza proiecţii speciale în prezenţa realizatorilor în toate oraşele în care există o sală de minimum 300 de locuri.

Premiul pentru Cea mai bună regie este al treilea premiu al lui Cristian Mungiu în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de film de la Cannes, precedentele două fiind trofeul Palme d’Or, în 2007, pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi Premiul pentru scenariu în 2012, pentru După Dealuri, film pentru care au primit Premiul de interpretare la Cannes şi cele două actriţe din rolurile principale.

Scenariul şi regia: Cristian Mungiu

Imaginea: Tudor Vladimir Panduru; Scenografia: Simona Pădureţu

Montaj imagine şi sunet: Mircea Olteanu; Director de film: Adrian Moroca; Producător executiv: Tudor Reu.

Cu: Adrian Titieni, Maria Drăguş, Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici.

O producţie Mobra Films cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages, cu participarea Canal+, France Télévisions, Ciné+, Wild Bunch, cu contribuţia Orange România, Catena, Carlsberg, Groupama Asigurări.

Co-producători: Why Not Productions, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma. O co-producţie România-Franţa-Belgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.