Ministrul Energiei: Suntem dependenți de gazul rusesc

Ministrul Energiei Virgil Popescu a spus joi seara că România, deși este producătoare de gaz, este dependentă de gazul rusesc. „Avem gaz, nu avem gaz suficient”.

„România este o ţară producătoare de gaz, al doilea mare producător de gaz. E adevărat, pe perioada de iarnă ne asigurăm din import diferenţa de gaze. (…) Gazul care poate să vină în România pentru a asigura necesarul pentru iarnă, acel 20-25% din import, este tot gazul rusesc. Suntem dependenţi de gazul rusesc. Deşi avem gaz, nu avem gaz suficient”, a declarat Virgil Popescu, la Antena 3.

Acesta a precizat că este nemulţumit de preţul gazului în general, nu doar de cel al gazului rusesc.

Virgil Popescu se așteaptă ca prețul gazului să scadă din primăvară.

„Eu mă aștept în perioada de primăvară-vară și toamnă să fie o scădere bruscă a prețului la gaz natural și odată cu așa-zisa operaționalizare a conductei Nord Stream 2, pentru că părerea mea și a colegilor din statele membre este că acest joc este făcut special pentru a presa operaționalizarea mai repidă a conductei”, a mai spus Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. tradarea si crima organizata sunt infractiuni si veti raspunde pentru toate cele facute. j e g u r i si s c la veti ce sunteti! j e g u r i cr imi nale!

  2. Bataia de joc la adresa noastra.Nu se poate ca mc de gaz sa creasca de la 1.75 lei cat a fost anul trecut la aproape 10 lei in acest moment, vezi ENGIE. Tradare este un cuvant bland, eu cred ca actuala clasa politica nu constientizeaza aceasta diferenta enorma de pret care nu se justifica si nu poate fi sustinuta de nicio familie din Romania, in conditiile in care Romania produce 80 % din consum.

  3. intrebarea mea este: de ce sintem noi dependenti de acesti mmizerabili politicieni care distrug tot pe ce pun mana? in tara asta hotii, borfasii si criminalii sint la putere.

  4. He, mda. Și nu cumva ieri ai aflat treaba asta ..Iar de știai, apoi care ți-e politica, inteligența de a nu fi fraierul care plătește mult ?? care ți-e patriotismul bre ?? Sau ești patriot față de cei care-ți păzesc dosul să mai stai la putere ??

  5. Si voi, Guvernul Marii Tradari Nationale, de ce nu faceti contracte pe termen lung cu Gazprom? Voi sunteti destepti, luati gaz la a N-a mana, de la bisnitarii de nemti! Oare stie vreunul dintre voi, politicienii „de profesie”, pe cine slujeste? Cred ca niciun sef de partid nu-si cunoaste stapanul de afara pentru ca sunteti slugile slugilor slugilor slugilor!

  6. Cum se face că rezervele de gaz din România au scăzut odată cu Marea Resetare de la 1989?

    „Spre sfârșitul anilor ’70 și în anii ’80, România producea peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri ajungând la 35 de miliarde[n.m. 1986 parcă], însă producția a scăzut anual după 1990.”

    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (Eminescu, 1874)

    Popescu în ceva interviu vorbea de familie și cei doi copii. După asemenea minciuni aruncate în fața milioanelor de români cum se mai uită în ochii nevinovați ai copiilor lui cînd ajunge acasă?

  7. Cu din ăștia de felul lui Popescu mai e o posibilitate; habar n-au pe ce lume trăiesc, au avut, poate, note mari la școală și-au stat în prima bancă pînă la doctorat crezînd că-s deștepți. Dac-au făcut cursuri de ecologie chiar cred treaba cu sfîrșitul lumii și mint pt a salva planeta, mint că „boul de rînd” nu pricepe, „bagă numai la maț” și omoară biodiversotatea. Îl prostești și minți pt binele lui.

    „The world’s deadwood currently stores 73 billion tonnes of carbon. Our new research in Nature has, for the first time, calculated that 10.9 billion tonnes of this (around 15%) is released into the atmosphere and soil each year — a little more than the world’s emissions from burning fossil fuels.”

  8. Dacă suntem dependenți de gazul rusesc, de ce au fost refuzate contractele pe termen lung și la prețuri mici cu Gazprom? De ce au fost preferate contractele pe termen scurt și la preț mare? Din dragoste și respect pentru români? Abia azi s-a aflat de la Radio Erevan că suntem dependenți de gazul rusesc? Viktor Orban de ce a încheiat contracte pe termen lung, (15 ani) la preț atât de mic încât prețul este secretizat? Cum e posibil ca în Ungaria care nu are zăcăminte de gaz, prețul gazului să fie mai mic decât la noi care avem zăcăminte de gaz?

  9. Halucinant si halucinogen e individul pnl-ist, la cata minciuna scoate pe gaura gurii, ma intreb: Cum de mai este mentinut ca ministru in acest guvern?! Toate hahalerele astea mincinoase, obligatoriu trebuie sa fie eliminati din functii decizionale guvernanentale! Pecliver definitiv sau somaj la nivelul mediu, altfel nu merita acesti hahalere mincinoase!

  10. Suntem dependenti nu de gazul rusesc, ci de prostia conducatorilor, mai ales a liberalilor si ministrului lor!

  11. nu tu si cu Orban ati sistat extractia de gaz si depozitarea astfel incat Romgaz sa fie in deficit economic in 2021? Nu tu si cu Catu erati in guvern cand a fost sistata finalizarea CTE Iernut si nu ai facut nimic pt urgentarea lucrarilor si sanctionarea constructorului spaniol care a intarziat lucrarile? Nu cumva esti vinovat sau chiar complice unor actiuni de sabotare a Romaniei? Nu cumva strategia energetica a unei tari este fundamentala si de siguranta nationala alaturi de Siguranta Alimentara si Sanitara? Cate sedinte CSAT au fost convocate in 2021 pt solutionarea acestor probleme nationale?

  12. De ce au inchis termocentrala pe carbune Mintia ? U.E.-ul nu a cerut asta acum ci din 2026 !Polonia a obtinut derogare pentru o cetrala asemanatoare pt.2030 ! Mintia era/ este cel mai mare producator de energie electrica din Romania. Importam acum electricitate din Ungaria …..asta s-a vrut ?

  13. Criza de energie electrică și gaz e in mare parte artificială.
    Ce fac europenii ? Ascultă si urmeaza directivele Americii. Se ratoiesc la rusi in conditiile in care ei, europenii depind mult de gazul rusesc.
    Putin râde de prostia lor ,închide robinetele si mărește pretul gazelor.
    Ce zice gaspadin PUTIN ? Ăștia tremură de frig in fundul gol , dar vor să impună sancțiuni Rusiei.
    Or fi NORMALI? Păi dacă vine un ger de minus 15 grade si eu închid tare vanele la gaz, tot mai vor să sancționeze Rusia? FACETI PACE CU RUSIA ! NEGOCIATI TOTUL CA SA FIE BINE PT AMBELE PĂRȚI!
    Dar sa revenim ! Criza, pretul aberant al energiei electrice si al gazelor a blocat in mare masura economia întregii EUROPE si in mod deosebit economia României atât cât mai e.

    Au vandut către OMV petrolul si gazele României pe spagi de sute de milioane de dolari ( e parerea mea), au concesionat perimetrele de gaze din Marea Neagră pe nimic și acum
    ne uităm in sus la stele , poate pică ceva din cer.
    Pentru acest mare jaf a fost cineva băgat dupa gratii și cu averile confiscate extins? NU. NE CONDUC SPRE FUNDUL PRAPASTIEI !
    DATORIA EXTERNĂ A DEPASIT 50% DINTRUN PIB UMFLAT DE INFLAȚIE și UMFLAT si prin alte șmecherii.
    Concluzie;prin aceste preturi aberante la energie electrică și gaze suntem blocați pe toate coordonatele !
    Nu s-au realizat investiții în producția de energie.
    Uitati-vă cum stau nemiscate, neconstruire de 30 de ani reactoarele 3 si 4 de la CERNAVODA ! Nici nu mai vorbim de reactoarele 5 și 6 .Stă nefinalizata de ceva ani și centrala pe gaze de la IERNUT.
    Unde am fi fost acum dacă in 30 de ani s-ar fi făcut reactoarele 3,4,5,6 ?

    PS:
    SCRIEȚI CE OBIECTIVE A CONSTRUIT DECLASATA POLITICA CONDUCĂTOARE IN ULTIMII 30 DE ANI !
    Haideți că nu e mult de scris! Nu scrieti ce au distrus ca nu terminati nici intr-o saptamana !

  14. Asta este economia de piață capitalistă,e „impresionistă” adică ea creează impresia că e bogăție cu toate că produsele nu există realitate . În capitalism nu se poate să nu existe gaze,avem gaze din belșug, dar voi nu aveți bani să le cumpărați, asta e metoda. Dacă s-a relansat economia mondială după Covid și se cere mai mult gaz(care nu este), noi expunem totuși gaze în vitrină, dar voi sunteți niște sărăcani ! Conducta Nord 2 așteaptă niște avize de la nemții care trag și ei de timp; nici lu’Putjn nu-i convine, dar nu are ce face !

  15. Chiar nu l schimba nimeni pe idiotul asta care a băgat o economie în faliment și a condamnat o tara la sărăcie. Înțelegem că e săgeata lui Klaus, dar totuși asta numai inepții afirma

  16. Si de sistemul de aparare american! Tov.Popescu ,cu ce se incalzesc americanii de la Deveselu,Smardan, Mihail Kogalniceanu,Cincu si Campia Turzii? Cu balegar de la vaca nebuna din Canada ori aduc butelii cu gaz de sist de pe Marte? Cat de caraghiosi ati ajuns si nimeni nu sesizeaza!

  17. Pai nu prea suntem dependenti de gazul rusesc!
    Partenerul strategic ne poate livra oricand LNG (sunt terminale in Grecia, Croatia si Polonia) la un pret de 5 ori mai mic decat rusul.
    UE a finantat conducte dinspre Caspica, BRUA e functionala (transpota acum doar ear, dar tot gaz este!).
    Norvegia sau Olanda au gaz din plin, nimic nu-i impiedica sa dea de 3 ori mai ieftin decat rusul!
    Daca mai extragem si noi ceva (da, e cam neclar cine suntem „noi” astia) am avea chiar surplus de gaz.
    Deci, cum de suntem dependenti? Poate suntem doar fraieri, daca nu chiar prosti.

  18. Este la al doilea mandat din Guvernul excelentei sale KWJ, deci ce sa-i mai ceri, cum este domnul Presedinte asa trebuie sa fie si ministrul sau favorit, sa-i multumim ca exista si vorbeste in truisme, fara sa comunice nimic concret populatiei haituite de multinationalel ce papuseaza, pardon colonizeaza fostul stat numit Romania !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.